Thursday, December 3, 2015

BR1M : Skim Khairat Kematian

Skim Khairat Kematian adalah skim yang menggantikan insurans takaful berkelompok (i-BR1M) yang dilaksanakan pada pemberian tahun lalu (2014)

Mengenai Skim Khairat Kematian, Skim berkenaan akan memberi manfaat kepada waris penerima BR1M dengan bantuan RM1,000 yang akan berkuat kuasa selama setahun iaitu dalam tempoh 1 Januari 2015 sehingga 31 Disember 2015 Bagaimanapun, Skim Khairat Kematian (SKK) hanya layak untuk penerima BR1M bagi kategori Isi Rumah dan Warga Emas Sehubungan itu, penerima BR1M sebelum ini dan pemohon baru diminta mengemaskini dan melengkapkan maklumat waris bagi membolehkan waris membuat tuntutan sekiranya penerima BR1M meninggal dunia dalam tempoh yang dinyatakan 

PROSEDUR TUNTUTAN SKIM KHAIRAT KEMATIAN (SKK) BR1M 201
Tuntutan hanya boleh dibuat oleh waris yang dinamakan dengan mengunjungi mana-mana cawangan Bank Simpanan Nasional (BSN) mulai 2 Februari 2015 

Dokumen Yang Perlu Dibawa 
  • Kad Pengenalan sendiri (waris) 
  • Sijil Kematian 
Selain menerima khairat kematian RM1,000, waris boleh menuntut baki BR1M yang belum disalurkan.

Sebarang keterangan atau pertanyaan lanjut, boleh hubungi 1800-88-2716 (LHDNM) atau 03-8882 4565/4566 (Kementerian Kewangan) ataupun melalui e-mel pada br1m@treasury.gov.my

Soalan Lazim (FAQ)

S: Siapakah yang layak menerima Skim Khairat Kematian? 
J: Penerima BR1M 2015 bagi kategori isi rumah dan warga emas yang meninggal dunia dalam tempoh 1 Januari 2015 sehingga 31 Disember 2015. 

S: Bagaimanakah pembayaran Skim Khairat Kematian dibuat? 
J: Pembayaran Skim Khairat Kematian boleh dituntut di mana-mana cawangan Bank Simpanan Nasional (BSN) mulai 2 Februari 2015 dengan mengemukakan dokumen: 
a) Sijil Kematian 
b) Kad Pengenalan (asal) waris 

S: Jika waris adalah warga asing, adakah perlu syarat beliau mesti menetap di Malaysia? 
J: Ya, jika waris adalah warga asing, beliau hendaklah terdiri daripada ibu / bapa / isteri / suami / anak yang menetap di Malaysia.

S: Berapakah umur minimum untuk melayakkan seseorang menjadi waris? 
J: Tiada had umur minimum ditetapkan bagi waris. 

S: Berapakah jumlah Skim Khairat Kematian yang akan diterima dan bilakah tuntutan boleh dibuat? 
J: Waris akan menerima sebanyak RM1,000 bagi Skim Khairat Kematian dan tuntutan boleh dibuat di BSN mulai 2 Februari 2015. 

S: Adakah waris boleh membuat tuntutan Skim Khairat Kematian bagi penerima BR1M 2015 yang meninggal dunia sebelum atau pada 31 Disember 2014 ? 
J: Waris tidak boleh membuat tuntutan Skim Khairat Kematian BR1M 2015 akan tetapi waris layak untuk menuntut i-BR1M 2014 bagi penerima kategori isi rumah. 

Persediaan Untuk #BabyFateh and Other Thing.

I'm in my 3rd trimester now. Actually my delivery will be on 24th January [or 28th?], next year but based on my previous baby; both lahir 35-36 weeks [earlier than we expect] due to my gestational hypertension so Lin dah kemas everything awal-awal. Mungkin lahir bulan ni? Hope not. [which I'm not very sure. sigh]

Tak banyak beli barang baby pun sebab barang baby dah banyak well except nak kena beli stroller sebab previous stroller dah rosak akibat excessive usage; baby car seat for Iman, or maybe a baby rocker and supplement and segala bagai ubat untuk penggunaan after deliver nanti.
Mula-mula ingatkan nak beli everything online, dah tak larat nak merayap [normally I buy from OBW and FB], but husband ajak pergi pergi branch OBW dekat Bandar Baru Uda. Gigih juga la pergi walaupun setakat nak beli kain bedung and baby wrap.

