Sunday, April 30, 2017

Daily Quotes #22

Salam Sayang ;)
Image result for thought of the day
"I love the smell of possibility in the morning"

Happy Sunday peeps!

Saturday, April 29, 2017

Daily Quotes #21

Salam Sayang ;)

If you don't have what you want; work harder!
"If you don't have what you want; work harder!"-Anonymous
I don't know why certain people act like other people need to do everything for them. It's not like I'm being paid or what, and you are not even my sons, god *facepalm* 

GKERJAYA : Portal Kerja Kosong Swasta & Kerajaan

Anda mencari kerja kosong kerajaan atau pun swasta? Hari ini, mak nak share siap-siap satu portal, so this weekend awak semua boleh siap-siap prepare resume for upcoming Monday (or Sunday, in case awak orang stay in Johor or Kedah). Yes, you're welcome ;)
GKERJAYA-No.1 Jobs Portal di Malysia - LINK
It's another job portal.Yes. You can browse latest jobs updates dari dalam dan luar negara ;) Mungkin dari UBER or GRAB driver, awak nak bertukar kerjaya kepada taxi driver who earn RM6,500 – RM9,750 in Abu Dhabi, UAE (Link)? Who knew? or anda bosan dengan boss anda dan mahu bertukar kerjaya? or anda mahu kerja yang berbakti kepada kerajaan Pokjib? Pun ada. Pendek kata, semua job dari government, non-gov, semi-gov and NGO semua ada dalam portal ni. So take your time browse satu-satu. OK?
Selain itu, disertakan panduan dan tips yang sangat berguna. Antaranya:
  • Panduan bina kabel dalam linkedin
  • Panduan permohonan kerja melalui email
  • Panduan mohon kerja melalui SPA dengan betul
  • Panduan Mohon jawatan kosong di Jobstreet dengan betul
  • Tips Penulisan resume etc.
So, feel free to go to their website: GKerjaya and happy job hunting!

Friday, April 28, 2017

Daily Quotes #20

Image result for sad love quotes
"I miss the old me. I miss the happy me. Everything has changed,"

I need a pick-me up remedy. I do.

Hadis: Bersalaman Menghapuskan Dosa.

حَدَّثَنَا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ حَدَّثَنَا أَبُو خَالِدٍ الْأَحْمَرُ وَعَبْدُ اللَّهِ بْنُ نُمَيْرٍ عَنْ الْأَجْلَحِ عَنْ أَبِي إِسْحَقَ عَنْ الْبَرَاءِ بْنِ عَازِبٍ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ مَا مِنْ مُسْلِمَيْنِ يَلْتَقِيَانِ فَيَتَصَافَحَانِ إِلَّا غُفِرَ لَهُمَا قَبْلَ أَنْ يَتَفَرَّقَا.

Maksud hadith :
Telah menceritakan kepada kami Abu Bakar bin Abu Syaibah telah menceritakan kepada kami Abu Khalid Al Ahmar dan Abdullah bin Numair daripada Al Ajlah daripada Abu Ishaq *daripada Al Barra bin 'Azib dia berkata, "Rasulullah sollallahu 'alaihi wasallam bersabda: "Tidaklah dua orang muslim yang saling bertemu, kemudian saling berjabat tangan kecuali keduanya akan di ampuni sebelum mereka berpisah."

 (Hadith riwayat Ibnu Majah : 3703, Abu Dawud : 5212, At-Tirmizi : 2727,  Ahmad : 17813)

Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2017

Perlukan Personal Shopper? Whatsapp mak laju-laju 0127669156 ;)

Tony Moly x Pokemon at 28Mall.com | Wishlist

Have you seen super-duper adorable Limited Edition masks and makeup from Tony Moly x Pokemon collection at 28Mall.com? (Click HERE for my previous post).
Mak love korean makeup. Why? Do you know why Korean have such a great translucent flawless skin? The key of anti-ageing: Keep your skin "off" the sun (UV and radiation). If you notice most of (I would say ALL) Korean makeup and skin care do have higher SPF and PA which can protect your skin- Will talk about SPF and PA later ;)

Plus, it's so cheap and LIMITED EDITION direct from Korea some more. Sure la it's genuine ;) and there's ongoing at a special sale of up to 30% for orders by 1st May.

