Monday, November 24, 2014

Business Card.

Dari dulu nak buat business card tp asyik procrastinate jep.

P/S: Try curi masa update blog guna tablet.

Friday, November 14, 2014

GIVEAWAY HUJUNG TAHUN BERSAMA DIANARASHID.COM

Assalamualaikum...




Dengan ini bermula lah giveaway hujung tahun dari dianarashid.com dan sudi2 kan lah untuk sertainya kerana ada banyak hadiah menarik yang boleh kawan-kawan menangi.Berikut adalah senarai hadiah :-

Dish Wash Concentrate x 1 pemenang
Herbal Blend® Multi-Purpose Cream x 2 pemenang
telekung lycra x 1 pemenang
topup RM10 X 3 pemenang
Fridge magnet London + keychain (1 pemenang) 
Fridge magnet Malaysia + keychain (1 pemenang)
Topup RM10 x 1pemenang
Fridge magnet cameron highland x 4 pemenang
Shawl x 1 pemenang
Topup Rm10 x2
1 paket Mykoko rm39/500g x 1 pemenang
2 voucher KFC x 1 pemenang
baju muslimah x 2 pemenang
wang tunai rm50 x 1 pemenang
Home Binder 2014 x 1 pemenang


Syarat-syaratnya...:-

1- Buat satu entry bertajuk " GIVEAWAY HUJUNG TAHUN BERSAMA DIANARASHID.COM"

2- Like semua facebook page penaja(wajib ):-



3- Follow blog penaja( wajib) :-

Fiza , Dila , Yumida , Parihh ,Eurukaseven , CekguNorazimah ,Veesandi  , Nadiah , Ujie , YatiAdam , Fizah@susunatursioca

4- Follow Instagram penaja (jika  ada)

@cikgunorazimah , @syidah_eda93

5- Add google + :-

Junainah   ,  Yumida

6- Tinggalkan link entry anda di entry ini 

jangan lupa letak kan link blog www.dianarashid.cm di bloglist anda supaya tak terlepas pandang apa2 update terkini.Tarikh tutup giveaway ini ialah pada 10-12-2014 .Pemenang dipilih melalui random.org .Keputusan akan diumukan sebelum 15-12-2014

Sekian..

SEGMEN BLOGWALKING NOVEMBER

NAMA PENA: Lin
LINK BLOG: http://suzlinazreena.blogspot.com
NEGERI KELAHIRAN: Johor Darul Takzim

Klik banner di atas untuk join. 

Seminar Mudahnya Menjemput Rezeki

Salam Jumaat. Lin copy entri ni dari blogger Uni: Seminar Mudahnya Menjemput Rezeki. Harap dapat dimanfaatkan bersama ;)

==================================

Nota ini saya perolehi daripada perkongsian di group Shaklee saya di Facebook.

Sebahagian daripada amalan ini sudahpun saya ketahui dan sedang mengamalkannya. Ada juga yang saya baru tahu. Saya kongsikan di sini untuk ingatan dan panduan bersama. Moga-moga kita istiqamah mengamalkannya, in Shaa Allah...

==================================

Saya pergi semalam ke SEMINAR MUDAHNYA MENJEMPUT REZEKI di Melaka anjuran SEK REN i-MUSLEH bagi mengutip dana pembinaan sekolah.

Penceramah seminar ini adalah Pn.Areena Ahmad Jurulatih Seminar Mudahnya Menjemput Rezeki yang dilatih oleh USTAZ FATHURI SALEHUDDIN.

Apa yang diceritakan semuanya berbalik semula pada AL-QURAN & AS-SUNNAH..Networking kita dengan ALLAH mesti luar biasa. Barulah rezeki kita luar biasa. Ini kerana beliau kata di luar sana kebanyakan biasa berbanding luar biasa.

Dia menceritakan kita penat untuk mencari rezek, tapi kita tak penat untuk menjemput rezeki.

Formula yang saya dapat:

1. Networking pertama adalah DHUHA. Jika kita selalu buat 2 Rakaat..sekarang ubah lebih rakaat..makin lama makin meningkat.

Selepas Solat Dhuha kita perlu baca surah Al-Waqiah. Surah ini tidak akan membuat kita miskin untuk selamanya.Waktu DHUHA rasa getaran kita untuk menjadi apa. Jika ingin jadi JUTAWAN. Doalah jadi JUTAWAN BERKAT

2. Tahajjud. Bangunlah menunaikan solat ini setiap malam. Tambahk bilangan rakaat tahajjud ni. Muhasabah diri dan mintalah pertolongan Allah sebulat-bulatnya.

