Friday, September 8, 2017

Resepi Ayam Panggang Kecap/Kicap Indonesia

Resepi Ayam Panggang Kecap/Kicap Indonesia
Mak lin sekeluarga suka nasi padang. Pelbagai hidangan lauk-pauk sampai rambang mata nak makan yang mana. Paling disukai anak-anak, ayam panggang kecap pedas dan manis. Jadi bila Mak lin masak dirumah, rasanya boleh tahan. Berebut-rebut anak makan. Seekor ayam sekali makan.

Resepi Ayam Panggang Kecap Manis Stail Indonesia

Berikut resepi Mak Lin, Mak Lin guna kicap  manis pekat ABC. Memang sedap.
Bahan-bahan:
1 ekor ayam (potong 6)
6 sdt kicap manis
1 sdt gula
1 sdt garam
650ml air
1 sdt air asam jawa
Bahan-bahan Kisar:
2 biji cili padi *boleh lebihkan jika suka pedas
8 ulas bawang kecil
4 ulas bawang putih
1 sdt biji lada putih
3 biji buah keras *dibakar
1/2 sdt garam
3 sdb butter
Cara Memasak:
1. Perap ayam dengan air asam jawa serta garam.
2. Cairkan butter dalam pan dan tumiskan rempah kisar tadi sehingga wangi.
3. Apabila tumisan sudah kering dan wangi, campurkan kesemua air tadi dan tambahkan kicap manis, gula dan garam.
4. Renih ayam dengan api kecil sehingga ayam masak. Sos jangan dibuang dan biarkan memekat.
5. Setelah itu, keluarkan ayam dan bakar di dalam oven 180°C selama 8-10 minit. Lumurkan sos ketika membakar.
6. Hidangkan bersama nasi panas, sambal dan ulaman.
Resepi ini sebenarnya agak mudah. Kalau tiada oven, boleh bakar dalam pan/pemanggang dll.
Selamat mencuba!

10 comments:

kisah si dairy said...

please hantar rumah sikit

Lokman Hakim said...

Wah..nice sharing..nmpak mnarik resepi ni

Ibu Dilah said...

sedapnya makkk.. sekor ayam tu habis 1 family ke?

Zuhaira Nasrin said...

bookmark duluu.. terliur nak buat. thank you share resepi ni. heee

Suzlin Azreena Nordin said...

tak sempat hantar dah habis 😂

Suzlin Azreena Nordin said...

nanti boleh try

Suzlin Azreena Nordin said...

ye bu, sekali hadap je 😂

Suzlin Azreena Nordin said...

nanti dah try share outcome dengan mak ok 😘

Amanda Suria said...

Meh dtg umah akak tolong masakkan...

Suzlin Azreena Nordin said...

Ala~ baru nak makan akak masak 😂

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...