Monday, October 27, 2014

Giveaway Cuti Sekolah By JiwarOsak

Giveaway Cuti Sekolah By JiwarOsak | by Monolog Dalam
Giveaway Cuti Sekolah by JiwarOsak.Com
Mari Sertai Giveaway Cuti Sekolah By JiwarOsak.Com

Hadiah Terkumpul
Cash : RM 390
Topup : RM 195
Barangan : Tudung Pashmina x 1, Shawl x 2, Novel Sanctuaria x 1, Tudung Aidijuma x 1, Bantal Handmade x 2

Terima Kasih kepada Sponser

AbgferOz | MahaMahu | Yanty Lee | Afzal Sukasuki | Mawar Biru | Cik Pjaz | Ieta Mat Sa’ad | Mohamad Nasir | Yan Saflina | UmmiMama |Mohd Noor Shawal | Dila KazUha | Doktor Pemasaran | Helmi Julia | Nadia Johari | Suzlin Azreena Nordin| Nurul Syarafina II | Khaty Aiman| KyLe Kesha | Cik Yaya | Putery Memory | Edo Hayra | Delima Zamrud | Karen Nisa 

Untuk menyertai Giveaway Cuti Sekolah anda boleh klik Banner atau SILA LIHAT SINI

Saturday, October 25, 2014

Giveaway Contest RM700 Jualan Hebat Lazada Malaysia 11/11 by Emas Putih

As-salam


Berita baik untuk semua kaki shopping online kerana Lazada Malaysia akan menganjurkan 1 jualan besar-besaran selama 1 hari pada 11th November 2014 dengan potongan harga sehingga 94%. 



Terdapat Flash Sale selama 1 jam untuk setiap satu kategori (12 Kategori) bermula 11 pagi hingga 11 malam! Harga rendah ditawarkan untuk semua kategori di Lazada Malaysia sepanjang Flash Sale. 

Mark your calendar and Jom Gegarkan Jualan Hebat ini dengan klik link ni : Jualan Hebat 

Any update tentang jualan besar-besaran ini sila ke Lazada Malaysia !! 

Ini adalah Blogger Giveaway Contest anjuran Lazada Malaysia dengan kerjasama Kisah Emas Putih. 11 Pemenang bertuah akan dipilih untuk memenangi hadiah berjumlah RM 700! Untuk sertai contest ini, sila ke blog Kisah Emas Putih dengan ke link ini : LINK CONTEST .

Sunday, October 19, 2014

Golden Spice Cafe, Pasir Gudang, Johor.

"The New Briyani House, right here in the Pasir Gudang City. Get ready to taste our selection foods from out. Quality Food, excellent services and good environment are our priority,"

SPECIAL SIGNATURE DISH: MAHARAJA Meal which consist 7 condiments, nasi with papadom and a piece of capati.

Open 7 days a week from 9 am until 11pm
Location: No.55, Jalan Sejambak 14, Tama Bukit Dahlia, Pasir Gudang, Johor.

GTea Time:
Pisang Goreng, Keledek Goreng, Vadai, Samosa, Spring Roll, Cutlets, Kesari, Kuih Gulung, Kuih Lapis, Onion Rings, Ulunthu Vadai, Wajik etc.

Table reservation can be arranged, call: 07 2550278

Instead of having this and that, and that time pun belum sampai waktu lunch lagi, so we decide to try Thosai and Nasi Briyani ayam.
Sorry, can't remember the exact price. (+_____+)" Cost us <RM25 including air dengan fries for Baby Adam. There is a generous amount of nasi and in the middle of nasi briyani ada telur rebus sebiji. I'm not a fan of Indian food like my husband does. But with the ambience, layanan baik from their own branch manager+staff and a lot of variety food yang sedap, I guess next time boleh pergi lagi ;)

P/S: If they sell sweets macam gulab jamun [my favourite!], laddu, burfi etc. I don't mind to go there everyday macam Sri Ananda Bahwans. O how I miss Ipoh so much~

Wednesday, October 15, 2014

Parcel from Guardian!

Last week Guardian ada buat offer FREE GARNIER MEN TURBOLIGHT Double White or White+Oil Control 50ml dekat Facebook and here it is!
GARNIER MEN TURBOLIGHT White+Oil
Nanowhite Infinity CC Cream sample
NIVEA Body Lotion In-shower Skin Conditioner Sample
RM5 Garnier voucher :)

Thanks GUARDIAN and Thanks GDEX!

P/S: Nanti jangan lupa join GA JiwaROsak tau. Start 27 Oktober ni!

SYARAT BARU & TARIKH PERMOHONAN BR1M 2015

Tuesday, October 14, 2014

Segmen Bloglist October irrayyan.com

Segmen Bloglist 10 Blog Pilihan HASRULHASSAN.COM

Surviving Motherhood: Home-schooling?

