Wednesday, October 31, 2012

I AM HERE.


can't agree more~

Tuesday, October 30, 2012

Daging Bakar.

     Banyak korang dapat daging korban? Lin pun dapat (^______^) all the way from Kedah ok~ At first ingatkan nak buat beef patties untuk burger bakar, tapi malas pulak sebab banyak kerja. Kalau weekend tak apa, banyak masa. So semalam Lin marinate half of daging yang Lin dapat dengan mixed herb [oregano, rosemary, basil, parsley, marjoram etc] then hari ni bakar. [200 C, for 30 minutes]. Tak pernah pun bakar daging dalam oven ni, try and error. Nasib baik elok je dia masak.
     Kalau ada nasi panas pun sedap ni. [saya sangat melayu] Layan gambar la ek walaupun tak berapa appealing. Tapi sedap tau. Cuba awak try buat pula. Share la dengan Lin, daging korban yang akak-akak, adik-adik, abang-abang dapat, buat masak apa?

Daging lagi setengah kilo lebih nak buat apa ek?

Monday, October 29, 2012

Menang Voucher RM250 from Kitschen!

OK kawan-kawan, bear with me. Another winning post. 
I win KITSCHEN Shopping Voucher WORTH RM250.
Alhamdulillah, dapat juga duit extra untuk shopping baju. Dah survey awal-awal nak beli baju apa, tapi tak ada yang berkenan lagi. (>_______<)" Saya bukan fashionable.

Gimme more!

Suzlin Azreena in Reader Digest Asia Website.

     Alhamdulillah. Well not exactly me, my whole face in Reader Digest. Ada nama pun cukuplah. Hahaha. Last Thursday Lin dapat emel dari Reader Digest, stated that my recipe have been published to their site. At first, I thought emel spam kan? then it turn out to be true, of course.
[source -Reader Digest Website]
...and guess what? I won free cookbook from Reader Digest.
How cool is that?!
OK. Tak sabar nak tunggu my cookbook sampai all the way from Singapore.
Lin ada blog pasal resepi apple crumble before, which you can check it out:
[HERE]
Semoga Lin lebih rajin memasak lepas ni macam Cik Mat, ye tak?

Excited memanjang!

Win Fabulous Find box from Jessy!

     To be honest, due to my student economy yang tidak memberangsangkan Lin tengah kumpul duit to buy Fabulous Find box for this month. But sadly, Fabulous Find dah discontinued~ how sad is that?! Surprisingly last week, Lin menang Jessying 4th anniversary Blog Giveaway which is hadiahnya, Fabulous Finds August Beauty Box. Thanks Jessy! Jasamu dikenang!

Nanti Lin review, k?

Random| Food!

#roti goyang
#Donut Big Apple
paling sedap yang DurenDuren
#ice cream magnum
#Japanese Chicken Curry
#Seaweed
#Spaghetti Bolognese

banyak makan. sangat gemuk.

Random| Things!

#ceramic knife *free peeler included
Someone teruja dengan pisau seramik.
Someone cakap, it does work. Someone cakap, dia bag rating 10.1 OVER 5! how possible is that?!
...and now he want to cut everything!
#Mukmin B*SUGI
"Solat dengan bersugi, itu lebih afdhal daripada 70 solat tanpa bersugi,"
Hadis Riwayat Imam Ahmad
Mu'min B*Sugi dengan lebih 90% ekstrak Kayu Sugi Asli, dihasilkan dengan teknologi serta inovasi terkini bagi memudahkan umat Islam bersugi.
Surprisingly, no toothbrush needed. Sapu pada gigi and gusi and kumur.
#Cube Repellent Serai Wangi
I just love the smell of this repellent. Ayah punya kot, Kaklong ambik bawa balik Ipoh.
Tak tahu beli dekat mana, and it expensive RM14 for 7 cube, and I don't know how long it will last. Tapi stated kat kotak, kata 3 bulan.

World Walking Day by Nestle 2012!

As I stated [HERE], in my blog, ada event World Walking Day anjuran Nestle.
Event dia semalam, Ahad.
One word: FUN!
Who can resist FREE FOOD and T-SHIRT.
Hahaha!

Postcard Lin dah sampai Amerika!

