Tuesday, September 18, 2012

Ada Kerja Kosong Tak?

   Kalau awak rasa awak student and feel distressed bout your student budget selalu tak cukup, sila angkat tangan. I believe, majority of you student feel the same way as I am. Ini baru student, belum lagi bekerja which I don't want to think about yet. It's not that kami boros berbelanja dan bukan kami tak tahu bezakan between NEEDS and WANTS tau. In the other hand, Lin rasa orang yang dah berkerja pun ada problem yang sama, kan?
   For me, I do have certain things in mind when it comes to budget which related to myself. As for me, every month, I need to buy my personal care product [termasuklah pencuci muka, sabun, makeup if neccessary etc], detergent, cleaning stuff etc. and of course, food. Berapa banyak awak budget untuk food sebulan? 
Contoh Budget Student Sebulan:
Personal Care RM75
Washing/Cleaning Stuff RM20
Minyak motor RM75 [RM2.50/day]
Makan RM300 [RM10/day 3x makan]
Rumah [Including Electric, water bill and Internet] RM250
TOTAL: RM720
Tidak termasuk lagi dengan:
BIL TELEFON, Photostat buku, simpanan, beli buku, stationary, motor rosak, tayar pancit, duit bayar persatuan, duit lawatan, baju koyak, dan segala macam itu dan ini lah.
   So how? Maybe yang dapat MARA, kalau di Ipoh dapat dalam RM500+ kalau di JB dapat RM600+.  Kalau PTPTN RM2500/sem untuk diploma, kiranya RM400+ sebulan, tu belum tolak yuran kut [Betulkan Lin kalau Lin salah]. Apa-apa pun still ada kurang seratus dua pulak tu. Kalau parent yang berada sikit, tak apalah. Itu lain cerita. So guys, macam mana korang survive? Pinjam kawan? Puasa memanjang? Minta duit dengan parent ek? Sedihnya~ to be truth, Lin pun sama macam korang~ (>_____<)"
     Alternatif? Kalau Lin, kalau dah tak ada duit sangat [which actually I face this probs every month though] Lin akan googled alternative lain. Maksud Lin dekat sini, kalau dishwasher habis, I use shower foam instead. Kalau ubat gigi habis, I use sodium bicarbonate, garam and tea tree oil/propolis instead. Well of course, for "minty" feeling Lin beli gula-gula mint [which is so irony~gogok gigi dan makan gula-gula] Plus, I would buy something yang Lin memang guna setiap hari in bulk. Macam pencuci muka Lin yang biasanya will cost me RM12+, sometime kalau ada sale and harga dia murah sampai RM7+ Lin akan beli banyak. So bulan kemudiannya, Lin dah dapat save dekat situ dan macam-macam lagilah Lin buat termasuklah "chase freebies". Awak-awak buat macam mana?
   OK. Berbalik kepada tajuk entri ni. Sebenarnya Lin nak cari kerja sambilan yang Lin boleh buat dari rumah. As siang Lin akan berada di hospital from 8 to 5 [sabtu ahad pun kena kerja], kalau ada kerja part time dari rumah syok juga. Boleh Lin buat sebelah malam. Tak kisahlah kerja menaip ke, buat surat ke, yang penting bukan program affiliate yang merepek-repek approach orang sana-sini. So, ada kerja kosong tak?

Yang penting halal~

6 comments:

Hetty Hernani said...

Mcm menarik jer.. Bt keje sambilan...

Hanif Idrus said...

Duit akan sentiasa tak cukup..
Masa jadi student..sure duit tak cukup tapi happy..
Bayangkan jadi student dan ada duit...bestnya..hahahaha

Zurina said...

hehe...pdai budget. Masa student dl akak ptingkan mana yg wajib dl. Kalau boleh...xnak mintak2 ngan parent. Jadi kalau membeli dan membelah tu...budget sehabis baik la...tgk pd kemampuan. Ramai kwn2 buat kwn2 buat partime...tp akak mak ttunya xbg....;)

Sue PeLik said...

huhuhuhu nak jugak! nak jugak keja kosong!

Sari Yusa Ibrahim said...

betul Lin, kita yang keje ni pun kena badget2 apa lagi student. Semoga bertemu dgn keje kosong tu ya..

SyUhAdA said...

itu la..jd student nie duit slalu x ckup..tmbh2 hjung sem..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...