My Ultimate Wishlist would be ALL. OK, I'm joking ;)
Tony Moly x Pokemon - Pikachu Mini Cover Cushion SPF50+ PA+++ #01
Soft sponge creamy cover mini cushion. UV Protection, create a flawless skin
Original Price: RM42.55
Price: RM34.78 (LINK)
HongBao Price: HB$0.98 + RM38.30 (Yes, more discount)
Tony Moly x Pokemon - Purin Peach Pact SPF42 PA++ #01
Long lasting functional pact that makes your skin downy. Brighten your skin.
Original Price: RM42.55 
Price: RM24.35 (LINK)
HongBao Price: HB$0.88 + RM34.39 (YOU SAVE : RM8.16 - 19%)

ABOUT 28.MALL

Malaysia online shopping & Hong Kong online shopping mall for Genuine Brands, New, and Competitive Price with HB$ cashback rewards up to 28%. Register as NEW member for FREE shopping HongBao (known as HB$) of up to US$28 in value when you register from the first time. Grab your first HongBao HERE. (Yes, you can get FREE HongBao on yor 1st signup and get more discount. You're welcome)

What is HongBao? - Hongbao$ (HB$1 = US$1) is 28Mall.com points

View the products, each item has a $ and HB$ value, therefore at checkout, you can use HB$ to offset the item price. If you have HB$, you get extra VIP extra 5% discount

WHY 28MALL?
✔ Genuine Product. 100% Guaranteed. 
✔ VIP Discount - by using HB$ (mean more discount)
✔ Easy to collect reward - gain up to 28% HB$ after purchase
✔ 7 days refund
✔ Worldwide Shipping
✔ Tell it to your friend and you can get free HB$ with every signup ;)

HOW TO GET FREE HONGBAO (HB$)
1. Click this LINK to claim your free HB$
2. Register with new account (you can either sign up using FB or Google+ or email or mobile)
3. Done.
4. Need more HB$? Simply share your link or log in everyday!

Like them on Facebook for more promotion updates: 28Mall ;)

#28Mall #hongbao #tonymolypokemon

Tony Moly x Pokemon at 28Mall.com

28Mall.com is now in Seoul, Korea! For May 1 Labour Day, you can grab these adorable limited edition masks and makeup from Tony Moly x Pokemon collection at our eMall.

Shop latest by 1st May to enjoy the 20% + 10% HongBao (nearly 30% off) offer for these new items stated below. Shop above RM150, you will enjoy get FREE Shipping cashback points on your shipping fee into your 28Mall account. For orders above RM200, get a free mystery Tony Moly gift (limited units).
tony moly 28Mall.com pokemon
Tony Moly Pokemon Limited edition beauty and skincare items are on sale up to 25% Off and you can get up to 28% HB$ cashback rewards after you post a review with photos after your purchase.

What is HongBao? - Hongbao$ (HB$1 = US$1) is 28Mall.com points

View the products, each item has a $ and HB$ value, therefore at checkout, you can use HB$ to offset the item price. If you have HB$, you get extra VIP extra 5% discount.

a. Tony Moly x Pokemon - Pikachu Honey Mask Pack Moisturising x 10s
Shop at http://www.28mall.com/shop/p-104294-Tony_Moly_x_Pokemon___Pikachu_Honey_Mask_Pack_Moisturising_x_10s.html 

b. Tony Moly x Pokemon - Fairi Mask Pack Brightening x 10s
Shop at http://www.28mall.com/shop/p-104293-Tony_Moly_x_Pokemon___Fairi_Mask_Pack_Brightening_x_10s.html 

c. Tony Moly POKEMON PIKACHU CUSHION BLUSHER #02 Rose Coral
Shop at http://www.28mall.com/shop/p-104290-Tony_Moly_x_Pokemon___Pikachu_Cushion_Blusher_02.html 

d. Tony Moly Pokemon Pikachu Mini Cover Cushion SPF50+ PA+++ #01 Skin Beige
Shop at http://www.28mall.com/shop/p-104291-Tony_Moly_x_Pokemon___Pikachu_Mini_Cover_Cushion_01.html

e. Tony Moly Pokemon Purin Mini Pact SPF42 PA++ Korea Makeup Foundation #01 Skin Beige
Shop at http://www.28mall.com/shop/p-104292-Tony_Moly_x_Pokemon___Purin_Peach_Pact_SPF42_PA_01.html

f. For those who need antiaging (great for Mother’s Day Gift) choose the new Tony Moly Naturalth Goat Milk Placenta for anti-wrinkle, and anti-aging benefits at http://www.28mall.com/shop/p-104295-Tony_Moly_Naturalth_Goat_Milk_Placenta_Cream_50ml.html

Shop at 28Mall.com which guarantees the products are Genuine brand, Brand New, and Competitive Price with HB$ cashback rewards up to 28%.

Register as NEW member for FREE shopping HongBao (known as HB$) of up to US$28 in value when you register from the first time. Grab your first HongBao at www.28Mall.com/s/P37  and gain more HB$ by sharing your link. The more you share, the more HB$ you get. Means more shopping ;)

Feel free to visit my next post for more updates on 28Mall ;) : Tony Moly x Pokemon at 28Mall.com | Wishlist

Thursday, April 27, 2017

Waktu Operasi Poslaju Pasir Gudang

Disebabkan mak selalu lupa Waktu Operasi Poslaju Pasir Gudang, mak tampal dekat sini. Normally mak panggil abang poslaju collect dekat rumah, tapi kadang-kadang prepaid box or envelope habis la, consigment note hilang lah. Eh macam-macam *face palm*
Waktu Operasi Poslaju Pasir Gudang
OK. Lepas ni jangan lupa lagi ya ;)

Kereta Penuh Lipas? Ini Penyelesaiannya.

