Tuesday, November 22, 2011

Main Gameboy Advance dekat PC/Laptop!

Korang tahu kan GameBoy? Korang pernah main tak?
Lately, disebabkan cuti panjang yang er.. panjang;
aku sebagai pelajar suri rumah yang efficient memang tak ada kerja.
*konon. walhal pemalas*
Tiba-tiba aku teringat dulu masa kecik aku pernah main GameBoy kat PC tapi aku serious terlupa macam mana nak install benda alah ni kat desktop aku.
Then, aku Google. Thank God Mr Google, you remind me of something I completely forgot.

Rupa-rupanya aku download Emulator nye. So, kalau korang pun nak main. Ni stepnya:
[1]
DOWNLOAD EMULATOR GAMEBOY ADVANCE
[Emulator ni software that allow you to run games Gameboy kat PC]
[2]
Siap. Tak perlu Install bagai. Tahniah! korang dah ada Gameboy! virtually~
[3]
Sekarang nak download Gamenya pulak. 
Ada beberapa pilihan laman sesawang yang anda boleh upload game ni.
Contohnya:
Coolrom dengan Doperoms
ada banyak gila game, boleh main game macam-macam sampai gila.
atau anda boleh Google je.
[4]
Emulator dah download. ROM file [game] dah download.
Finally macam mana pula nak main kan?
Drag je Game korang Tu kat VisualBoy Advance. Nanti dia buka sendiri la.
Berjaya!
Ni game Pokemon Sapphire.
Basic Control:
Z = Select
X = Cancel
Enter = Menu
*Control berbeza ikut Game. OK?
Got the idea?
Faham ke ni? Aku tak tahu nak explain bahasa IT. aku ni noob je.
(>___<)
kalau tak faham. boleh tanya aku dekat Facebook or Formspring. OK?
Nak request Cheat Code game pun boleh.
hehehe.

3 comments:

ummi_norseha said...

suka2 tq...

#ciksuzlin said...

@ummi_norseha welcome sayang. Try la main (^____^)v

AciDFlynNWraitH said...

best2.... dulu ada banyak gak game emulator kat pc, tapi sebab dah banyak kali format sampai hard disk kong, game suma dah ilang. siap main street fighter lagi. console tape punya game Nintendo tu hihihi

info yang best

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...