Yang lain beli dekat expo last time; minyak TYT, tuam baby, silicone mat, pampers and clothes. Baby toiletries still stick dengan Teddie range from Cosway [SLS & SLES free, Mineral Oil free and Paraben free baby product]

Pregnancy journey this time quite good, bolehlah~ compared to masa preggy with Iman sebab gastrik almost everyday dari 5 months sampai lepas bersalin. Siksa juga. Cuma this time start 7 months pregnant, hari-hari pun mak kena acid reflux. Plus, kalau dulu memang insomnia sikit-sikit tapi kalau nak tidur memang tak ada masalah sengal-sengal badan etc, but this time I just can't lay down, literally. Pusing kiri tak boleh, pusing kanan tak boleh apetah lagi terlentang. Duduk jangan cakap la, tak boleh 90 degree, senak perut. Adoi. Sabar je la mak. Dahlah mak dekat office duduk menghadap komputer je. 

Kalau time cuti mendukung Adam dengan Iman jangan cakaplah, nak terkeluar isi perut mak. Kang tak dukung, diorang nangis-nangis kita plak yang sedih sebab tak bagi full attention yang sepatutnya diorang dapat. Tapi at the end of the day, mak yang menanggung sakit bagai, nak tidur pun tak boleh. Then esok, penat tak hilang lagi, repeat the same routine everyday. Menimbun tahap stress mak.Serious, kalau tak kuat boleh jadi meroyan tahap zombi mak. 

Baby Fateh sangat aktif. Serius. Bila dia stretching, perut mak rasa nak koyak. Abah pun freak out. OK abah well done, 3rd baby and you still behave like we're having a baby for the first time *rolling eyes* Apa alasan kali ni?

OK. Tu jelah nak update. I get my early maternity leave. Sebab tak larat dah, but still, duduk rumah bukan makan tidur je kan. pfft.

To Mr. Drake : Hotline Bling

Oh yeah, I'm still addicted to Hotline Bling. Sebab catchy, lirik annoying and of course, funny gila Drake; I mean the way he dance and everytime this song play dekat radio, mesti terasa macam nak reply balik apa yang dia nyanyi. I did, somehow:

You used to call me on my
You used to, you used to
Yeah
[Oh yeah, I did B.E.F.O.R.E]

You used to call me on my cell phone
Late night when you need my love
Call me on my cell phone
Late night when you need my love
And I know when that hotline bling
That can only mean one thing
I know when that hotline bling
That can only mean one thing
[Of course I call you la macha, isi masa lapang~ ko bukan macam tu?]

Ever since I left the city,
You got a reputation for yourself now
Everybody knows and I feel left out
[Of course la, you the one who left the city wat~siao la.I can't have fun and get a life a?]
Girl you got me down, you got me stressed out
[wat the hell? gila talak?]
'Cause ever since I left the city,
you started wearing less and goin' out more
Glasses of champagne out on the dance floor
Hangin' with some girls I've never seen before
[What? Now you want me to know all my friends a? Need to update everything to you a? See my FB la~]

Ever since I left the city, you, you, you
You and me we just don't get along
You make me feel like I did you wrong
[you left the city - left me, remember?]
Going places where you don't belong
[Duh, bukan underage pun. Don't need permission]
Ever since I left the city,
you, you got exactly what you asked for
[Of course this is what I asked for, adoi. Dah tahu kan? kenapa still in denial bro!]
Running out of pages in your passport
Hanging with some girls I've never seen before
[It's called LIFE, you don't have one?]

These days, all I do is
Wonder if you bendin' over backwards for someone else
Wonder if you're rollin' up a backwoods for someone else
Doing things I taught you, gettin' nasty for someone else
[Serious, you're the one who teach me?]
You don't need no one else
You don't need nobody else, no
[aaa..did I know you?]
Why you never alone
[Because I don't want to?]
Why you always touching road
Used to always stay at home, be a good girl
[Of course la going out, you're the one who pay all the bills a? need to work and play ma~]
You was in a zone, yeah
You should just be yourself
Right now, you're someone else
[Are you sure?]