Dah try macam-macam cara? Kereta squeaky-clean tapi lipas masih berparti? Ini solusi menghilangkan lipas dalam kereta yang memang mak dah merasai sendiri keberkesanannya *intonasi macam jual barang*

Beli satu barang ni:
Family Cockroach & Lizard Glue Trap
RM 7.49/box of 5 (Tesco)
Then letak dekat bonet, bawah seat dan lihatlah hasilnya:
Then after 5 days, replace. Sebab gam dah tak kuat. Mak guna 2 kali terus tak ada lipas, semut-semut pun semua melekat. Yes, you can do it yourself. Warna putih tu cuma double sided tape and put umpan tengah-tengah. Siap ;)

Anak-anak suka makan dalam kereta pun salah satu faktor juga plus mak punya tempat parking near tong sampah. So sad, mak nak pindah tapi belum ada bapakgula (read; sugar-daddy) nak sponsor mak river cottage *facepalm*

So, try it for yourself and kongsi dengan mak OK?

Ramadhan Care Untuk Ibu Tunggal Dan Anak Yatim

Ramadhan Care Untuk Ibu Tunggal Dan Anak Yatim
Team CSR Kelab Sokongan Penyusuan Susu Ibu Johor Bahru ingin membuka peluang sekali lagi bagi tahun ini untuk meneruskan amalan membantu ibu tunggal dan anak yatim di sekitar Skudai menjelang Ramadhan tidak lama lagi.

Berikutan pengalaman team kami sebelum ini, ada yang menitiskan airmata berikutan banyaknya bantuan yang diterima hanya menjelang Aidilfitri sahaja bukannya menjelang bulan Ramadhan yang dimuliakan maka, inilah sebab utama kami memutuskan agar amalan sebegini diteruskan bagi tahun ini. Insha Allah.

Anda boleh menghulurkan sumbangan mengikut kemampuan samada memilih :

1. Pakej A - sekampit beras 5kg atau 10kg bagi 1 famili,

2. Pakej B - satu set keperluan dapur iaitu minyak masak 5kg, tepung gandum, gula, garam, bihun, sekampit kecil bawang merah, kicap, sos atau apa sahaja yang dirasakan boleh menjadi keperluan asas di dapur,

3. Pakej C -  sepasang telekung wanita dewasa atau telekung kanak-kanak yang baharu,

4. Pakej D - wang tunai seikhlas hati yang sebahagiannya akan digunakan untuk membeli hamper kurma buat 1 famili.

Anda juga bebas memilih jika mahu menyumbangkan kombinasi pakej yang tertera.

Bagi Pakej D (tunai), sumbangan perlulah dibuat secara online ke akaun Maybank Kelab Sokongan Penyusuan Susu Ibu Johor Bahru 5511 3750 7754.

Mohon Whats App kan slip transaksi sumbangan atau menyerahkan semua barangan sumbangan (Pakej A, B & C) untuk dikumpulkan kepada Puan Zulhaya Marzuki di talian 013-765 2551

Jika anda tidak sempat membeli barang-barang yang ingin disumbangkan, tidak mengapa. Anda boleh memilih Pakej D sahaja dan kami akan membelikannya untuk anda bergantung kepada barangan keperluan lain setelah kami kumpulkan.

Semua wang sumbangan & barangan sumbangan perlulah diserahkan sebelum 17 Mei 2017. Dan serahan akan dibuat pada 20 Mei 2017.

Kami juga amat mengalu-alukan sponsorship daripada mana-mana pihak yang ingin turut serta bersama kami di dalam Ramadhan Care tahun ini.

Semoga amalan anda dan amalan kita semua diangkat dan diberkati oleh Allah serta dapat memberi makna yang besar walaupun sedikit bagi golongan yang memerlukan. Terima kasih.

P/S: Sama-sama kita beramal ;) 

Daily Quotes #19

Image result for sad love quotes
"I acted like it wasn't a big deal, when really it was breaking my heart,"

I am. I really am.

Wednesday, April 26, 2017

Wordless Wednesday #29

warna tudung

Daily Quotes #18

Image result for take for granted quotes
"You didn't love her. You just din't want to be alone. Or maybe, maybe she was just good for your ego. Or maybe she made you feel better about your misrable life, but you didn't love her. Because you don't destroy people you love," - Grey's Anatomy

People tend to take you for granted because they know you will always take them back and clean up all their shit. You will get tired eventually anyways, just show them the EXIT doors. These kind of people doesn't worth your time.

Tuesday, April 25, 2017

Ranking Alexa #TheRealBloggerMak - 25 April 2017

Global Rank: 2,627,916

Rank in Malaysia: 15,210

Sumber: SINI

Rekod Sebelum INI.