Found 1 or 2 post on my streamline on FB bout Home-schooling. Tiba-tiba rasa berminat pulak nak apply the same method to my lil munchkin. No, bukan tak nak hantar anak ke sekolah tadika. Tapi, lebih kepada pembelajaran sebelum masuk tadika. But the truth is, I don't know where to start.
  • Is it too early?
  • Do I need some sort of syllabus?
  • Teaching style: Islamic? Formal? Typical?
  • Apa alat bantu mengajar yang ada?
  • Do I just let my baby just be a baby? You know what I mean.
  • Effect tak his socialization? Sebab tak sama level dengan another baby?
  • Will he loves it?
  • Develop stress tak dekat baby? [berbalik pada soalan pertama: is it too early?]
  • What kind of approaches do you use?
...and 1001 macam persoalan.

Try Google and tengok dekat Pinterest bout this. There it goes, a long list of this and that. Buat kita jadi rambang mata and blur. I guess I need to set the target first, what I want him to learn, what I want him to know etc. Tengok pro and cons. Patut cari guide books or article on this juga. Takut nanti kita "tersesat". Anak bukan experimental, right? 

Sadly, tak banyak buku bout home-schooling dalam Malaysia. Tak banyak or tak ada lansung? Or I should ask someone yang ambil Pendidikan Awal kanak-kanak? Maybe mereka lebih terdedah dengan method ni?

So for parents out there, please let me know and illuminates me. What kind of method do you use? Apa outcome yang kita patut expect? 

...or cuma ajar my babies 123, ABC, Alif Ba Ta, Color, Animal Ayat Lazim, Doa Harian, Solat, Mengaji etc. and let them learn bout everything else masa dekat tadika nanti?

Monday, October 13, 2014

TABUNG PENDIDIKAN IQRA'

[STICKY POST]
PENGENALAN
Tabung Pendidikan Iqra’ (TPI) ini merupakan satu program jangka panjang yang dilancarkan oleh Projek Iqra’ untuk membiayai pelan pendidikan kepada anak-anak yatim, miskin dan asnaf di rumah kebajikan dan komuniti setempat.
Matlamat akhir program ini adalah untuk memberikan peluang pendidikan yang lebih adil kepada golongon sasar. Projek Iqra’ percaya jika seorang daripada anak dalam keluarga yang kurang mampu ini berjaya, ianya dapat mengubah nasib keluarga tersebut keluar daripada kemelut kemiskinan.
Pada tahun 2013, seramai 14 orang golongan sasar telah didaftarkan dibawah program Tabung Pendidikan Iqra’ 2013 (TPI 2013).

LATARBELAKANG

PERSATUAN KEBAJIKAN PROJEK IQRA’ SEMALAYSIA
Persatuan Kebajikan Projek Iqra’ SeMalaysia (PI) adalah sebuah persatuan kebajikan yang memfokuskan untuk membantu golongan sasaran iaitu anak anak yatim, miskin dan asnaf dalam membantu mereka mempersiapkan diri dari segi ilmu pengetahuan secara percuma , latihan kemahiran dan juga tabungan pendidikan selepas mereka keluar daripada rumah kebajikan. Sejak ditubuhkan pada 25 Januari 2013, pelbagai program pendidikan dan kemahiran telah dijalankan yang melibatkan lebih kurang 300 anak anak yatim, miskin dan asnaf di Lembah Klang, Selangor, Pahang, Pulau Pinang, Kedah dan Negeri Sembilan.

NAMA PROJEK: TABUNG PENDIDIKAN IQRA'

SENARIO
Anak-anak yang tinggal di rumah kebajikan apabila berusia 18 tahun akan terpaksa berdikari dan tidak lagi dibenarkan menetap dirumah kebajikan tersebut.
Apa yang boleh dilakukan pada usia tersebut adalah melanjutkan pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi. Namun begitu tanpa simpanan pendidikan, ramai antara anak-anak ini mempunyai masalah kewangan untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi.
Anak-anak yang mempunyai potensi dalam bidang kemahiran juga mempunyai kesukaran mendapatkan wang samada untuk meneruskan belajar dalam bidang kemahiran atau memulakan perniagaan (start-up).
Tabung Pendidikan Iqra’ 2014 (TPI 2014) merupakan satu pelan pendidikan yang akan memberikan mereka tunai pada usia 18 sebagai tiket untuk mereka melangkah ke dunia sebenar dan seterusnya mengubah nasib keluarga mereka, keluar dari kemelut kemisikinan.