Permohonan BR1M 2016 Dibuka

[Sumber: LHDN]
Permohonan baru BR1M 2016 akan dibuka mulai 5 Disember sehingga 31 Disember 2015. Ramai yang menantikan pengumuman rasmi bila Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) 2016 akan dibuka. Saya pasti ada ramai pemohon baru yang akan memohon BR1M memandangkan tahun 2016 bakal memperlihatkan banyak benda yang akan menekan rakyat.

Pengumuman mengenai tarikh permohonan BR1M 2016 dibuka telah dibuat oleh Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah. Permohonan baru serta mereka yang ingin mengemaskini maklumat boleh dilakukan mulai 5 Disember (Sabtu) 2015.

Permohonan BR1M 2016 Dibuka 5 Disember 2015
Muat Turun Borang BR1M 2016

Permohonan baru dan mereka yang ingin mengemaskini maklumat boleh dilakukan dengan memuat turun borang secara percuma di portal rasmi BR1M Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) Malaysia di https://ebr1m.hasil.gov.my atau www.treasury.gov.my.

Borang permohonan BR1M 2016 juga boleh diperoleh dari mana-mana cawangan LHDN, pusat khidmat hasil LHDN, dan pusat transformasi bandar LHDN.

Untuk permohonan baru BR1M 2016, pemohon perlu:
  • Kemukakan maklumat peribadi dengan lengkap
  • Kemukakan maklumat waris
  • Kemukakan maklumat akaun bank
  • Kemukakan nombor telefon yang boleh dihubungi. 
Permohonan yang layak akan diberitahu menerusi notis yang akan dihantar oleh LHDN. Notis dan surat makluman lulus atau gagal akan diposkan kepada pemohon mulai minggu terakhir bulan Januari 2016.

Orang ramai boleh menghubungi talian bebas tol 1800-88-2716 atau email kepada br1m@treasury.gov.my untuk sebarang pertanyaan lanjut.

Sumber: Bernama

[Kredit pada HasrulHassan]

Thursday, October 15, 2015

Cara kurangkan Jerebu dan habuk: CleenAire™ Revitalisor from Cosway

[Product Info : Click HERE]

     Sejak bulan lepas, kami tiap-tiap hari check API sebab Pasir Gudang sangatlah tidak memberansangkan. Iman, Adam and me start batuk-batuk. Ibu mana yang tak risau. So survey air purifier through internet yang paling murah pun it cost RM399. Kalau murah less than RM200 pun, jenama ntah apa-apa and filter dia susah nak cari. Husband kata beli lah sekali yang ada humidifier, tapi tengah-tengah bulan ni kita tak ada budget.
     Tengok katalog Cosway this month and I come across this thing. Survey review dekat internet, macam best je kan. Yang paling best sebab dia murah lah. Harga: RM53 (Member's Price). So, Lin pun beli. So far so good. Lin tak beli solution dia yang wangi tu, guna air biasa je.
Kena tukar air dalam 2,3 hari. Tapi baru sehari air dah kotor. Nangis mak. Kotornya~

Drypers FREE Drypers Touch Trial Pack Giveaway

Drypers Touch is created with 
360° Pro Skin Technology; 
embodied within a completely soft material 
which comes with a super-absorbent core and
 super-soft embossed top layer. 

This extra soft diaper provides ultimate dryness 
and comfort to your baby.

Be the first 500 parents to experience Drypers Touch. 

Terms & Conditions
  • Registration ends at 11.59pm on 21 October 2015.
  • Drypers Touch trial packs are available on first come, first served basis.
  • ONE (1) Drypers Touch trial pack per household only.
  • No change of diaper size or delivery address is allowed after submission.
  • Please allow 2 weeks for delivery.

Tuesday, October 6, 2015

Current Job and Me

New place. Work from 8.30 to 6. Kerja alternate Saturday, kalau kerja pun from 8.30 to 12.30. Ahad of course cuti. Salary? OK. Well obviously, they do offer more compare to my previous company [me as microbiologist, remember?]. Perjalanan dari rumah ke workplace dalam 15 to 20 minutes [Kalau Lin yang drive la, kalau my husband only took 10 minutes], which is still OK sebab jalan literally tak ada traffic light and tak jam lansung.

My dad ask, seriously you got a new job dengan perut besar? I said yes. I guess that this company really in need, if you know what I mean. But too bad, due to my special condition, nanti kita tak dapat privilege maternity pay. So nanti cuti 2 bulan this January and February tak ada gajilah. *nanges*

O yeah, currently Lin 24 weeks pregnant and bout the baby’s gender kitorang tak rahsiakan pun. It’s a boy! Again!

