Friday, March 25, 2016

Routine Mak with 3 baby

I shouldn't call this as a routine, it can change. all of sudden. Depends on this 3 baby mood and attitude. If you thought dealing with difficult boss is so frustrating, mesti anda tidak pernah deal with 3 active baby at the same time. A toddler, 1 pre-toddler and a baby; to be exact.

I wake up as early as 5 or 6 or 7am. Depends. Normally, Fateh will wake me up to feed and dia tidur balik. So, I quickly kutip semua botol, basuh and sterilize. Yup, Adam and Iman still wake up once or twice at night and demand for susu. Kadang-kadang more than that. As Iman dah tak breastfeed, so bertambah lah kerja mak.

Minum banyak makan banyak pun kurus juga, aih la anak.

Then Adam and Iman bangun, prepare breakfast or sometime Abah belikan breakfast, itupun kalau dia ingat. Breakfast. Suapkan dan mandikan Adam Iman secepat yang mungkin as if kalau Fateh bangun, normally dia nak berpegang. Bagi puting pun dia tak nak.

Kalau dia bangun before that? Terkejar-kejar lah mak mana nak bagi makan, mana nak layan diorang. Pening. Kadang-kadang air tumpah, pinggan terbalik. Nak bagi makan dekat Adam dengan Iman pun 1 hal, berkejar sana sini. Makan bersuap pun bersepah-sepah juga sebab diorang suka main luah makanan.

Kena kemas afterwards. Orang kata, tak apalah, anak kecik rumah bersepah. I said no. I have zero tolerance dengan rumah yang sepah all the time.

Lepas mandi, let them play with their toys. Of course bersepah, dalam sehari adalah beratus kali mengemas mainan diorang. Or if it doesn't work, let Adam and Iman tengok marathon Upin Ipin, Tobot , Didi & Friend or Robocar Poli yang abah downloadkan. Bila Fateh bangun, mandikan, BF sampai dia kenyang and he will sleep again. Depends. Most of the time, he will want to berdukung and play sampai dia penat and tidur balik.

Iman will have his nap at 9 or 10am. Fateh kalau cukup tidur, cukup susu and environment tak bising if Lin letak dekat dlm crib, dia main dalam dunia dia sendiri. Kalau tak, I have to hold him literally forever. Leaving Adam by his own. So, inilah masanya I try to give attention to Adam. Talk to him, play with him, ajar ABC 123 Aliff Ba Ta etc. Sambil masak for lunch and dinner.

Masak memang simple one pot je. Asal balanced diet. Which is soup, soup, soup and again soup. My kids love it. Walaupun lauk sama setiap hari. Tu belum petik pasal house chore lagi. * kesat peluh*

So after lunch bout 12, after berperang nak bagi makan dekat Adam Iman sambil hold Fateh, I will let them watch TV so Lin boleh tidurkan Fateh. Dalam pukul 2 tidurkan budak 2 orang ni pulak. Adam memang obedient, Lin suruh tidur, dia terus tidur. Tapi Iman susah sikit, nak berbuai, kalau bising mesti terbangun. Lepas tu nak berbuai lagi. Tak boleh buat kerja lain. Well except using my tab with one hand and satu tangan lagi buai Iman or tak ada Internet as most of the time Fateh nak berpegang, remember?

Then dua-dua tidur dalam pukul 3. Yes, it took an hour untuk tidurkan diorang. Time untuk layan Fateh pulak. Urut dia. Itu je masa yang sempat. Sebab lepas mandi tak boleh nak urut bagai. Somehow, it calm him a little. Tak banyak menangis. The best part, rasanya dia pun suka sebab everytime Lin urut dia, dia suka senyum. Sejuk hati mak.

Then dia tidur, kalau dia nak.

So dalam pukul 4pm to 5pm to lengang sikit I guess. Itupun kalau jiran-jiran tak bising. Yup, I'm living in the neighborhood yang inconsiderate sikit. Bukan semua tapi most of them.

Curi masa. Kemas barang. Kemas mainan. Main fon. Update status twitter yang entah apa-apa. Sembahyang.

Iman bangun dulu. So, time spent masa untk Iman pulak. Sama macam Adam.

Then semua pun bangun. Early dinner and mandi, tengok TV together, play together. Kalau Abah ada, ajak Abah jalan and makan dekat luar; pergi playground ke tasik ke or KFC.

Malam, kami tidur as early as 8.30pm or lagi awal dari itu. Serius.

Esok. REPEAT.

Ah. Memang penat buat semua alone. Harap with all this sacrifice, dapat masuk syurga. HAHAHA.

Yang benar,

Mak yang hampir nak meroyan.

P/S: Ini kalau Abah kerja siang. Kalau kerja malam, dia yang tolong. Well, most of the time sebab kadang-kadang dia ada pun buat menyemak juga. Penat jaga anak orang, anak sendiri ada 3 ni hah.

0 comments:

Post a Comment

Disclaimer

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of this blog will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...