Tuesday, January 21, 2014

Fun-da-Mental of Kuih Peniram: Disaster?

Saya stress. Kuih yang saya buat tak cantik. (T______T)" Brown Sugar Ring Fritters. OK fine! Nama sebenar dia Kuih or Cucur Peniram. I sound stupid when I speak Malay, blablabla. This will be the recipe, copy paste from MyResepi:
This is my own pic la opkos.
Bahan-bahan:
1 kampit tepung beras yg 1kg
900gm gula merah
2 1/2 cawan air 
segenggam tepung gandum
minyak secukupnya untuk menggoreng

Cara-cara:
1. Masak gula dengan air sampai mendidih, perlahankan api supaya air gula tidak melimpah, kacau sampai gula betul-betul hancur.
2. Tapiskan air gula terus ke dalam tepung sambil di kacau agar tepung tidak berketul-ketul...(tuang masa air gula panas-panas) setelah sejuk sedikit,..uli bancuhan tepung macam uli roti canai,...pastikan adunan tidak terlalu keras dan tidak terlalu lembut,..agak2 boleh di canai macam nak buat biskut.
3. Perapkan semalaman,bila nak goreng canaikan atas plastik yg telah disapu sedikit minyak supaya tidak melekat. terapkan guna acuan donat,..acuan ni siap ada lubang kat tengahnya,..so x payahlah guna jari or anything utk melubangkannya. Pastikan minyak betul2 panas bila nak menggoreng,..try masukkan 1 dulu...klau cepat je timbulnya n x hancur...menjadilah tu...kalau minyak terlalu panas...pandai2lah slowkan api tu yer....kang hangus plak kuih tu...selamat mencuba,..semoga berjaya!!

My Outcome:
Walaupun buruk, tapi rasanya sedap okkhayy~!
Oh please jangan muntah,gelak atau komen. Saya tak perlukan feedback anda. *cry* I texted my hubby,
"My peniram look like shit (T______T). Seriously"
Then he reply back:
"Rasa?"
OK. Rasanya memang sejibik macam kuih peniram that we like. For the first-timer I guess, best la. Opkos. Opkos. I replied back
"Sedap. Tp serius it look like shit,"
Then he reply:
"Jangan buang,"
   
Aiyo. I don't know la. Tengok makcik yang jual kuih ni, macam relax je buat. How? Me struggle sungguh time nak bentukkan kuih and goreng. 1st peniram? Hangus. Then pelan-pelan I become good with it. But still, mengapakah my kuih peniram not perfectly round? I do use cookie cutter, but it turns out penyek masa menggoreng. Adoi. Disaster.

     Kuih peniram sedap tau. Sangat addictive. We love it. Kalau beli dekat pasar malam 6 biji mini comel-comel cost us RM1. Selalunya kami beli RM5. Itupun rasa macam tak cukup. Well I guess practice make perfect, right? Next time boleh cuba lagi.

...OR can I just change it shape? buat bentuk churros ke ;)

3 comments:

  1. tak per lin, practice makes perfect... ^_^ tukar bentuk pretzels pun cun jugak ni... he he he

    ReplyDelete
  2. Hehehehehe... Tapi ok la kalau rasa sedap. :D

    ReplyDelete
  3. kalau p pasar malam sure beli ni tau

    ReplyDelete

Disclaimer

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of this blog will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...