Kerja duduk memanjang depan computer really kills my back. Normally sakit belakang ni Lin rasa masa 32 weeks and above. Gigih betul bekerja dengan perut besar gila ni. But better than duduk terperuk dekat rumah 24/7. I must admit that, it kinda stressful a bit. Being a work at home mom, memang tak ramai yang boleh buat. Orang boleh lah cakap, untunglah kerja dari rumah. I was like dalam hati, ko try la dengan 2 baby and 1 dalam perut and you still have to find money to support everyone. Hah macam mana, boleh buat? But I’ve been through that. Rezeki anak-anak tu sentiasa ada. Ada baik buruk, lebih kurang.

People ask, ambil Farmasi tapi kenapa menyimpang bidang? Well, nak explain panjang pun malas dah. Cuma my priority will be my kids, pharmacy/lab job yang ada sekarang dekat area JB ni mostly need me to work shift or locum or etc tak tentu masa. Cuti pun seminggu sekali je. Lain lah kalau kerja kerajaan. 8 to 5 then cuti Sabtu Ahad, mostly. I don’t mind bout the salary, as long ada duit untuk anak-anak, daily and monthly expenses, tak bergantung dengan orang  and dapat saving sikit, it’s more than enough. Alhamdulillah.

Doakan kami 1 keluarga! ;)

P/S: Kita suka company baru kita ni, ada pantry, banyak makanan and air free. Kihkihkih.

Monday, October 5, 2015

Tuesday, September 15, 2015

PROPOLIS ACTIVE: AGEN DROPSHIP DIPERLUKAN!

http://1.bp.blogspot.com/-2PSZe1PkGSY/UTqrVUaFqFI/AAAAAAAAEZg/IFkq4mVcjBM/s1600/propolis-active-box.jpg
DROPSHIP
Sekarang ini sesiapa sahaja pernah dengar tentang informasi dropship. Apa itu? mungkin anda tertanya-tanya bagaimana perniagaan dropship itu dijalankan dan mudah ke?

Mungkin agak janggal bagi mereka yang belum mengetahuinya lagi apakah itu kaedah dropship. Dropship sebenarnya salah satu cabang perniagaan internet cara mudah dan simple.

MODAL RENDAH
Bagi seseorang yang baru berjinak-jinak dalam dunia bisnes,mereka pasti mahu bisness yang meminimakan modal. Dropship ini adalah salah satu cara bisnes dengan modal yang paling rendah! Menarik kan? Jana keuntungan dengan modal yang kecil adalah sesuatu yang tidak mustahil jika kena pada caranya.

KAEDAH DROPSHIP
Dropship adalah memerlukan anda mempromot barang tersebut dilaman sosial,laman-laman pengiklanan dan sebagainya. Sesuatu yang menarik, anda tidak perlu beli stok ataupun menyimpan stok. Anda hanya perlu ambil gambar produk tersebut, iklankan. Bila anda dapat tempahan, anda hanya perlu hubungi supplier produk tersebut dan supplier itu sendiri yang akan menghantarkan untuk anda. Sebut pula pasal harga, anda jual produk tersebut dengan harga pasaran dan anda bayar supplier tersebut dengan harga agent. Menarik bukan?
Anda lihat gambar diatas bagaimana kaedah dropship :

1. Promot produk di mana-mana sahaja(yang sesuai)
2. Pembeli membeli produk tersebut dengan anda
3. Pembeli bayar anda dengan harga pasaran
4. Anda sebagai agent/orang tengah membayar pembekal/supplier dengan harga yang lebih murah berbanding harga pasaran/harga agent.
5. Pembekal akan menghantar produk tersebut pada pelanggan anda.

HUBUNGI KAMI SEKARANG:
012 766 9156
[SMS/WhatsApp/Telegram]

Monday, April 20, 2015

Wajah Putih Gebu dengan My Beauty Herbs Whitening Intensive Booster Skincare

After almost a month using My Beauty Herbs Whitening Intensive Booster Skincare , so here is my review ;)
Front
Back
First thing first, let me introduce you to this skincare regime set which consist of:
MBH Whitening Booster Soap (NOT 140405501K)
Mengalakkan pertumbuhan sel kulit baru.
Memperbaharui sel-sel kulit mati.
Membantu menegangkan kulit.
Mampu menghapuskan parut, jerawat dan jeragat.
Membekalkan mineral , nutrisi dan asid amino.
Merangsang pembaharuan dan penjanaan kulit serta pemburu radikal bebas.
Berfungsi sebagai anti penuaan.