OBJEKTIF



  • Menyenaraikan 30 calon-calon yang layak sebagai penerima TPI 2014 yang terdiri daripada anak-anak yatim, fakir, miskin dan asnaf yang tinggal bersama keluarga mereka di komuniti Nilai, Negeri Sembilan dan Kuala Lumpur.
  • Mengumpulkan dana bagi menaja setiap penerima TPI 2014 dengan kadar RM1200 seorang untuk 30 orang anak-anak bagi tempoh setahun. Jumlah yang disasarkan adalah RM 36,000
  • Mengumpulkan dana bagi membiayai penerima TPI 2013 seramai 14 orang yang terdiri daripada anak-anak dari Pertubuhan Kebajikan Baitul Ehsan berjumlah RM 16,800.
  • Dana ini akan ditaja jamin oleh Great Eastern Takaful sehingga penerima TPI berusia 18 tahun dimana boleh digunakan untuk menyambung kehidupan selepas usia 18 tahun.
KESIMPULAN
Tabung Pendidikan IQRA’ 2014 ini adalah program menyediakan satu pelan pendidikan untuk memberikan peluang pendidikan yang lebih adil kepada anak-anak yang memerlukan, terutama mereka yang yatim, miskin dan asnaf samada yang tinggal di rumah kebajikan atau bersama keluaga di komuniti setempat. Kerjasama dari yang diwujudkan ini diharap dapat membuka lebih banyak ruang untuk golongan sasar ini membina masa depan yang lebih baik selain sebagai agenda pembangunan modal insan dan menggerakkan kesedaran terhadap pelajaran mereka yang kurang diambil peduli oleh masyarakat.

“Pemberian anda membina sebuah kehidupan baru”

PROJEK IQRA': KEMPEN RM5 OKTOBER 2014

[STICKY POST]
Bantu kami utk ringankan kos tadbir urus & operasi PROJEK IQRA' utk program / aktiviti OKTOBER 2014.

Tajaan RM5 diperlukan
Sasaran = RM 4,500*


LATAR BELAKANG

Sekiranya anda merasakan apa yang Projek Iqra’ lakukan adalah wajar dan harus diteruskan, maka kami perlukan sokongan anda untuk sama-sama memastikan program-program yang telah dirancang dapat disalurkan manfaatnya kepada golongan sasar iaitu anak-anak yatim, miskin dan asnaf yang terlibat.

Dengan itu, pihak pengurusan Projek Iqra’ membuka peluang kepada orang ramai untuk menaja kos mengurus persatuan seperti sewa pejabat, bil-bil utiliti, dan lain-lain.


Memandangkan Persatuan belum lagi mempunyai pendapatan tetap untuk mengurus persatuan, KEMPEN RM 5.00 ini dilancarkan untuk membantu kami ringankan kos tadbir urus untuk menjalankan program dan aktiviti setiap bulan.


InShaAllah dengan sokongan tuan puan, dapat kami menjalankan lebih banyak program dan lebih ramai anak-anak yang menerima manfaatnya.

Semoga usaha anda ini mendapat keberkatan dari Allah SWT.

KE MANA TAJAAN ANDA DIBELANJAKAN SETIAP BULAN :

                    PERKARARM
1)Sewa Pejabat2000
2)Elaun Staff1000
3)Kos Promosi Kempen1000
4)Utiliti (Air/Electric/Internet/Tel etc)500
JUMLAH KESELURUHAN4,500

Hanya taja RM5/satu bahagian
900 bahagian = RM 4,500

BAGAIMANA UNTUK MENAJA ?

Melalui Laman Web Projek Iqra' : [Link]
1) Masukkan jumlah tajaan yang anda mahu taja diruang diatas kotak ‘Donate NOW’
2) Klik button Donate NOW
3) Isi Bank pilihan untuk transaksi ini dan lengkapkan maklumat anda.
4) Klik Donate Now
5) Masukkan Username dan Password internet banking anda
6) Lengkapkan process Transfer Money didalam talian.
7) Anda akan menerima notification di dalam email untuk rujukan transaksi ini
8) Anda akan dapati nama ada tersenarai sebagai donor di ruang bawah entri ini.

Atau melalui Bank-in/Transfer through:

Akaun : Maybank
No.Akaun : 564810504003
Nama : Persatuan Kebajikan Projek IQRA' SeMalaysia
Email : info@projekiqra.com


Untuk maklumat lanjut, hubungi kami :-
1. Suhaimi - 016 206 5597
2. Solleh - 017 670 2033
3. Sharifah - 017 274 8904
4. Khairul - 016 736 1067

Saturday, October 11, 2014

It's back!

My Samsung Galaxy Note 8 dah keluar hospital. Fuh~ cost me a fortune. 
(T_____T)
OK, now back to business!

Thursday, October 9, 2014

Segmen Bersiri #1: Nak URL Please Bersama Ibuhana.com

Teks: Norhana Marsom
Gambar: Norhana Marsom

Assalamualaikum w.b.t,


Segmen Bersiri #1: Nak URL Please Bersama Ibuhana.com ini bermula pada jam 8.30 pagi 9 Oktober 2014 sehingga 11.59 malam 16 Oktober 2014. Menawarkan hadiah berupa 1 canister ESP yang mempunyai pelbagai khasiat (klik sini)  dan sesuai untuk seisi keluarga.