Last time Lin ada blog about postcrossing kan?
Well~ my 1st postcard dah sampai dekat penerima!
Suzlin Azreena Malaysia
Excited~ (^______^) Tunggu 4 lagi poskad Lin sampai. Baru start sending more and more postcard. Huhuhu.

Menang Segmen Mari Berpantun by Kak Mia!

Kak Mia dan Suzlin
Last time Lin join segmen Kak Mia kan?
Alhamdulillah, Lin terpilih sebagai pemenang.
v(^_______^)v

Pantun Kak Mia:
[ini] entri penyertaan Lin dan [ini] review pantun Lin by Kak Mia.

Terima kasih Kak Mia!

Lifetime.

Well someone owe me Pizza Hut, every paycheck, for my whole life; literally.
Terima kasih daun keladi.

Jealousy. 

Ipoh-JB-Pasir Gudang-KL-Ipoh.


Sorry, lama tak update blog. Ada emergency. Expect blog post yang "berjujai" after this. OK. Something happen and I have to rush back to JB. Penat, pening kepala but well at least I can be with my family and friends for Hari Raya, right? [even I have to bear with possible consequences later] Macam biasalah bila balik rumah, layan budak kecik, ajak dia jalan-jalan, tengok wayang, belikan buku cerita cause he keep asking me on phone and FB!  “Kaklong, bila kita nak pergi Tesco?”
I miss this budak kecik so much!
...and then, berbekalkan beg Tesco yang gabak, I went back to Ipoh.

Tired!

Broken Hearted by Karmin

OK. I know this is not a new song, anyway, dedicate!
This is more than a typical kinda thing
Felt the jones in my bones where you were touching me, oh oh
Didn't want to take it slow
In the days, going crazed, I can barely think
You're replaying in my brain, find it hard to sleep, oh oh
Waiting for my phone to blow

Now I'm here in a sticky situation
Got a little trouble, yep and now i'm pacin'
Five minutes, ten minutes, now it's been an hour
Don't wanna think too hard, but i'm sour

Oh oh, I can't seem to let you go

See i've been waiting all day
For you to call me baby
So let's get up, let's get on it
Don't you leave me broken hearted tonight
Come on, that's right
Honest baby i'll do
Anything you want to
So can we finish what we started
Don't you leave me broken hearted tonight
Come on, that's right

Uh cheerio

What's the time, such a crime
Not a single word, slipping on a patron
Just to calm my nerves, oh oh
Poppin' bottles by the phone
Oh yeah
Act me up, pat me down, turn me inside out
That's enough, hold me up
Maybe i'm in doubt, oh oh
Now don't even think you know, no no

See i've been waiting all day
For you to call me baby
So let's get up, let's get on it
Don't you leave me broken hearted tonight
Come on, that's right
Honest baby i'll do
Anything you want to
So can we finish what we started
Don't you leave me broken hearted tonight
Come on, that's right

Uh cheerio

Anything you wanna do, i'll be on it too
Everything you say, it's like a gold with a view
Business on the front, party in the back
Maybe I was wrong, was the alf really wack
This kinda thing doesn't happen usually
I'm on the opposite side of it, truthfully
I know you want it so come and get it

Uh cheerio

See i've been waiting all day
For you to call me baby
So let's get up, let's get on it
Don't you leave me broken hearted tonight
Come on, that's right
Honest baby i'll do
Anything you want to
So can we finish what we started
Don't you leave me broken hearted tonight
Come on, that's right

Uh cheerio

When you gonna call
Don't leave me broken hearted
I've been waiting up
Let's finish what we started, oh oh
I can't seem to let you go
Come on, that's right

Well dear, you make me cry my heart out~

Monday, October 22, 2012

KFC: 25% off KFC Snack Plate Combo

Get 25% off your KFC Snack Plate combo from 3pm - 6pm from today until Wednesday (24 October 2012). 
Terms and Conditions
1. Valid in KFC restaurants in Malaysia (except KLIA and LCCT).
2. Valid for Snack Plate Combo only.
3. Validity period starts from 22/10/2012-24/10/2012 from 3pm-6pm only.
4. Prices may vary by location.
5. Valid for dine-in, take away and drive thru transactions only.
6. Not exchangeable for cash
7. Not valid for catering and bulk sales.
8. Not valid with any other promotions, discounts or vouchers.
9. Price subject to 6% Government tax.
10. Serving featured is for illustration purposes only.
11. Offers and conditions are subject to change without prior notice.