Cara Penggunaan:
Basahkan muka, campurkan pembersih dengan air sehingga berbuih, kemudian basuh muka dan leher secara urutan putaran dari bawah keatas. Bilas muka sehingga bersih dengan air. Disyorkan 2 kali sehari, pagi dan malam.
MBH Whitening Booster Oxygenating Night Cream 5gm (NOT 140405502K)
Mencerahkan kulit tanpa pengelupasan.
Menghilangkan parut jerawat dan jeragat yg tebal.
Melembabkan dan menyegarkan wajah perbaiki tekstur kulit.
Menjadikan tona lebih sekata,lembut dan berkilau.

Cara Penggunaan:
Sapukan dengan lembut keseluruhan kulit muka dan leher selepas membersihakn kulit waja di waktu malam.
MBH Whitening Booster Day Cream 5gm (NOT 140405503K)
Melindungi daripada sinaran  UV.
Kulit Nampak cerah dan licin.
Menegangkan  kulit wajah.
menghilangkan parut jerawat dan jeragat.
Melembut dan melicinkan kulit wajah.
Menganjal dan menghaluskan kulit.
Menyerikan waja kusam
Wajah lebih sihat dan lebih muda.

Cara Penggunaan:
Sapukan dengan lembut keseluruh kulit muka dan leher selepas membersihkan kulit wajah.

Product Info:
MBH Whitening Intensive Booster Skincare ini mampu menggalakkkan pertumbuhan sel kulit baru dan melindungi kulit dari ancaman benda asing hanya dalam 1 minggu, ini kerana ia diperkaya dengan Marine Plant Stem Cell, bahan berasal dari dari tumbuhan laut yang boleh memperbaharui sel sel kulit mati dan memperbanyakkan kolagen yang dapat membantu menegangkan kulit.

Tumbuhan yang kaya dengan mineral, nutrisi dan asid amino ini boleh merangsang pembaharuan kulit dan penjanaan kulit serta pemburu radikal bebas. Ia bukan sahaja merawat kulit wajah bermasalah, tetapi mampu menghapuskan parut, jerawat dan jeragat. Ia juga berfungsi sebagai anti penuaan.

Dengan penggunaan yang optimum, wajah yang gelap akan kembali cerah berseri seawal 3 hari!. Set MBH whitening Intensive Booster Skincare ini, dapat memberikan kesan pencerahan yang optimum dan menakjubkan!. Tiada pengelupasan, merkuri, hydroquinone, paraben dan peluntur.

Anda mampu merubah kecantikan, kecerahan dan kehalusan kulit anda kepada yang lebih optimum seperti kulit bayi.

Mengandungi: Kombinasi hebat Vitamin C, E, Glutathione, Collagen, Argan Oil, Pearl Powder, Rice Extract, Arbutin, Beeswax, Titanium Dioxide dan Marine Plant Stemcell

Price: RM69.90 (Which you can bought it HERE----> My Beauty Herbs)

So, my verdict ea. At first I was very skeptical as this product claims that it helps to brighten your skin  Macam pakai Clorox pulak kan. Tapi tak apalah, nak cantik punya pasal. As since pregnant Baby Iman last year my skin become dull, discoloration here and there, jerawat! and dry as if I didn't drink much water (kering kontang). Ingatkan lepas bersalin elok la kulit I, but I was wrong. Plus I guess my old skin regime doesn't work anymore *cry* So, I need to find suitable skincare regime yang berkesan, berkelulusan KKM (cause I fussy like that) and of course, cheap affordable. (^_____^)"

MBH Whitening Booster Soap - I love it smell, macam bau bunga rampai pun ada, macam bau beras pun ada (which it is). Doesn't dry my skin further, feeling clean and fresh and I use 3 times. Satu sabun Lin belah 4, which each of it will last bout a week.
MBH Whitening Booster Day Cream - Tak ada bau. Macam beauty cream dekat pasaran macam jenama Safi, Temulawak tu kot. Give you instant brightening effect and fast absorbing. No need guna sunblock sebab it already contain Titanium Oxide [sunscreen properties]. Nampak tak dah jimat banyak dekat situ. Dewy effect, so keep it matte Lin suggest wait sampai it penetrate through skin bout 10 minute and pat bedak kompak, cukup.
MBH Whitening Booster Oxygenating Night Cream - Love this! Disregard it powerful flowery scent that will lingers bout an hour masa tidur. Or maybe it just me, cause I don't like perfume before bed. Bila pakai this cream feel a bit heavy tapi tak seheavy normal sleeping mask di pasaran, but with same effect! Esok pagi, licin je kulit I.