Kita kayuh pelan-pelan. Lepas ni belajar SEO pulak dekat SBB 2017 ya?

Daily Quotes #17

Image result for the notebook quotes
"So it's not gonna be easy. It's gonna be really hard. We're gonna have to work at this everyday, but I want to do that because I want you. I want all of you, forever, you and me, every day" - Noah, The Notebook

Call me cliche; lovey-dovey romantic kind of people but this is the most favourite all time!

Monday, April 24, 2017

Daily Quotes #16

Salam Sayang ;)
Image result for daily quotes
"Don't wait. The time will never be just right,'

Do it. Do it now. Cause you can turn back time ;)

Sunday, April 23, 2017

Daily Quotes #15

Salam Sayang ;)
Image result for daily quotes
"Today, be the badass girl you were too lazy to be yesterday," - Christina Carlyle

Cause ain't nobody have right to stop you.

Saturday, April 22, 2017

Daily Quotes #14

Salam Sayang ;)
Related image
"It takes a strong girl to get up every morning and spend time with god even when she's tired,"

InsyaAllah. Cause faith is the pillar of your life.

Friday, April 21, 2017

Daily Quotes #13

Salam Sayang ;)
Image result for daily quotes empower woman
"The most courageous act is still to think for yourself. Aloud." - Coco Chanel

Because you are not born to please other, dear. Remember, nice girl always finish last. Play your part ;)

Thursday, April 20, 2017

Team JDT Blogger

Johor Blogger
Salam. Terima kasih kakak-kakak yang sudi jemput mak join #TeamJDTBlogger ni. So, apa lagi blogger Johor? Jom sertai kami ;)

Fanpage: https://www.facebook.com/jdtblogger
Instagram: https://www.instagram.com/jdtblogger
Email: jdtbloggerofficial@gmail.com

Senarai Ahli Team JDT Blogger

Gerbang Percutian Sunway Hotel

sunway resort and spa
Sunway Hotel adalah tempat penginapan terbaik di Lembah Klang. Terdapat beberapa buah Sunway Hotel di negara kita. Kebanyakannya terletak di sekitar ibu negara, Kuala Lumpur, manakala ada juga yang terletak di bandar-bandar utama lain seperti di Seberang Jaya, Pulau Pinang dan di Tambun, Ipoh. Jadi jangan risau, kebanyakkan hotel yang bertapak di negeri negeri tersebut mempunya satu identity yang kukuh yang mencerminkan kualiti servisnya terhadap semua pelanggan.
Walaupun terletak di Lembah Kelang, Sunway Hotel amat popular dan terbaik sebagai tempat penginapan mahupun percutian yang serba lengkap termasuklah kemudahan pusat membeli-belah yang berhampiran serta hiburan dan rekreasi yang hanya dalam satu tempat. Jadi saya rasa, ia sangat sesuai bagi pelanggan untuk membeli belah. Saya juga rasakan ia sebenarnya sebagai satu kemudahann untuk pelanggan mendapatkan barang barang yang diinginkan.

Terkenal dengan hospitaliti yang mengagumkan, sememangnya Sunway Hotel adalah tempat penginapan yang menyediakan perkhidmatan terbaik sehinggakan mendapat maklum balas yang positif dari pengunjung terhadap pengalaman penginapan mereka di sini. Sudah tentu pelanggan akan mendapat layanan yang sangat baik daripada pihak hotel. Kualiti sevisnya terhadap pelanggan sangat dijaga. Etika terhadapat pelanggan juga sangat dititik beratkan. Ini adalah untuk memastikan pelanggan mendapat layanan yang baik serta berpuas hati dengan servis yang diberikan.
sunway resort and spa
Penginapan yang menenangkan menanti tetamu di Sunway Resort Hotel & Spa, yang menawarkan akses terus ke Taman Tema Sunway Lagoon dan Pusat Beli-belah Mega Mall. Ia menyediakan parking percuma serta kolam renang luaran. Union Pay diterima di hotel ini. Jadi lebih mudah sebenarnya untuk pelanggan daripada keluar mencari parking berbayar yang lain selain keselamatan juga terjamin. Pelanggan juga boleh memilih untuk pergi ke mana mana destinasi yang disukai tanpa perlu pergi jauh. Semuanya ada berhapiran dengan tempat penginapan pelanggan.
sunway resort and spa
Daripada reka bentuk bangunan, landskap, hiasan dalaman, layanan staf, kemudahan serta juadah yang dihidangkan, ianya telah dirancang dan disediakan secara profesional, teliti dan rapi demi menjamin kepuasan serta kualiti terbaik untuk pengalaman penginapan yang hebat buat semua pengunjung.