Tujuan segmen ini diadakan adalah untuk merapatkan ukhuwah sesama blogger dan berkenalan di antara satu sama lain serta dapat juga saya membantu mereka yang tidak pernah mengambil ESP shaklee, merasai nikmat yang telah saya rasai. 


Semua blogger dijemput join untuk menyertai segmen bersiri ini.


Syarat-syaratnya:

1. Wajib follow blog Ibuhana.com
2. Buat entri bertajuk Segmen Bersiri #1: Nak URL Please Bersama Ibuhana.com
3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen entri INI.


Hanya 1 pemenang yang bertuah akan dipilih melalui random.org dan keputusan pemenang akan diumum pada 20 Oktober 2014.


Good luck semua!

Pesanan: Klik pada BANNER untuk join




Giveaway 2014 Belog Cik Kumbang

Giveaway 2014 Belog Cik Kumbang

Giveaway 2014 Belog Cik Kumbang bermula pada jam 9.30 pagi 9 Oktober 2014 hingga 11.59 malam 28 Oktober 2014.Sepuluh blogger bertuah akan dipilih untuk memenangi Template Eksklusif untuk Bloglist dari cikkumbang.

Semua blogger dijemput untuk menyertai Giveaway ini sambil berkenalan sesama blogger.

Syarat-syarat penyertaan:

1. Follow Blog Sponsor
CikKumbangAzhafizahSyiraLokmanDayangDeno

2. Like Fanpage Sponsor


3. Buat entri bertajuk Giveaway 2014 Belog Cik Kumbang

4. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan publish.

5. Make sure korang tinggalkan link entri di ruangan komen INI & nyatakan Bulan Kelahiran korang untuk memudahkan Cik Kumbang letak di Bloglist mengikut Bulan Kelahiran plus boleh wish birthday nanti (x__X)

TARIKH TAMAT: 28 Oktober 2014

Giveaway 2014 Belog Cik Kumbang

Keputusan pemenang akan diumumkan pada 31 Oktober 2014.

Good luck!

Kesiannya MP Kena Ikat Perut!

Berlinang air mata kami lepas dapat tahu Ahli Parlimen Malaysia sampai tahap ikat perut sebab gaji ciput sangat. Hari tu kata gaji minimum siswazah RM2500 tu cukup kalau diuruskan dengan baik, right? BR1M tu cukup satu keluarga makan setahun. I was like pfftt~ RM6500 tu basic je kan? Belum elaun-elaun lagi. Tak cukup ek? Kalau tak cukup, tak apalah kami faham. Tapi, kalau awak ada anak bini nak bagi makan, kami pun ada. Kalau awak ada rumah, bil etc. nak dibayar. Kami pun ada. Jadi macam mana tu? Illuminates me sikit. Mungkin kami ni jahil tak faham situasi awak.

P/S: Eh, perut awak BUNCIT. Nak pinjam bengkung kita tak? Yelah mana tahu gaji RM6500 tak mampu nak beli bengkung :P Syukur Malaysia masih aman. Bantu membantu tu amalan mulia. Meh bagi bantuan Bersamamu dekat MP kita. Orang kata gaji RM6500 dah ikat perut, kalau gaji RM900 gantung leher agaknya. Terima kasih.

Wednesday, October 8, 2014

ANT Check up #33weeks

To be exact, 33 weeks and 2 days.
Berat naik HB stable ;) Alhamdulillah everything OK. 
Jenuh juga tunggu turn dekat KK. Doktor yang in-charge 2 orang. Kurang tenaga kerja.
20th nanti kena jumpa doktor lagi untuk repeat scan.
Then kena datang seminggu-seminggu sampai bersalin. Terfikir nak bersalin dekat Hospital Sultan Ismail je nant. Dekat and of course government hospital kan lagi cheaper ;)
Doakan kami. Semoga semuanya dipermudahkan. Amin.

P/S: Tiba-tiba teringin nak buat business pau sebab dapat offer dari seorang kawan ni. Tapi ada orang nak beli ke?

Tuesday, October 7, 2014

Urusan Rumahtangga Adalah Tanggungjawab Suami, Bukan Isteri.

Hai dan Salam Hormat kepada anda yang masih setia menjadi pembaca blog KursusPerkahwinan.Com saya ini. Ribuan terima kasih saya ucapkan. Memang saya amat menghargai masa yang anda sudi luangkan untuk membaca dan menambahkan ilmu berkaitan hubungan rumahtangga yang amat penting ini.

Dalam artikel kali ini, saya ingin berkongsi satu perkara yang tidak kurangnya penting bagi menjamin sesebuah hubungan perkahwinan agar terus kekal.