Result:
Hah, amacam? Teruja tak? My skin become soft and smoother, parut makin hilang, pori-pori almost invisible and you know what, no breakout.

Abaikan muka I yang pucat lesi without makeup nor lipstick. Stok Lin dah nak habis ni, nak beli baru and continue pakai My Beauty Herbs Whitening Intensive Booster Skincare. You know, as you pass 25s kulit makin matang and it suggested to change your skin regime yang ada anti-ageing properties macam skin set ni? Lin nak continue guna ni je, what about you?
Giveaway Whitening Intensive Booster Skincare : Review Produk dianjurkan oleh blogger Mia Liana dan ditaja sepenuhnya oleh My Beauty Herbs. Untuk mengetahui preview dan hadiah giveaway, sila klik SINI.

Friday, January 16, 2015

Ikan Laga untuk Adam

Hope this can help me reduce rasa bersalah bila tumpuan dah terbahagi dua between him and Iman.
#ibukuat #supermom #lovefamily #babyadam #babyiman

Sunday, January 11, 2015

FREE RM50 HOTEL QUICKLY CREDITS. VALID FOR 1 YEAR!

Free RM50 voucher when you download Hotel Quickly Apps on Android and redeem this code: SAZRE #sharing #inibetultaktipu #hotelmalaysia #kongsi #travel

Instruction:
1. Download HOTEL QUICKLY on Google Play Store.
2. Open your apps, click on CREDITS then REDEEM.
3. Type this promo code: SAZRE then you have your RM50 credits :)
4. Your voucher will expired 365 days after redemption. So, have fun abd happy travelling.

#sharing #hotelquickly #android #travel #freecredits #vouchers #promo

Friday, January 9, 2015

BLOGGER EVENT: "Mitsubishi Electric Product Seminar For Blogger" 

[SPONSORED POST]

Minggu lepas, pada 3hb. Bertempat di Mitsubishi Electric Office, Petaling Jaya, Mitsubishi telah mengadakan event untuk blogger in order to introduce their new innovative product; Aircond, Jet towel, Fan and fridge. No, I didn’t go there but I was paid to do this post in order to spread the great news about these cool appliances ;)

Mistsubishi aircond.

Bila bercakap tentang penyaman udara, apa perkara pertama yang anda fikirkan? For me, I don’t use my aircond that much sebab takut bil melambung naik. Boleh cecah RM200 hingga RM300 sebulan. Tahukah anda yang penyaman udara Mitsubishi adalah produk yang mendapat 5 star rating? Ini bermakna aircond ni dapat mengurangkan penggunaan elektrik sekaligus menjimatkan bil elektrik yang perlu dibayar setiap bulan. Dah boleh jimat dekat situ kan? Better saving in the long run and of course it reducing carbon footprint from electricity generation.

Selain itu, kalau aircond yang tak diselenggara dengan baik dan kotor pun boleh buat bil naik. Perasan tak kalau mula-mula service, cepat sejuk je rasa. Tapi lama-kelamaan, it takes time nak sejukkan satu bilik. Sebab apa? Sebab saluran aircond tu tersumbat lah dan membuatkan aircond kita “bekerja dengan lebih keras” hence meningkatlah bil electrik. Nak kena panggil maintenance pun satu hal juga, nak kena bayar upah juga tu. The best part of Mitsubishi’s aircond ni, kita boleh cuci sendiri. How cool is that! Jimat.

Feature lain, aircond ni dia ada 5 step vane control & swing. Maknanya kita boleh control and adjust aliran udara ikut layout bilik and people location. Untuk coverage yang maximum, boleh activatekan swing vane mode. Lastly,  with nano platinum filter yang digunakan obviously gives a better dust collection performance than conventional filters and highly effective odor absorption. At last! Pristine air 24/7 datang dengan bil elektrik yang rendah.