Bilik-bilik bertaraf 5 bintang di Hotel Sunway Resort ini terletak di Sunway Resort City (SRC), serta menawarkan pemandangan Sunway Lagoon atau latar langit di resort ini. Ia mempunyai TV satelit skrin rata, bar mini serta bilik mandi marmar dengan tab mandi. Ubat gigi, berus gigi dan peralatan mandian disediakan. Alat membuat teh Cina turut ditawarkan. Keadaan persekitaran disini sangat dijaga rapi oleh pihak hotel. Bersih kemas dan sangat teratur yang membuatkan pelanggan selesa untuk menginap di hotel ini. Memang sangat selesa dan menarik susunan perabot di hotel ini. Susunan dan dekorasi yang menampilkan gaya excusive dan moden. Sangat menarik dan mewah.

Pelanggan juga bole menikmati senaman penuh di pusat kecergasan yang serba lengkap. Selain itu, lawatan sehari juga boleh diaturkan di meja tempahan lawatan di Sunway. Rawatan yang menenangkan menanti tetamu di spa berinspirasikan Bali selepas seharian yang penuh dengan aktiviti. Pelanggan juga boleh mengihilangkan tekanan sementara menungggu. Menarik bukan?

Sunway Resort Hotel & Spa juga menawarkan akses ke Bas Rapid Transit (BRT). Bas-bas elektrik beroperasi ke Sunway-Setia Jaya, Mentari, Sunway Lagoon, SunMed, Şunu-Monash, South Quay dan USJ7. Sunway Resort Hotel & Spa berada 25 minit memandu dari Pusat Bandar Kuala Lumpur dan 35 minit pemanduan dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur. Jadi, bagi pelanggan yang menggunakan perkhidmatan awam. Ianya sebenarnya sangat membantu memudahkan perjalanan.
KL map
(Klik Gambar Untuk Besarkan)
Penginapan ini juga mempunyai salah satu skor lokasi terbaik di Kuala Lumpur! Tetamu lebih puas hati dengannya berbanding penginapan lain di dalam kawasan ini. Penginapan ini juga dinilai baik di Kuala Lumpur! Tetamu mendapat lebih nilai untuk wang mereka jika dibandingkan dengan penginapan lain di bandar ini.

Sunway Hotel bukan sekadar tempat penginapan tetapi juga lokasi pilihan yang tepat untuk sebarang majlis mahupun seminar atau mesyuarat dengan kemudahan kelas pertama yang serba lengkap, moden dan terbaik. Jadi, book Sunway Hotel at Traveloka now!

(Image Source: Google)

Kantoi Blogger Mengumpat Mak!

Thanks Kak Mia feature mak dekat blog ;) Mak pun suka berfoya-foya berborak dengan Kak Mia.
Kak Mia and Mak masa event Carlist.my Flag Off Event in Johor Bahru last week.

So, mak pun meninjau komen-komen dekat ENTRI: Mia Liana Dengan TheRealBloggerMak. Alangkah terkejutnya mak dengan komen-komen yang diberikan. Tak sanggup mak nak mention dekat sini. Korang pergilah tengok sendiri.

THROWBACK: JDT BLOGGER MEETUP

Ini entry throwback dua bulan lepas *facepalm* That time JDT Blogger nak organize event charity dengan anak yatim Kluang. Sadly mak tak dapat pergi atas sebab kekangan kerja. Jadi a week before tu mak datang tolong angkat-angkat barang je la yang mana mampu.
From left; Kak Mia, Kak Ida, Me (obviously), Kak Hernee and Uyul
I don’t know what to say; the perk of being blogger. Selfie-wefie dimana-mana. Mak nak up banyak gambar tapi takut lambat loading plak blog mak ni. KAHKAHKAH.

Read about the event here: PROGRAM KASIH JDT BLOGGER SIRI 1 | PERTUBUHAN KEBAJIKAN ANAK YATIM ISLAM KLUANG

Lunch date with Kak Ida

Rumah Kak Ida sebenarnya dekat je dengan rumah mak. Masa untuk nak dating berdua je tak ada. Maklumlah masing-masing busy dengan keluarga. Jadi bila ada masa macam ni, terhambur la semua rindu dendam gossip serta pelbagai lagi. (Tak cukup dalam Whatsapp)

Seronok dapat jumpa geng mak-mak blogger ni (Uyul single). Bercampur dengan geng macam ni la best, boleh borak bincang apa sahaja. Baru la kita boleh maju kehadapan dengan sokongan rakan-rakan positif. HAHAHA.

P/S: Jemput singgah blog JDT Blogger dekat sidebar ;)

Daily Quotes #12

Salam Sayang ;)
Image result for daily quotes empower woman
"He offered her the world. She said she had her own."

Yup. I have ;) *flip hair*

Wednesday, April 19, 2017

Bayaran Kompaun Kad Pengenalan Hilang

Dah berapa kali kad pengenalan awak hilang? Mak Alhamdulillah baru sekali *facepalm* Oh please, jangan lah hilang lagi, second time dah kena kompaun RM310. 3rd time? as below:
harga denda kad pengenalan hilang
Last time abah cicir IC, and he make a report saying that he lost his wallet la obviously. Still tak dapat kurang bayar kompaun even ada police report tau. Kena bayar RM100 that time. Above kompaun paling update- additional RM10? dang!