Tak payah tunjuk kupon. TQ.

Semakan PLKN 10/2013



Jemaah Menteri dalam mesyuaratnya pada 30 Oktober 2002 telah bersetuju untuk menubuhkan Jawatankuasa Kabinet Mengenai Khidmat Negara yang dipengerusikan oleh Menteri Pertahanan untuk mengkaji perkara-perkara berkaitan perundangan, kurikulum, kemudahan-kemudahan dan peruntukan kewangan yang diperlukan bagi perlaksanaan Program Latihan Khidmat Negara.

Kumpulan sasaran yang telah dikenalpasti untuk menyertai program ini adalah terdiri daripada remaja yang lahir pada tahun 1986 atau lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) yang berumur 18 tahun pada tahun 2004.

Adalah dianggarkan terdapat seramai 450,000 orang golongan remaja dalam lingkungan usia ini untuk menyertai Program Latihan Khidmat Negara. Walau bagaimanapun, oleh kerana kemudahan-kemudahan infrastruktur yang diperlukan tidak mencukupi, maka buat permulaan dianggarkan hanya seramai 84,000 orang peserta sahaja yang akan dipilih untuk mengikuti program ini.



Semakan Pelatih Terpilih untuk 2013 atau Siri 10/2013 boleh dirujuk di [sini]

Sunday, October 21, 2012

New Addiction: Durian Crepe

Well dear, another food porn of course. Lin beli dari Kak Lyiana Tarmizi [which you can find her on FB], beli 3 pack terus malam tadi. Tapi yang selamat sampai rumah cuma 1 pack. (>______<)"
Each pack ada 3 crepe. 1 pack cost RM10.
Sedap! nak lagi.
(^_______^)"

Tunggu Kak Lyiana buat mille crepe cake pula.

Saturday, October 20, 2012

Piala Malaysia 2012| Kelantan vs ATM

Lin, sokong ATM. Awak pula?
Keputusan terkini Kelantan vs ATM final Piala Malaysia
*keputusan semasa*
3     -     2
Juara Piala Malaysia 2012
KELANTAN
Tak apalah ATM, next year cuba lagi.

Free Shampoo!: L'oreal Paris Fall Repair

Hope this works.
[link]
I do have problem with my own hair. I guess everyone does. Problem Lin, rambut Lin gugur dengan banyak juta-juta lemon than it suppose to be. Masalah lain tak ada, tu kelebihnya pula. But the problem is, rambut Lin tak mudah putus tapi mudah tercabut. got it? got it? Maksud Lin kalau dia gugur, dia tercabut dari akar. Kesimpulannya kulit kepala la problem kan? Since the past few years, I face this kind of problem and takut kalau rambut botak.
(+________+)
...well, which never happened, yet
Ibu Lin suruh potong so biar dia tumbuh rata etc., tapi sayang pulak rambut 4 tahun ni. Nak pegi Yun Nam whatsoever, manalah ada duit. Setakat lumur santan, minyak zaitun pelbagai macam mampu lah. Hahaha. Ada tips tak? 

Elok sangat lah tu, shampoo sedia ada pun dah nak habis. Jimat belanja.

Food Porn: McDonald Samurai Beef Burger

     Sebelum ni saya tak kemaruk pun. Masa burger ni mula-mula keluar, I asked my friends yang dah try. Diorang kata tak sedap, manis, etc. so keterujaan tu memang tak ada lah. But not until last night, bila Lin sangat lapar tahap dewa after membaca entri tentang Samurai Burger di blog Hanif Idrus.
Last night:
Hasilnya, hari ni kami pergi makan McDonald lagi:
...bankrupt! (>_______<)"
OK to be honest, I don't like McD burger much [well except for Prosperity Burger]. Daging tipis, kering di tekak etc. Quarter Pounder pun sama, dalam iklan nampak tebal gila, tapi bila beli, hampeh. Misleading sungguh. But not this time, Samurai Beef Burger memang terbaik!
Sila tengok iklan McD di atas dan bandingkan dengan ketebalan daging yang sebenar, tak jelas boleh klik pada gambar.
So how? Teruja tak? Juicy gila, daging tebal gila, sedap gila boleh pengsan. Tapi satu je yang tak best. MAHAL gila! *nanges*

Selera orang lain-lain kan?