3. Membaca Al-Quran. Apa yang di cerita,bangun pagi kita jangan buka hp atau rancang nak buat apa dulu..mandi dan ambil wudhuk terus baca Al-Quran & terjemahan walaupun 1 ayat. Ini kerana apabila kita melakukan ini..Allah akan bagi kecukupan masa yang melampau pada kita untuk 1 hari. Jadi tiada istilah "TIADA MASA".

4. Berzikir..Beliau meminta semua berzikir Ya Wahhab 40,000 kali setiap hari selama 7 hari. Ini adalah latihan kita bersama dengan Allah. Jika tiada perubahan buatlah sehingga 40 hari.

5. Solat Berjemaah. Terutama lelaki,,solat berjemaah di surau atau masjid. Pergi awal 10 minit awal sebelum azan. Orang lelaki diminta telefonlah ibu 1 hari 5 kali atau lebih.

6. Bersilaturrahim..Janganlah kita memecahkan silaturrahim. Maafkan mereka yang pernah sakiti anda dengan hati yang yang lapang dan tenang.

7. Bersedekah. Ini amalan yang sangat dititikberatkan oleh Pn. Areena kerana sedekah satu power yang luar biasa. Nak sakit sembuh,nak anak dengar cakap kita,nak kaya perlu kita sedekah. 1 kali memberi..Allah gandakan 10 & boleh digandakan lagi 700 kali.

Contoh yang dia beri semalam..Jika inginkan pendapatan bulan ini RM5000..10% daripada RM5000 yang kita inginkan..RM500 perlu kita sedekahkan pada bulan ini.

Bila bersedekah terang-terang kita minta dengan Allah.

Testimoni beliau tentang sedekah..seorang peniaga online setiap bulan sedekah RM120,000. Pendapatan setiap bulan RM600,000.

Testimoni beliau lagi..seorang kawan pergi outstation 7 hari. Sebelum outstation..kawan dia pergi bayar 'INSURANS'..bukan insurans prudential atau takaful tapi insurans SEDEKAH. Dia sedekah 3 tempat anak yatim. Dijadikan cerita..iron rumah dia tak tutup. Selama 7 hari tiada apa yang berlaku pada rumah dia..iron tu hanya panas sahaja. SUBHANALLAH

8. Solatlah di awal waktu. Panggilan ALLAH lagi penting dari segala-segalanya. Contoh : Jika anda hendak susun 40 batu..batu yang ke 39 azan berkemandang,agaknya kita sambung batu terakhir atau tidak??

Pesan beliau sambunglah batu terakhir selepas solat.

9. Serahkan sepenuh pergantungan kita kepada ALLAH. Jangan mengharapkan manusia di luar sana.

10. Tawakal dan Usaha. Selalu kita dengar, usaha dulu baru tawakal. Betul tak ?? Tapi Pn. Areena kata ..tawakal dulu baru usaha..minta bulat-bulat pada Allah..baru kita usaha.

4 amalan surah setiap hari.
● Surah Yaasin- Setiap solat fardhu
● Surah Al-Waqiah-Waktu Dhuha
● Surah Ar-Rahman- Waktu Asar
● Surah Al-Mulk - Sebelum tidur

Pesan beliau juga minumlah air masak 3 liter sehari.

Jika yang perempuan mulalah pakai stokin. Sebab penyakit bermula dari kaki. Ini kerana mak dia adalah pesakit KANSER..Tapi dia tak. Sebab dia tidak beremosi seperti mak,selalu minum air. Mak dia jarang minum air.

Yang ikut adalah adik dia pesakit KANSER. Ini kerana adik dia seperti mak yang selalu beremosi dan kurang minum air.

BILA ANDA CUKUP AMALAN...BARULAH SEMUA AKAN BERUBAH. SEKARANG SEMUA TERLETAK PADA DIRI KITA SAMA ADA INGIN BERUBAH ATAU TIDAK. BERPEGANG TEGUH PADA AL-QURAN & AS-SUNNAH

Thursday, November 13, 2014

Permohonan BR1M 4.0 2015 online

How to make Permohonan BR1M 4.0 2015 online?

If you have received BR1M before, you do not need to reapply, meaning refill the borang BR1Monline and wait to know the result of your application if you are eligible or not. However it is advised to ensure your required information is correct, please log in to check your information given is update to date and accurate .