Kalau simpan IC dekat rumah and bring photostat one. Boleh ke? Kalau kena tahan polis, dia terima copy ke?

Wordless Wednesday #28

sony walkman

P/S: ...still standing ;)

Khasiat dan Kelebihan Levea Susu Kambing

Semua geng mak-mak dah merasai kesedapan Susu Kambing by Levea Official ni, so turn mak pula nak showoff Susu Kambing mak juga!
Produk ni sebenarnya baru sahaja dilancarkan. Mak pergi Facebook Levea Official (HERE) and see a lot of review and testiomoni by pengguna. Mestilah mak teruja nak try.

Product Info
Levea Susu kambing Mengandungi  lebih 11 khasiat semulajadi yang sangat baik dan diperlukan untuk kesihatan:
  • Ginkgo Biloba
  • Almana Arabic Gum
  • Probiotic 
  • Madu
  • Kurma
  • Kismis
  • Grape seed
  • Buah Tin
  • Pegaga
  • Sunflower seed oil
  • Vitamin & Mineral
  • Protein & Kalsium
Pengambilan Levea Susu Kambing secara konsisten dapat membantu:
  • Lebih cergas apabila bangun dari tidur
  • Perut rasa lebih selesa dan lawas
  • Rasa lebih bertenaga dan focus semasa belajar
  • Daya ingatan menjadi lebih baik
  • Paras gula dalam darah terkawal
  • Susu ibu menjadi lebih kekuningan dan banyak
  • Anak tidur malam lebih nyenyak
  • Batuk berkahak akan hilang dan sembuh dengan lebih cepat
  • Lebih sihat dan jarang demam serta selsema
  • Cepat sembuh dari demam serta selsema.Kulit menjadi cantik dan lembap.
  • Mengurangkan gejala bayi kuning (Jaundice)
  • Membekalkan tenaga yang berpanjangan ketika berpuasa (tidak lapar)
Siapa yang Perlu minum Levea Susu Kambing?
  • Untuk anak 2 tahun ke atas
  • Untuk pelajar
  • Untuk ibu hamil (semester kedua ke atas)
  • Untuk ibu yang menyusukan anak
  • Untuk wanita yang merancang hamil
  • Untuk Golongan Dewasa lelaki dan wanita
  • Untuk golongan Warga Tua 
  • Untuk Penjagaan Kulit
  • Untuk Mengawal berat badan
  • Untuk yang Berpuasa
CAUTION: Mengandungi Ginkgo Biloba dan herba yang boleh menganggu medication anda. Especially, yang on Warfarin (ubat cair darah) as it will increase bleeding ;) - #makcikfarmasi

Harga: RM 49 (Semenanjung Malaysia), RM55 (Sabah & Sarawak)

Rasa Vanilla. Sedap! Tak ada bau hamis and mak rasa susu kambing ni one of the best alternative to consume susu kambing. Tahu tak susu kambing adalah susu kedua terbaik selepas susu ibu? Dan it contains a lot of makanan sunnah in just 1 bottle. Mana nak cari satu-satu kan, right? So, 2 glass per day keep your mind and body healthy. I said, why not?

Review dan Testimoni Pelanggan
So, get your today! Whatsapp or PM them on Facebook AND don't forget to take part diorang punya monthly contest dekat Page LeVea Official, who know you might the lucky one ;)
LEVEA RESOURCES (JR0071916-V)
HQ : +6011 1070 8189 / +6019 7005786
Email : levea.hq@gmail.com

Anak Anugerah Dan Ujian: Disleksia & Sensory Processing Disorder (SPD) Book

Salam. Sempena Bulan Kesedaran Autism bulan ini, Mak nak berkongsi bersama pembaca tentang e-Book penulisan seorang ibu tunggal dan anaknya yang betajuk Anak Anugerah Dan Ujian: Mengesan Kelainan Dan Rawatan Anak :)
Panduan Buku Anak Anugerah Dan Ujian
"Pengalaman ibu, guru, keluarga dan masyarakat yang menghadapi kekeliruan terhadap anak yang mempunyai kelainan berbanding anak normal. Anak berusia 6 tahun dan mempunyai tiga kelainan seperti SPD (Sensory Processing Disorder), Dyslexia dan ciri-ciri Autisme peringkat IQ Tinggi. Ditambah lagi diagnos Doktor & OT (Occoputional Theraphy) mengesahkan ada kesan traumatik atas anak ini selepas kematian mengejut bapa pada  umurnya 3 tahun. Buku ini memberi pendedahan kisah benar bagaimana seorang ibu tunggal berjuang meneruskan kehidupan sehingga ciri-ciri kelainan anak tidak dapat dikesan awal kerana kesibukan mencari rezeki dan anak kelihatan membesar normal seperti kanak-kanak lain sebayanya.