Friday, October 19, 2012

UPKAN FOLLOWERS SECARA MENDADAK

[link]
Tadi bw kat blog Kak Mia and ternampak segmen ni. Jom join kawan-kawan?
Cik Suzlin's
Kita nak tag:
v(^______________^)v

Tarikh tutup 20/10/12 [esok!]

Rasa macam nak buat segmen jugaklah.

Kesalahan-kesalahan dalam Solat yang Tidak Kita Sedari

Post kali ni, mari kita bincang bab solat pula. Sebenarnya post ni adalah berdasarkan hajat seorang pelawat blog ni, yang menamakan dirinya 'saya'. Sekian lama bertangguh akibat ketandusan ilham dan kecetekan ilmu, alhamdulillah saat ni Allah SWT izinkan saya untuk bertinta walaupun ilmu ni hanyalah secebis, malah mungkin kurang daripada secebis.

Solat merupakan antara kewajipan paling penting dalam kehidupan umat Islam. Nabi SAW diisrakkan ke langit untuk menerima perintah solat. Solatlah amalan pertama yang akan dihisab di akhirat kelak. Oleh yang demikian, marilah kita sama-sama baiki mutu solat kita. Maksud hadis:

"Amal seorang hamba yang pertama kali dihisab kelak ialah solat, jika solatnya rosak, maka amal lainnya pun akan rosak." [HR Thobrani]

Berikut merupakan kesalahan-kesalahan solat yang tidak kita sedari, berdasarkan hasil pembelajaran dan kajian saya selama ini. Semoga post kali ini memberi manfaat kepada kita, insya Allah...

1. Tidak berdiri lurus. Berdiri lurus bagi yang berkemampuan merupakan salah satu rukun solat. Apa yang diperhatikan, seseorang yang sakit tidak berdiri lurus semasa solat. Mereka terus duduk, tanpa berdiri lurus. Sewajibnya, mereka berdiri lurus dahulu, kemudian, barulah mereka boleh duduk. Ini adalah kerana mereka masih boleh berdiri dan berjalan! Macam mana mereka ke masjid sekiranya mereka tidak boleh berjalan? Perkara ini terkecuali sekerinya seseorang itu memang betul-betul tidak mampu untuk berdiri

2. Takbiratul Ihram dilafazkan dengan salah. Contohnya, bertakbir dengan lafaz ﭐﷲ di mulut, dan ﺃﻛﺒﺮ di dalam hati. Walhal, lafaz takbiratul ihram adalah RUKUN QAULI, maka, ia WAJIB dilafazkan 100% di mulut tanpa meninggalkan satu hurufpun dalam kalimah ﭐﷲ ﺃﻛﺒﺮ . Selain itu, sekiranya makhraj lafaz takbiratul ihram ini salah, maka ia boleh juga membatalkan solat. Contohnya, melafazkan takbiratul ihram dengan suara angin (seperti suara orang berbisik).

3. Terdapat kesalahan dalam al-Fatihah. Al-Fatihah merupakan RUKUN QAULI yang wajib dilafazkan 100% oleh mulut dengan makhraj dan tajwid yang betul. Sekiranya membaca al-Fatihah dalam hati atau menggunakan suara angin, maka, ia boleh membatalkan solat.

