Tuesday, January 28, 2014

Tip Untuk Mengurangkan Demam, Selesema dan Batuk Bayi.

Alhamdulillah, my little Khalifah ni dah sihat from demam even ada batuk-batuk sikit. Lapang dada ibu tengok Baby Adam less fussy and happily guling-guling all around house. Demam is good, as it develop some sort of immunity blablabla, the main thing is just pantau jangan temperature baby tinggi sangat. So for mommies, let me share some tips on this.

Tips menangani anak demam:

1. Mandikan baby at least 2x per day, jangan skip.

2. Give him PCM syrup, ikut dos. This depends on baby/child weight which is 15mg/kg qid [4x/day]

Cara nak kira dos for PCM syrup yang ada strength 120g/5ml: (15 x child's weight) / 120 x 5 

Contoh: 15 x 7kg / 120 x 5 = 4.4ml 

3. Bubuh cool fever dekat belakang tengkuk and dahi or just simply basahkan kain and put on your baby's head.

4. Sapu vicks for baby [tutp warna pink] dekat dada, leher and belakang badan baby. Kalau tak ada, buat minyak bawang putih sendiri. Caranya: Bakar bawang putih tanpa kulit and lenyekkan dengan minyak zaitun.

5. Bagi madu, dilute dalam air bagi baby minum. Jangan manis sangat. Lin ada baca yang tak boleh bagi madu untuk baby bawah 1 tahun but nurse kata boleh and as madu one of makanan sunnah, of course lah saya lebih yakin nak bagi.

6. Guna teknik percussion untuk clear kan hingus dan kahak baby, which you can read it here: Teknik Tepukan Percussion.

7. Guna Apple Cider Vinegar. Caranya: Campurkan 1 sudu besar ACV dengan 2 cawan air suam, celupkan stokin baby and pakaikan je dekat baby basah-basah.

8. Potong bawang besar belah dua and put near bantal baby time tidur. Guna untuk absorb bacteria di sekeliling but don't use it afterwards pulak buat sambal. Buang terus.

9. Keep on breastfeeding!

10. Doa doa, doa.

OK. That's all. Kalau nak tambah lagi bagitau tau. Terima kasih. 

1 comments:

Puteri Panda said...

Thanks for sharing, Lin. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...