Buku ini juga padat dengan maklumat asas tentang kelainan ini, Apa itu SPD, Dyslexia & Mild Autisme peringkat IQ Tinggi, Tips pendidikan anak istimewa, Rawatan moden, Rawatan syifa, Tanda awal & Teknik mengesan, Gajet; Teknologi yang membantu atau merosakkan dan Punca yang menyebabkan anak kelainan upaya . Saya juga sertakan aplikasi tindakan dan contoh lembaran kerja yang saya gunakan untuk membantu anak.


Di Malaysia, buku ilmiah yang berkaitan kelainan ini sangat kurang di pasaran dan saya ingin berkongsi ilmu dan pengalaman sebenar bagaimana saya melalui situasi ini,"- Emycakes Lovette


Berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul. Betapa tabah serta kuatnya ibu tunggal ini membesarkan anak kecil dan pada masa yang mencari rezeki. When someone introduced her to me (on Facebook) and ask me to share bout her eBook. I said; why not? Bukan sahaja buku ini dapat membantu ibubapa yang mempunyai anak yang pnya kelainan yang sama, malah frankly speaking, masyarakat kita masih kurang kesedaran dan kefahaman tentang perkara ini (autism dan sebagainya). Dengan adanya penulisan seperti ini, barulah ada penerimaan serta penghargaan betapa bertuahnya anak-anak syurga ini.


Based on the isi kandungan below, buku ini boleh dikatakan kitab 101; menjawab segala soalan pembaca; siapa, apa, dimana, bila, dan bagaimana, lengkap dengan solusi.


Isi Kandungan Buku Anak Anugerah & Ujian


Cara mengesan kelainan anak Normal : Disleksia & Sensory Processing Disorder (SPD)

  1. Dari hati
  2. Apa itu Sensory Processing Disorder (SPD) & Disleksia
  3. Tanda Awal dan Teknik mengesan kelainan anak
    • 7 tingkah laku normal yang menutup diagnosis awal SPD
    • Ciri-ciri atau tanda awal kelainan
    • Teknik mengesan kelainan anak
  4. Punca anak kelainan upaya
  5. Gajet : Teknologi yang membantu atau merosakkan anak.
  6. Pendidikan anak Istimewa
    • Pendidikan Awal dari Rumah (Sistem kekeluargaan)
    • Pendidikan pra-sekolah
  7. Rawatan
    • Rawatan Moden
      • Pakar Perkembangan Kanak-kanak
      • Occupational Therapy
      • Kelas membaca menggunakan sistem Fonik
      • Aktiviti luar : Martial Arts, Kelas renang, Menunggang kuda & memanah
      • Jenis-jenis Terapi lain
        • Terapi Visual
        • Terapi bercakap & bahasa
        • Terapi Fizikal
        • Terapi Mendengar
        • Terapi Nutrisi
        • Terapi Perceptual motor
    • Rawatan Syifa
      • Amalan doa
      • Terapi mendengar ayat suci Al-Quran
      • Terapi menghafaz Al-Quran
    • Rawatan Tambahan Di Rumah
      • Tips membantu anak memaksimakan kebolehan
      • Aktiviti harian yang membantu meningkatkan potensi anak
    • Senarai Occupational Terapi di Negeri Johor
  8. Rumusan & Penutup
Bagaimana Anda Boleh Membantu?
This eBook cost RM50 and you can get it HERE (or PM Penulis terus on Facebook) Currently Penulis bercadang to find publisher untuk menerbikan buku fizikal beliau and if you know someone, please let me know ;)

OR


you can simply spread the word, darling ;) Tahniah penulis atas effort dan initiative. Mak doakan semoga maju jaya dan for Adam (her son), you are so lucky to have your mom. Till then, take care. 