In the previous permohonan BR1M, many people were complaining they are eligible for BR1M but did not receive their payments. This is because many applicants do not complete the information or had filled invalid information. For example, their bank account is incorrect. Don’t be disappointed if you get nothing this year (even though you’re a successful applicants last year). You may disqualified because you’ve gotten married this year. So, be wise and update your information.

The important thing you should this time is that your bank account can only be used once for the permohonan BR1M 4.0 2015 online. The online system will limit the use of multiple times for each bank account. So do not ever try to register two individuals with the same bank account. A bank account for only one identity, the system will identify that by making your identity card unique. If your mom or dad have no bank account, apply manually in LDHN and for yourself, you can make the application through online.

Amount of payment :
RM950 (installment 3 times) to households earning RM3,000 and below
RM750 payment (installment 3 times) to households earning between RM3,000 to RM4,000
RM350 for a single earning RM2,000 and below
As you can see in the above chart, BR1M 4.0 2015 will have three times disbursement for the first and second category.

Semakan BR1M is yet to be seen in the official system, but regard the exact date of when the money will be given, you can LIKE this page for the latest update.
Permohonan BR1M 4.0 2015 online

A. Kemaskini maklumat for existing applicants

1. Visit ebr1m.hasil.gov.my
2. Fill in your IC and date of birth and Click on “Kemas kini permohonan BR1M 4.0”
3. Check the box of “Maklumat bank”.
4. Fill in what bank and bank account number.
5. After you fill in the spam prevention code you should have this pop-up for agreement.
6. If your detail is valid, your application will succeed.
Note that there are other crucial detail besides bank account, they are your marriage status and home address.

B. Permohonan Baru You (have never receive BR1M before)

1. Fill in required field and click on the left button “Permohonan Baru”
(Your IC and tarikh lahir must match to continue)
2. Fill in your personal detail. eg. parlimen : Masjid tanah. DUN : Tanjung Bidara.
3. Fill in personal detail part 2 for ‘tanggungan’. The tanggungan link is expandable, click to add and remove row. If you don’t have income yet, just fill in the field of ‘sendiri’ with RM0.00.
4. Make sure everything is correct, especially the home address and bank account number. Check the agreement box to continue.
5. In the end, you shall see a pop-up window saying “Permohonan Anda Telah Berjaya Dihantar”.

source

Any question pls call HOTLINE BR1M : 1-800-88-2716 / 03-88824655 / 0388824656

My Hero + es

Oops, sorry tak boleh upload gambar my new baby lagi ;) Tepek gambar ABANG LONG ADAM dulu. InsyaAllah habis pantang nanti Lin upload pic #babyadam and his new bestmate #babyiman, Muhammad Iman Mahdi! I'm glad and rasa blessed sangat-sangat. Bila tengok both of them tidur side by side this morning, tiba-tiba rasa nak nangis. For the last 10 years, I thought I will never be a mom. It feels like something important been taken away from you tau. But now, syukur Ya Allah atas rezeki yang kau berikan. Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah. 

If before this, Lin takut #babyadam tak dapat sesuaikan diri but setakat ni unbelieveably everything sangat smooth! Masa first time dia jumpa Iman, dia datang and tiba-tiba gosok kepala adik dia. Of course la Lin freak out, dibuatnya dia tepuk kepala adik dia kuat-kuat, macam mana? But NO, there's no such thing. Dia gosok perlahan-perlahan and give him softest kiss ever dekat cheek. Dia tak penyek kan adik dia pun or being bossy or jealous something like that. He even can sleep right beside Iman macam tak ada apa-apa berlaku. I was like; Oh my baby! Adam dah besar sekarang. I'm proud of you *lap air mata*

Banyak lagi nak cerita, as I didn't talk much bout my pregnancy so on and so on, bout mom guilt bla bla bla. Nanti kita story. Iman now ni ulang-alik klinik for jaundice blood test. Doakan kami anak beranak sihat hendak-Nya. Till then, Salam.