Mungkin apa yang bakal saya kongsikan pada kali ini bertentangan dengan pendapat majoriti dikalangan kita. Terutamanya bagi suami. Walaupun saya sendiri adalah kaum lelaki, tapi saya tidak pernah mengutarakan pendapat yang ‘berat sebelah’.

Sebenarnya, segala urusan hal-ehwal rumahtangga pada asalnya terletak di bahu suami.

Mengikut hukum Islam, tugas-tugas seperti berikut terletak di bahu suami:-

  • Menjaga anak
  • Menyediakan makan-minum isteri
  • Mengurus segala keperluan rumahtangga
  • Mendidik anak-anak dengan memastikan mereka mendapat pendidikan yang sempurna
  • Menyelanggara hal rumahtangga seperti memasak, menjahit, mengemas rumah dan sebagainya

Isteri hanya bertanggungjawab MEMBANTU. Dalam kata lain, isteri akan membantu jika pihak si suami tidak mampu dan tiada masa untuk melakukan perkara-perkara tersebut oleh kerana tututan kerja di pejabat.

Akan tetapi, isteri yang melakukan perkara-perkara seperti di atas tadi, mereka akan dikurniakan dengan ganjaran pahala yang banyak dan besar oleh Allah.

Hal ini sejajar dengan salah-satu hadis Nabi yang mengatakan bahawa: ‘Seorang wanita solehah lebih baik daripada 40 orang lelaki yang soleh.’

Untuk mengelakkan berlakunya ketidak-adilan dalam rumahtangga dan perbalahan, maka suami perlulah juga libatkan diri dalam hal-hal pengurusan rumahtangga jika mempunyai walaupun sedikit kelapangan.

Jangan serahkan 100% tanggungjawab rumahtangga kepada isteri.

Dengan itu, isteri anda akan lebih menghormati anda sebagai ketua keluarga dan tidak berani untuk ingkar atau melakukan perkara-perkara maksiat semasa ketiadaan anda di sisinya.

Anda sebagai suami, boleh buat kerja-kerja rumah ketika isteri anda sakit atau tidak larat. Berkhidmat lah juga kepada isteri anda seperti memasak, mengemas rumah, menyediakan dia minuman sekali-sekala, picit kepala ketika dia pening serta bagi la dia makan ubat ketika dia sedang sakit.

Ok, sekian sahaja perkongsian saya buat kali ini. Semoga suami-suami di luar sana mula sedar akan perkara ini.

[Sumber]

Tim Tam Slam?

The Tim Tam Slam (also known as the Tim Tam Shotgun, Tim Tam Bomb and Tim Tam Explosion) is the practice of drinking a hot beverage through a Tim Tam. Opposite corners of the Tim Tam are bitten off, one end is submerged in the beverage, and the beverage sucked through the biscuit. The crisp interior biscuit is softened and the outer chocolate coating begins to melt.
The Arnott's company used the name Tim Tam Suck in a 2002 advertising campaign. [Source]

Happy Tea Time.
Jemput makan semua ;)
#timtamslam #monologdalam #food

P/S: Currently Tim Tam tengah offer dekat Tesco, RM1.50 sebungkus ;)

GiveAway by Gobokita : Aksara Biru

GiveAway berlangsung selama sebulan. Bermula 1 Oktober 2014 sehingga 1 November 2014 jam 11.59pm.

First Giveaway By Syafiyahluv.com

Segment akan bermula pada 2 Oktober 2014 jam 8 pagi dan akan berakhir pada 31 Oktober 2014 8 malam.

Mini Giveaway Tengkubutang bersama Embun Beauty House


Tarikh Tamat: 30 October 2014

Artjklsi: Buku terbitan Mazni Irfan publication berharga RM10 setiap satu!

Mana nak cari buku best-best RM10 sebuah kan?
Sehingga hujung minggu ini sempena @abstractfest setiap judul buku terbitan Mazni Irfan publication berharga RM10 setiap satu!
Whatsapp 0197343944 untuk order ;)
For more info on this boleh visit page Artjklsi di Facebook.

IKLAN @ Monolog Dalam

    
Hanya RM10/sebulan
Jangan lepaskan peluang ini. Lin menyediakan 5 tapak iklan bersaiz 125 x 125 pixel yang diletakkan di bahagian bawah header agar ia dapat terus dilihat oleh pengunjung sebaik membuka blog ini.

Sekiranya berminat, sila email kepada Lin: busymonkey07@gmail.com atau PM di Facebook bersama dengan:
  • Tajuk iklan
  • Banner bersaiz 125 x 125 dalam format JPG atau GIF (Animated GIF pun boleh)
  • Link URL pengiklanan
Iklan akan terus diletakkan secepat mungkin setelah bayaran diterima ;)

Monday, October 6, 2014

Mesej Yang Menyentuh Hati Seorang Isteri.