Carlist.my Flag Off Event in Johor Bahru

carlist.my
Salam, guys. If you follow my Insta or Facebook, last week (on 14th) mak pergi Carlist.my Flag Off Event dekat 23 Motors, Johor Bahru. I know, mostly pembaca mak penuh persoalan apakah ini semua yang mahu diperkatakan? sebab korang buta IT Automobil macam mak kan? Mesti tak suka tengok channel DMAX macam mak kan? Mesti tak tahu membezakan kereta satria dan kereta wira kan? Mesti doens't give a damn about that Hot Wheels kan? *facepalm* So, meh mak introduce satu-satu dalam bahasa senang-explain ;)
carlist.my
Carlist.my
Satu laman sesawang (jeling kamus dewan bahasa) yang menjadi medium perhubungan untuk penjual kereta dan pembeli. Penerangan pendek, nak beli kereta baru or second boleh tengok website ni: Carlist.my. Country Manager: PC Gan
23 motors sdn bhd
23 Motors Sdn. Bhd.
Tempat jual serta servis kereta mewah. Malaysia 1st Muscle Car Showroom located in JB-KL. Nak tengok American Muscle Car (such as Camaro/Dodge/Ford Mustang Shelby) pergi Showroom Bangsar. Owned by Datuk Kaathir Mustaffa. Social Media: Facebook.
carlist.my
This event, pelancaran untuk roadshow untuk show-off kereta Pink 2011 Ford Mustang 4.0 Litre V6 Convertible (don't ask, mak tak tahu, rujuk gambar di atas) yang bermula pada 14th April di 52 lokasi dan berakhir pada 13th May di Lembah Klang, sekali jalan dengan event Carlist.my MAA Drive, Test and Buy Event. And, this car adalah salah satu daripada 3 hadiah lucky draw alongside 2012 Chevrolet Camaro LT-RS 3.6 and 2011 Dodge Challenger 3.6 Liberty Walk. Click HERE for contest info ;)
Carlist.my MAA Drive, Test and Buy Event.
Wil be held on 13th and 14th May at Setia City Convention Centre (Hall 1 & 2). Come join the fun at Drive by Carlist.my where you can test drive a large selections of new cars and get best interest rates, all in one place. Not forgetting, you stand a chance to win a muscle car worth RM450,000! Bring your family and friends along to enjoy the food, activities and so much more! For more info, go to their website: Carlist.my MAA Drive, Test and Buy Event.

Dah faham? Jadi berikut gambar selfie-selpot mak dan rakan-rakan. *mohon pengsan*
Dari atas kiri (clockwise); Kak Ida, Kak Hernee, Kak Mar, Safiq Rahim, Caprice and Pelakon Cintaku Terhalang Mama. Eh.
Till then, Salam ;)

Carlist.my Grand Prix Challenge 2017

Catch A Glimpse And Stand A Change To Win A Rare Muscle Car With The Carlist.my Grand Prix Challenge 2017!
Touring Roadshow Travelling to Over 52 Locations throughout peninsular Malaysia

Below is a quick summary on the event and the campaign:

Consumers will have a chance to win the 2011 Ford Mustang 4.0 Litre V6 Convertible by purchasing a car of their choice on Carlist.my (For more information, please visit Carlist.my)

After the nationwide showcase, the muscle car will stop at Setia City Concentre Centre where it will be displayed at the Carlist.my MAA Drive Test and Buy Event 2017 on 13th and 14th May 2017.
The Carlist.my MAA Drive Test and Buy Event 2017, a car exhibition essentially will feature top selling car brands in Malaysia (Honda, Mazda, Proton, Toyota, etc). The event is free and open to all Malaysians and they can see, and event test drive all of the cars on display at the event and also buy their dream car.

Bank partner, Public Bank will also be giving the best interest rates in town only on 13th and 14th May at the exhibition. Furthermore, there’ll be activities for the whole family as well!

Carlist.my
is the main organiser for all events related to flag-off event at JB (Click HERE for the entry about this flag-of event) and as well as Carlist.my MAA Drive Test and Buy Event 2017. The event is also supported by partners: 23 Motors Sdn Bhd, Malaysian Automotive Association (MAA), Caltex and Public Bank.

How to Participate?
Visit Carlist.my to purchase any car above RM50,000 from now until 30th June 2017 to gain entries to the lucky draw contest. At the end of the period, one lucky selected customer will get the chance to chose one of the three muscle cars and drive home in style. Customer can gain entries to the contest by purchasing
  • Any car valued >RM50,000 bought thorugh Carlist.my - 3 entries
  • Any car valued RM50,000-RM199,999 bought from 23 Motors through Carlist.my - 5 entries
  • Any car valued above RM200,000 bought from 23 Motors through Carlist.my - 10 entries
Good luck! ;)

Tuesday, April 18, 2017

Waktu Operasi Perpustakaan Awam Pasir Gudang

waktu perpustakaan pasir gudang
Mak suka pergi library, here: Perpustakaan Awam Pasir Gudang. Very near to my place. Dulu dalam pusat bandar. Now still dalam pusat bandar cuma berpindah ke tempat Tenaga Nasional dulu (Bawah Restoran Sasa).

Ada dua children area (bertutup and open space) and of course, another area for adult like us *cough*. Kalau nak melepak with kids, you can come over anytime mention above. Kalau nak "tenggelam" dalam lautan buku, having your own sweet peaceful time (yes, you bookworm, I am like you) datang pagi on weekdays, sebab after lunch there's a lot of budak-budak sekolah yang bising. *facepalm*

Love the books, even mostly I've read it all. BUT hate to say the downside of this place; THERE IS NO TOILET and you have to keluar naik tangga all the way masuk Pusat Bandar. *facepalm* Seriously guys, no toilet for public down here? *facepalm*

Other than that, mak suka lepak sini baca paper and magazine ;)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...