Thursday, August 9, 2012

Good Stuff: "Bubur Lambuk" myChef


No. I'm not talking about a real bubur lambuk. Sorry. 
Kelmarin Lin malas nak masak, malas nak pergi bazar Ramadhan so Lin rasa Lin nak makan myChef: Cape Malay Curry with Butter Rice Pilaf. But first, Lin nak bagitahu Lin tak ada microwave, and biasanya Lin keluarkan dan panaskan macam biasa. Tapi disebabkan tahap kemalasan yang melampau, Lin ingatkan nak buat macam  Syuhada Salleh, rendam je dalam air panas lama-lama. Tapi disebabkan dah nak dekat buka time tu, Lin rebus...and tinggal.
[Kids, don't try this at home]
Bila nak dekat waktu berbuka~ Lin tengok nasi nya dah soaking wet! Oh my! Nasi dah jadi bubur.
(>__________<)"
Super sad, perut pun lapar~ tapi apa salahnya bubur kan? Nasib baik rebus pakai air sikit je. So, Lin campurkan semua bahan "terendam" tadi, letak susu cair sikit, garam etc. and voila~! Jadilah bubur sedap, dari single serving terus jadi 4 servings. If you know what I mean.
Bagi Lin, memang sedap la pula. Turned out to be right. Next time, boleh buat macam ni lagi. Jimat pun jimat, sedap pun sedap. Kan? Kalau nak extra kick and nutrition, boleh bubur sayur, kentang, cili segala bagai. Huhuhu~ love it!

Ni boleh jadi entry myChef's Gourmet Blog Challenge tak?

4 comments:

Zefa NorAsmara said...

Ni kira resepi tak sengaja lah ye.. K zefa cdgkan buat entry baru dgn olahan ayat penyertaan..idea bagus ni suzlin. Trylah, n good luck..

Zurina said...

tentunya bole sgt2 dik...kreatif gak ni. Jom meriahkan contest mychef!!!

Salmi Khairil said...

good luck..jom kita join reramai kasi lagi meriah

Sari Yusa Ibrahim said...

good luck, mesti boleh!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...