NOTES: PANDUAN PEMAKANAN

1. Apa itu diet yang tidak stabil?
Diet yang tidak stabil terjadi apabila sesorang itu fail dalam memberikan kelas makanan atau nutrient yang bersesuaian setiap hari.

2. Anda berisiko untuk menjadi obese bila:

  • Makan berlebihan
  • Tidak memakan buah buahan, sayur dan makanan bernutrient tinggi yang lain
  • Meninggalkan sarapan pagi
  • Mengambil minuman gula diantara waktu makan
  • Minum minuman soda secara berlebihan atau minuman bertenaga 
  • Gemar makanan segera

‪#‎fitmalaysia‬ ‪#‎habitsihat‬ ‪#‎healthyselalu‬

[Sumber]

WhoHAA | Earn Points and Redeem ;) + It's FREE!

HOW TO JOIN?
1. Sign Up HERE.
2. Mobile verified.
3. Earn points and redeem product of your choice.

JOIN NOW, IT'S FREE!

Giveaway by NazaTupperware.JOM JOIN!!

Tag:

2nd Giveaway by Miminadam

Sebab boleh menang Name Card 
\(^______^)/

1st Give Away by Cantik Sihat Semulajadi

Pertama kalinya blog Cantik Sihat Semulajadi nak buat GiveAway. Jadi dengan seribu impian sejuta harapan, Umi harap semua kawan-kawan blogger dapat join GiveAway pertama Umi ni. Syarat-syaratnya mudah sahaja :

1. Follow atau senaraikan blog Cantik Sihat Semulajadi di dalam bloglist anda (dan Umi akan senaraikan blog anda juga nanti!)

2. Buat satu entry yang bertajuk " 1st Give Away by Cantik Sihat Semulajadi " dan paste kan banner kat atas ni dalam entry anda tu

3. Last sekali, jangan lupa tinggalkan link entry korang dekat ruangan komen ni.

Pemenang dipilih berdasarkan kaedah random, jadi jemput kawan-kawan seluruh kulawangsa untuk join ye

Hadiah-hadiahnya untuk 3 orang peserta; no. 3 - topup RM 10, no. 2 - topup RM 30 & no. 1 - produk suplemen bernilai hampir RM 150.00

(Terbuka kepada semua blogger kecuali para SID)

Simple Recipe: Homemade Garlic Butter

There's one time masa Lin still in Ipoh, Tesco ada jual baguette. Ya, you can easily spot baguette in Roti area tapi this one siap spread dengan butter/kaya/garlic butter. I ask them to sapu garlic butter sekali dengan kaya. Cost me RM2.80 for half baguette. Dengar macam tak sedap tapi I keep ulang-ulang beli setiap kali after kelas habis. Kenyang and menepati budget student (^_____^) 
It's easy to just buy garlic spread. Tapi ada yang dah bubuh herbs, terlampau masin and macam-macam lagi yang tak menepati cita rasa. One more thing, sangat pricey. So I decided to make it myself. Simple. 

HOMEMADE GARLIC BUTTER
Ingredients:
Buttercup separuh
7 cloves of garlic

Method:
Tumbuk garlic sampai lumat and tumiskan sikit dengan butter guna api kecil.
Bila bawang dah naik bau, letak semua butter and biar cair sendiri.
Bila dah cair, tunggu sejuk and transferkan ke dalam bekas. 
Biarkan completely sejuk and jadi macam pic dekat atas ni.
Siap dan sedia dinikmati.

Banyak variation using butter ni sebenarnya, awak boleh bubuh rosemary, daun pudina, bubuh serbuk kari pun boleh and kalau terasa nak benda-benda manis why not try bubuh madu+cinnamon and gula sikit. Happy experimenting! OK. Bakar roti, sapu kaya and garlic butter. Done ;) Jemput makan.

Sunday, October 5, 2014

Salam Hari Raya Aidiladha 1435H

Salam Hari Raya Aidiladha 
Dengan berbahagi dan memberi membuat hidup lebih beerti ;)
10 Zulhijjah 1435H / 5 Oktober 2014
Jemput makan~
\(^_____^)/
#lontongjohor #sambaltumis #sambalkacang #kuahlodeh
Jom ambik daging!

P/S: Thanks Mat Gebu for the recipe. Terangkat!

Saturday, October 4, 2014

Menu Hari Raya Haji Esok ;)

Lin nak masak lontong je esok. Simple. Nasi impit, kuah lodeh, kuah kacang and sambal tumis. Chocolate cake with ice-cream for dessert. Nasi impit dah siap, sayur-sayur pun dah potong, bahan-bahan tumis dah blender; so esok tinggal masak je :) 

     Terjumpa gambar Baby Adam dalam fon. Entah bila dia dengan ayah dia berselfie. Asyik berselfie je mereka ni (*______*)"
Kesian Baby Adam kepenatan. Hari ni siang napping sekejap-sekejap je. Lepas je Marghrib, tak sampai 5 minit dah tertidur. Tapi tak apalah, boleh ibu cepat-cepat prepare barang nak masak esok. Anyway, just wanna wish all of you Selamat Hari Raya Aidiladha. Tingkatkan pengorbanan kukuhkan keikhlasan ;) Hati-hati memandu, ingatlah orang tersayang and untuk yang bekerja esok, jangan nangis. Huhuhu.