Mitsubishi Jet Towel/Hand Dryer.

Tak ramai yang ada hand dryer dekat rumah kan? Sebab usually kita guna paper towel or kain lap je. Buat apa beli hand dryer mahal-mahal *golek mata*Admit it, kalau jumpa hand dryer dekat shopping mall or restaurant mesti korang ala-ala jakun sikit mula-mula kan. Kahkahkah. Lin boleh cakap sebab masa first time jumpa hand dryer kecik-kecik dulu punyalah jakun tahap _______ *korang isi la sendiri tempat kosong* BUT  after baca tentang hand dryer Mitsubishi ni, Lin rasa we should have this. Sebab apa?

Of course, first thing first: Initial cost nak beli memang fuh~ nak nanges. But do you know, in a long term bila kita guna paper towel, berapa banyak duit kita keluar for each tisu, for each day, for each month and tahun-tahun. Tu belum anak kita saje-saje main tisu baling-baling tau. Korang kira la sendiri. I bet buy buying this hand dryer, memang jimat, mudah, and senang guna even anak korang pun boleh guna. Or maybe korang kata, alah boleh lap dengan kain lap je basuh hari-hari. Fikir balik, berapa orang lah guna kain lap yang sama, entah apa-apa yang diorang pegang etc. O the list goes on and on~ Sungguh tak hygienic OK. Bercakap tentang hygienic pula, with touch free and spacious hand drying zone feature cucian tangan lebih bersih. Macam iklan lifebuoy tu, cuci tangan tu penting sebab dapat elakkan penyakit. Siapa tak nak family yang sihat? Something to ponder juga tu, right?

Mitsubishi Fans.

Lin guna ni and still. Mestilah ada kipas. Guna aircond dekat setiap bilik, matilah mak dik non bankrupt. Teringat I said to my sis last time that I want to buy this Mitsubishi fan sebab bilah kipas nya laju macam tayar kereta Lancer. Tak dapat beli Lancer, dapat beli kipas pun OK. Berbalik pada topic kipas ni, kenapa Lin suka kipas Mitsubishi? Firstly sebab selain warranty biasa yang kita boleh dapat, kipas Mitsubishi ada 3 tahun warranty untuk motor kipasnya. Secondly sebab dia ada “Premium Safety Standard” dimana keselamatan kipas ni ditingkatkan dengan penggunaan non-self-flammable material atau compartment yang tidak mudah terbakar macam motor, kapasitor, lead wire, cord plug, 3-pin plug, closed end as well as the printed circuit board (PCB). Selain itu, bahagian motornya ditutup dengan baik untuk mengelakkan benda-benda laghah masuk ke bahagian motor sekaligus mengelakkan kemalangan.

Paling best, kipas ni juga dilengkapi dengan Perlindungan fius berganda dimana ia dilengkapi dengan 2 fius; current fuse and thermal fuse. Current fuse untuk matikan kipas bila terlebih current macam masa korang guna time kilat sabung menyabung and thermal fuse matikan kipas bila motor dia overheated. Cool. Safety first.

Mitsubishi Fridge.

Another star product, Mitsubishi fridge. 5 star rating, of course. Jimat penggunaan elektrik and one more next best thing, dilengkapi dengan eco-mode; dimana ia mengurangkan penggunaan tahap tenaga pada non-peak hours. Smart sungguh fridge ni. Dahlah besar dan lebar, macam-macam boleh masuk. Selain tu, dia ada humidity control macam tempat simpan kamera tu. Tapi ini untuk simpan buah dengan sayur. Jadi, buah dan sayur boleh disimpan lama dalam peti ais dan kekal segar. Bercakap tentang segar, fridge ni juga ada feature Vitamin Factory. Apa tu? Bukanlah ada kilang mini dalam fridge tu, tapi lebih dari tu as fridge ni dilengkapi dengan triple-coloured LED yang act as “miniature sun” bagi meningkatkan 1.5 kali vitamin dan mengekalkan kesegaran sayur-sayuran. O men, I do want my own sun too.

Ini cuma sikit je Lin explain. I believe there’s a lot of appliances variance by Mitsubishi with coolest features. I’ve found mine. What’s yours? For more info, boleh layari website Mitsubishi Electric Malaysia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...