Wednesday, October 11, 2017

Resepi Puding/Custard Caramel Mudah

It's been years mak makan puding karamel, sebab dulu mak rajin benar buat tiap minggu sampai muak dah nak menjamah. Tapi since last week ternampak kawan post pasal puding karamel, teringin pula jadinya. Bila teringat, pagi subuh jam 3 tadi mak bangun-bangun terus buat puding. So, boleh makan dessert for breakfast ;)
Resepi puding karamel mudah sedap
There's two ways of making puding karamel or custard caramel; whatever you call it, bakar dalam oven or kukus guna pengukus. Sebelum ni, mak guna resepi lain (Link - mind my language in this FB note, note zaman kanak-kanak) Tapi yang resepi mak share ni sikit je barang, lebih kurang sama juga rasanya.

Bahan-bahan:
5 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
400 ml susu cair atau susu full cream
6 sdb gula

Bahan untuk karamel:

5 sdb gula kastor
2 sdb air

Cara Membuat:
1. Mulakan dengan buat karamel dalam loyang terus, perhatikan api jangan over caramelized nanti pahit ;) Dah siap letak tepi sejukkan.
2. Blender semua bahan custard, dalam 8-10 saat sehingga sebati (don't over do it)
3. Tapis dan masukkan larutan ke dalam loyang tadi.
4. Bakar dalam oven 180°C selama 45-60 minit. Gunakan teknik water bath. Bubuh aluminium foil sekeliling loyang dan rendam loyang dalam dulang yang berisi paras 3/4 loyang kita tadi ATAU kukus di dalam pengukus selama setengah jam atau till it set.
5. Dah siap bakar, sejukkan dalam peti ais selama sejam dan sedia dihidangkan.

Macam mana? Senang ke susah? Boleh try nanti ok? Cuma hati-hati time buat karamel tu ;)

14 comments:

Disclaimer

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of this blog will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...