P/S: Lepas ni seminggu lah menghadap daging. O yeah. #karnivor

Friday, October 3, 2014

Dosa Yang Tidak Diampun

6 Dosa Yang Tidak Diampun Allah SWT Walaupun Dengan Taubat

Disaat kita hidup aman cukup makan tidur selesa, pernahkah kita berfikir tentang dosa kita? Dosa besar dan kecil. Kita meminta diampunkan dosa kepada Allah, namun terdapat dosa yang tidak akan diampun oleh Allah. Mari baca 6 dosa yang tidak diampun ini.

1. Makan harta anak yatim secara haram.
( untuk menghapuskan dosa tersebut pemakan harta anak yatim mesti membayar kembali harta yang telah digunakan serta memohon maaf kepada anak yatim tersebut . Jika anat yatim tersebut memaafkan perbuatannya, barulah boleh bertaubat kepada Allah SWT. Seandainya anak yatim tersebut tidak memaafkan perbuatannya maka dosanya tidak terhapus).

2. Menuduh wanita solehah berzina.
( Orang yang menuduh wanita solehah hendaklah memohon maaf kepada wanita tersebut, jika wanita solehah tersebut memaafkan, maka terhapuslah dosa tersebut dan bolehlah penuduh bertaubat kepada Allah SWT. sekiranya wanita solehah tidak memaafkannya maka dosa tidak terhapus dan tidak boleh bertaubat kepada Allah SWT ).

3. Lari dari medan Jihad yang memperjuangkan kalimah Allah SWT.
( Mereka yang lari dari medan jihad adalah mereka yang dayus dan tidak layak memasuki Syurga, cuba kaji dalam sejarah Islam hukuman mereka yang lari dari medan Jihad sehingga Rasulullah SAW terpaksa menunggu Arahan Allah SWT untuk memaafkan kesalahan tersebut ).

4. Melakukan sihir.
( Mereka belayar sihir dan pengamal sihir adalah mereka yang Syirik kepada Allah SWT, memang tidak layak bertaubat kepada Allah SWT melainkan mengucap kembali kalimah Syahadah dan mesti menyerah kepada kerajaan Islam untuk melaksanakan hukuman yang sewajarnya ).

5. Bersyirik kepada Allah SWT atau menyamakan kedudukan Allah SWT dengan makhluk.
( Dosa syirik atau menyamakan Allah SWT dengan makhluk samada melalui niat,percakapan dan perbuatan yang disedari atau tidak disedari maka dosa ini tidak boleh bertaubat kecuali dengan mengucap kembali kedua Kalimah Syahadah dan pemerintah Islam mesti melaksanakan hukuman hudud barulah Allah SWT rela menerima kembali amal ibadat seseorang hamba yang telah menduakan Allah SWT atau menyamakan Allah SWT atau menyengutukan Allah SWT).

6. Membunuh Para Nabi yang diutuskan oleh Allah SWT.
( Mereka yang membunuh Para Nabi hendaklah dihukum bunuh dan terserah kepada Allah SWT untuk mengazab mereka. Rasulullah SAW pernah mengutuskan utusan untuk membuuh mereka yang menghina atau mengejek Allah SWT dan Rasulullah SAW semasa penubuhan Negara Islam Madinah).
Kitab Tanbihul Ghafilin , Jilid 1 & 2. M/S : 532

Thursday, October 2, 2014

Cabaran 30 Hari: #Entri 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31

For more info on this "Cabaran 30 Hari" by #KBBA, click: HERE.

#24 Rumah Impian 
So this is it! I want this house so BAAAADDLLLY.
Compact, Cute, Minimal, Modern and Mini Eco House. This is EXACTLY what I want for my house :) Then nice garden for self-sustainability and large yard so my boys can play around. 

#25 Berita terkini hari ini
Minyak naik 20 sen. Nuff said.

#26 Gajet 
I have Nokia phone, Old school Canon Camera, Sony MP3 Player and sepatutnya ada Samsung Galaxy Note 8 but dah hantar service. Oh, this is because someone pecahkan skrin sampai ranap tak nak ganti and I can’t say anything bout it. Duh. 

#27 Mood, today.
HAPPY.

#28 Andainya.
Andai dapat kuundur masa? andainya, what? What? I don’t get it. Tak tahu nak cakap apa. Do I need to write down a poem? 

#29 Favourite flower, n why?
Rose. Wangi.