Giveaway Special Mama & Bayi bernilai RM 750.00

Come across this giveaway yang dianjurkan oleh blogger Mashitah Mamat [A Moment To Remember] and decided to take part serta merta. Ada 9 bakal pemenang yang akan dipilih berdasarkan entri terbaik :) Hadiah-hadiah yang ditawarkan bernilai RM750! Banyak tu. Yang paling best, pemenang pertama boleh menang AUTUMNZ - BLISS Convertible Single/Electric Breastpump! Of course kalau dapat, sangat-sangat memudahkan ibu-ibu hebat buat stock BM. Jom lihat hadiah-hadiah lain yang disediakan:
Harap-harap dapat jadi pemenang pertama. Boleh ganti manual pump yang dah banyak berjasa untuk Baby Adam for more than 1 year and now Baby Iman. Jenuh perah susu masa berpantang ni, lagi-lagi dengan "1st hero" yang buka mata je terus aktif kehulu-kehilir. Letih ibu mengejar. Huhuhu. So meh sama-sama memeriahkan GA ni bagi memeriahkan majlis. Klik link dekat bawah ni:
*Giveaway ini akan berlangsung selama 1  bulan, bermula 04 November 2014 ; 12.00 am sehingga 04 Disember 2014 ; 11.59pm. 

Sarawak's Shopping Hauls Giveaway by Siti Yang Menaip

SYARAT-SYARAT:
1. Wajib follow blog aku - Siti Yang Menaip
2. Kalau sudi boleh follow Instagram sekali - Sitiroro
3. Buat entry bertajuk - Sarawak's Shopping Hauls Giveaway by Siti Yang Menaip
4. Tepek banner dan backlink ke entry ini
5. Drop link entry uols semua di entry ini sahaja

HADIAH-HADIAH:
Alas meja tenun x 3 ( 3 Pemenang )
Sarawak tea x 1 ( 1 Pemenang )
Snek rumpai laut x 3 ( 3 Pemenang )
Snek sagu x 1 ( 1 Pemenang )
Snek Tabaloi x 2 ( 2 Pemenang )
Snek Pepper Jelly x 5 ( 5 Pemenang )
Keychain Sarawak x 10 ( 10 Pemenang )
Fridge Magnet x 2 ( 2 Pemenang )

SEGMEN TAMAT: 16 NOVEMBER 2014

Tuesday, November 11, 2014

HISHOP SALE: ONE DAY ONLY! #1111 and #hishopmy

It is Singles Day (11.11), and HiShop Malaysia would like to take this opportunity to share an abundance of discounts and exclusive deals which is worth fighting for today! 
Yes, only TODAY!
Here’s what Hishop Malaysia is offering:
Singles Day Sale 
RM11 instant rebate with a minimum purchase of RM111.
Crazy 11/11 Deal
There is a range of selected products which will be available for purchase at RM11 for 1 hour only!
SO, WHY WAIT? ;)

#1111 and #hishopmy

Monday, November 10, 2014

Tabung Dana Pemulihan dan Pembangunan Gaza (TDPPG)

[STICKY POST]
Tabung Dana Pemulihan dan Pembangunan Gaza (TDPPG)

Pasca perang di gaza, memerlukan lebih RM60,000 juta untuk pembangunan semula. Aman Palestin Berhad, Kami mensasarkan kutipan sekurang kurangnya RM50juta sehingga Jun 2015 bagi projek baikpulih masjid, sekolah, hospital dan lain lain. Sumbangan anda layak menerima pelepasan cukai:

1. Individu 7% pendapatan agregat
2. Syarikat 10% pendapatan agregat

*Jika dapat dikongsi dan disebarluaskan tentang keperluan ini, sangat2 dihargai, terima kasih.

Hulurkan sumbangan anda ke Aman Palestin Berhad:
Bimb: 12029010047880
Maybank: 562263010787
Cimb: 8600460353
Muamalat: 12070005133717
Rhb bank: 21245760004907
Bank rakyat: 220806195922

*Sila sms/what app/emel slip transaksi ke 019-3267914/amanpalestinjohor@gmail.com

Sertakan nama, alamat, no ic dan no telefon utk penghantaran resit.

Giveaway Bugslock Gelang Penghalau Nyamuk Di Mialiana.com



Sekitar 2 juta orang dilaporkan meninggal akibat malaria setiap tahun. Sebab utamanya adalah peningkatan jumlah nyamuk akibat pemanasan global dan kemusnahan alam semula jadi. Pembiakan nyamuk semakin meningkat dan jangka hayat nyamuk semakin panjang disebabkan keadaan persekitaran semakin kondusif untuk hidup. Dengan kes-kes denggi semakin meningkat di negara ini, ia adalah penting untuk melindungi diri dan anak anda daripada nyamuk aedes. Untuk tidak terus merosakkan alam semulajadi melalui penggunaan pelbagai jenis racun serangga dengan kandungan bahan kimia di samping mengekalkan keberkesanannya menghalau gigitan nyamuk, satu produk baru Bugslock - gelang penghalau nyamuk yang inovatif telah dihasilkan di Korea dan kini boleh didapati di Malaysia dan boleh dibeli secara talian (online) di << SINI >>.