4. Tidak thomakninah (berhenti seketika) dalam rukuk dan sujud. Kadar minimum untuk rukuk dan sujud adalah dengan kadar lafaz "subhanallah". Maksud hadis:

"Seburuk-buruk pencuri adalah orang yang mencuri dalam solatnya." Sahabat bertanya, "Bagaimana caranya mencuri solat itu wahai Rasulullah?"
"Yaitu, yang tidak menyempurnakan rukuk, sujud dan bacaan di dalam solatnya" [HR Ahmad]

5. Sujud yang tidak sempurna, anggota sujud tidak dikenakan ke atas lantai. 7 anggota sujud tersebut adalah: muka (termasuk dahi dan hidung); kedua tapak tangan; kedua lutut dan penghujung 2 tapak kaki (ibu jari), sebagaimana sabdanya yang bermaksud:

"Aku telah memerintahkan agar sujud keatas tujuh tulang: keatas dahi, dan beliau mengisyaratkan ke hidungnya, 2 tangan, 2 lutut dan pada penghujung 2 tapak kaki (ibu jari)." [Muttafaqun 'Alaih]

6. Lafaz tahiyyaat akhir yang salah. Perkara ini merupakan antara kesalahan yang amat biasa dilakukan tetapi ramai yang tidak menyedarinya. Lafaz tahiyyaat wajib disebut dengan makhraj yang betul kerana ia adalah rukun qauli. Sekiranya lafaz tahiyyat itu dilafazkan dengan suara angin juga, ia akan membatalkan solat. Namun begitu, amat sukar untuk diterangkan berkaitan lafaz tahiyyat akhir yang betul di dalam ruang yang terbatas ini. Sebaik-baiknya, rujuklah guru agama yang hak.

7. Lafaz salam dibaca dalam hati, dilafaz dengan suara angin, atau melafazkan salam dengan makhraj dan huruf yang salah juga boleh membatalkan solat. Lafaz yang tepat adalah ﭐﻟﺴﻼﻢﻋﻠﻴﻜﻢﻭﺭﺣﻤﺔﭐﷲ (assalaamu'alaikum warahmatullaah). Sekiranya menyebut "asalaamu'alaikum", "salaamu'alaikum", menukar huruf ﻉ kepada ﺃ, huruf ﺡkepada ﻫ, atau apa sahaja sebutan yang selain daripada ﭐﻟﺴﻼﻢﻋﻠﻴﻜﻢﻭﺭﺣﻤﺔﭐﷲ , ia akan membatalkan solat. Menyebut salam dalam hati juga boleh membatalkan solat, kerana lafaz salam pertama adalah rukun qauli, ia WAJIB dilafazkan 100% oleh mulut dengan makhraj dan tajwid yang betul.

8. Tangan berayun-ayun semasa i'tidal. Pergerakan anggota besar 3 kali berturut-turut boleh membatalkan solat. Tak tahulah kenapa orang suka sangat ayun tangan semasa i'tidal, yang macam buayan tu.

9. Tidak berhenti seketika, yakni i'tidal selepas rukuk.

10. Dada berpaling dari kiblat.

[credits to soutulmujahid]

Thursday, October 18, 2012

MR. DIY Now in IPOH PARADE!

Best kan?
MR. DIY
Macam-macam ada. Part yang paling best,
.
..this kind of stuff!
Oh, please. I don't even have a time for myself sekarang. But still, can't resist this your-favourite-pastime-stuff which something that you can do when you have free time WHICH I don't have any.
(>_____<)"
Melayang duit RM14.50 beli semua benda kat atas ni. Tekalah berapa harga each one?

Buku Jalanan Ipoh #10

OK, fine. Maaf, ini cerita basi. Tapi apa boleh buat, busy saja memanjang. Ini pun curi-curi masa.
     Last weekend, kami pergi Buku Jalanan Ipoh #10 yang kesepuluh, obviously. Walaupun hari hujan, semangat berkobar-kobar tu tetap ada sebagai ganti last week tak dapat attend Buku Jalanan Pasir Gudang. (>______<)" 
[Gallery]
Seronok! Sebab dapat baca buku free...
...dan eskrim roti RM1.50.
(^________^)
Apa? awak tak tahu buku jalanan tu apa? boleh rujuk [sini].

Mohon tambah bahan bacaan. TQ.

World Walking Day!

[EVENT ALERT!]
World Walking Day
28th October 2012
6am - 10am
Putrajaya, Ipoh, Kuantan, Johor Bahru, Sabah dan Sarawak.
ALL FREE: Entry+Breakfast+Lucky Draw
Ipoh-ian, boleh daftar dekat sini:
...tempat-tempat lain, klik [sini] untuk keterangan lanjut.
Kita dah daftar, awak?
TQ.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...