#30 Perkara yang anda bangga.
Being a mom. Fullstop.

#31 What do I get from blogging?
Friends, networking, side income and yeah~ SANITY! 
#housewife #soho #supermom 

Previous entry on "Cabaran 30 Hari" by #KBBA: Entry #1 | #2 | #3 | #4 | #5 | #6 | #7 |#8 | #9 | #10 |#11|#12|#13 | #14 | #15 | #16 | #17 | #18 | #19 | #20 | #21 | #22 | #23

RAMLY Fish Burger: Pengganti Filet O Fish McD?

Pernah try Burger Ikan jenama Ramly? Bukan yang jual dekat kedai burger, tapi kepingan burger ikan jenama Ramly. I bought this from my local store and cost me RM7.99. Honestly, I'm a fan of Filet O Fish McD but for certain reason, kena berhenti makan McD *batukbatuk* When I saw this dekat frozen food area, I said why not? Tak rugi pun try. Made in Malaysia ni. Sokong produk Malaysia.

So the next morning, I'm so excited to try this new thing. Forgot to buy roti burger and I replaced it with toasted wholemeal bread. Cara masak burger ni, deep fry then susun la macam sandwich tu: Roti, cheddar cheese, chilli sauce and tartar sauce. Result? Tak sama *cry* Fish burger dia sama macam nugget/kebab ikan je. Bukan isi ikan yang macam dalam Filet O Fish tu. 

My final verdict? NO, this can't replace Filet O Fish, tapi still sedap and I do love sandwich/burger. Mudah prepare, cepat and sedap dimakan.

Cabaran 30 Hari: #Entri 21, 22, 23

For more info on this "Cabaran 30 Hari" by #KBBA, click: HERE.

Dah 2nd September, can I just compile 3 task in one entry? Yes, I can!

#21 Tempat yang anda ingin pergi and tak pernah pergi
Dublin, Ireland? Oh wait, apa tempat yang paling banyak makanan? Italy? Eh tak, maybe nak pergi America and TRY ALL THE STREET FOOD. Oh yeah. OK jap, maybe nak pergi Mekah. After all, religious matter tu kena utamakan dulu kan ;)

#22 Destinasi Percutian Impian
Switzerland. 

#23 Pekerjaan yang anda inginkan selain kerja anda sekarang
Tak ada kerja lain. I’m blessed. I love my job, as mommy to two wonderful baby #babyadam and #babyiman

Previous entry on "Cabaran 30 Hari" by #KBBA: Entry #1 | #2 | #3 | #4 | #5 | #6 | #7 |#8 | #9 | #10 |#11|#12|#13 | #14 | #15 | #16 | #17 | #18 | #19 | #20

Thanks Nuffnang!

Alhamdulillah, check dashboard Nuffnang hari ni ada 5 Iklan CPUV on going ;)
Rezeki hasil blogging untuk anak-anak. Jangan ingat duduk rumah tak boleh duit. Betulkan niat, teruskan belajar dan usaha lebih, OK? #blogging #wahm #soho 

Wednesday, October 1, 2014

Dapatkan Propolis Active Di Sini!

Untuk keterangan lanjut, layari website kami: My Propolis Active atau Whatapps terus ke 0127669156.

SALE: CONTACT LENSES!

Save up to 50%!
Brand:
Acuvue Tru Eyes, Acuvue Moist, Acuvue Oasys, Acuvue Oasys Astigmatism, Acuvue Define, Soflens 38, Soflens 59, Soflens Toric, Purevision 2, Purevision HD, Biomedics 38, Biomedics 55, Proclear, Definition, Focus Dailies Aqua Comfort, Focus Night & Day, Air Optix, Air Optix for Astigmatism, Freshlook One Day, Proclear 1 day, Sauflon Clariti 1 day, Soflens daily disposable, Acuvue 2, Acuvue Advance, Adore Dare, Adore Imagene, Adore Pure Eyes, Air Optix Multifocal, Biomedics 55 Evolution, Biomedics Toric, Blincon BB, Blincon Big Eyes, Blincon Classic, Blincon Elegance, Blincon Jazzy, Blincon Sweetie, Chameloen, Colorvue, Freshkon Alluring Eyes, Freshkon Color Fusion, Freshkon Dezigner, Freshkon Mosaic, Freshlook Colorblends, Maxim Color Blue, Maxim Colors Orange, Maxim Color Pink, Maxim Color Toric, Sauflon 55UV, Sauflon Bioclear, Saulfon Bioclear Toric, Sauflon Clear Comfort Aspheric, Soflens Multifoca and etc.

Contact Lenses and Solution:
Daily Disposable
2-Week Disposable
Monthly Disposable
3-Monthly Disposable
Toric Lenses
Colored Lenses
Silicone Hydrogel
Multifocal Lenses

Click HERE for more info ;)