Syarikat X Cube Enterprise adalah sebuah syarikat yang diberi kuasa oleh Syarikat Bugslock di Korea Selatan untuk mengedar Bugslock - gelang penghalau nyamuk di Malaysia. Bugslock yang dijual oleh syarikat X Cube Enterprise adalah 100% original yang diimport dari Korea Selatan. Untuk maklumat lanjut, sila layari laman web www.malaysiabugslock.com

Bugslock - gelang penghalau nyamuk menghalau nyamuk dengan aroma semula jadi 100% citronella oil (serai wangi). Ia adalah produk yang kreatif dan dalam bentuk gelang, yang menghalang nyamuk dari menghampiri dengan memakai di atas pergelangan tangan atau pergelangan kaki, Bugslock akan memancarkan aroma yang membuatkan serangga tidak boleh tahan dengan baunya. Rekabentuknya yang kecil dan mudah dibawa ke mana-mana danboleh digunakan pada bila-bila masa. Selain itu, ia adalah produk yang selamat, dan boleh juga digunakan oleh semua peringkat umur termasuk bayi kerana diperbuat daripada bahan-bahan bukan toksik.

Bahan-Bahan :-
  1. 100% semulajadi penting termasuk minyak lavender, dan lain-lain (30%)
  2. Lengai (70%)
  3. Berat Bersih (3g)

Jangka Masa Penggunaan :-
Bugslock boleh digunakan untuk masa terkumpul sehingga 240 jam, bukan 10 hari. Contohnya jika anda menggunakannya selama 10 jam, selepas 1 bulan, ia masih mempunyai baki 230 jam. Sila simpan kembali ke dalam pek asal selepas anda menggunakannya.

Bugslock boleh digunakan semasa :-
  • Berkebun
  • Makan angin
  • Aktiviti luar untuk ibu bapa dengan anak-anak
  • Sukan luar (outdoor) seperti memancing, mendaki, perkhemahan dan lain-lain
  • Aktiviti luar yang tidak melibatkan air

Di mana boleh dipakai :-
  • pergelangan kaki (dicadangkan untuk bayi)
  • pergelangan tangan
  • kerusi bayi

Ujian keselamatan bahan Bugslock - Gelang Penghalau Nyamuk


Perhatian :-
Berhati-hati dengan produk tiruan Bugslock - gelang penghalau nyamuk yang dijual di pasaran. Walaupun harganya adalah lebih murah, tetapi ia tidak mendatangkan berkesan, malah berbahaya bagi anak anda kerana ia mungkin mengandungi bahan kimia. Manakala Bugslock - gelang penghalau nyamuk yang tulen mempunyai sijil oleh Korea Environment & Merchandise Testing Institute bagi membuktikan bahawa ianya tidak berbahaya dan telah didaftarkan di bawah  Agensi Perlindungan Alam Sekitar Amerika Syarikat.




Elakkan nyamuk mendekati bayi dan diri anda !
Elakkan Demam Denggi !
Mengandungi bahan semulajadi dan tiada risiko bahan kimia pada bayi anda.



WhatsApp & Line : 016 4858235



Sila nyatakan sebab anda perlukan Bugslock Gelang Penghalau Nyamuk :

"Saya sekeluarga perlukan Bugslock Gelang Penghalau Nyamuk kerana ianya sangat bagus untuk langkah pencegahan demam denggi yang berpunca dari nyamuk dan selamat digunakan terutama pada bayi kami kerana ianya 100% semulajadi! Ianya juga ringan, menjimatkan, mudah dibawa kemana-mana dan senang digunakan. Sudah pasti ia menjadi satu keperluan keluarga hari ini,"

Giveaway Bugslock Gelang Penghalau Nyamuk Di Mialiana.com ini dianjurkan pada 11 hingga 14 November 2014 oleh blogger Mia Liana dengan kerjasama Malaysia Bugslock - Syarikat X Cube Enterprise dalam mencari 30 orang blogger. Kepada blogger yang berminat nak join, sila klik SINI. Untuk mengetahui preview dan hadiah giveaway, sila klik SINI.

Saturday, November 8, 2014

SEKUEL: Ada Apa Dengan Cinta (AADC) 2014 (Mini Drama)

Apa yang terjadi dengan Cinta dan Rangga setelah 12 tahun berlalu? Saksikan cerita lengkap pertemuan mereka di sini!
Oh my AADC. Dedicate dekat semua ;)