Saturday, November 30, 2013

Dilema jadi ibu muda?!

OK, here I am after a long hiatus mengupdate blog  sambil dengar lagu Mariah Carey. Sebenarnya sejak bergelar “IBU” ni memang susah betul nak mengupdate blog kan. Semakin Baby Adam besar, semakin susah Ibu nak curi masa update blog. Itulah hipotesisnya. Kesimpulan eksperimen, hipotesis disokong berdasarkan bukti over past deadline entry, kurang update blog, and continuously update status dekat twitter and facebook nak update blog tapi tak update-update juga. I guess I should manage my time better, being a mom, being a blogger and of course bibik, housewife, teacher, researcher, writer etc. Semua benda nak jadi kan, amik ko. Tak cukup tangan nak handle. GO GO GO GO SUPERMOM!

     Well, Adam sekarang dah almost 5 months old and weight 6kg. Yup, 6kg or more sebab last time timbang pun masa monthly checkup last month. Jangan tanyalah patah ke tak pinggang ibu dia melayan kerenah Adam yang asyik nak berdukung 24/7, literally. Taknak bubuh dalam baby sling, baby carrier, stroller etc. He want me to carry him all the time with my bare hands! Ah, amik ko. However, I’m glad and super bersyukur sangat as Baby Adam semakin hari semakin tembam dan hensem macam ibu dia. ULANG. Baby Adam hensem macam IBU dia. 

     Currently, Adam sangat super aktif pusing-pusing. Kalau letak dekat playmat, then playmat kemana and dia ntah kemana. Rumah bersepah dengan mainan dia saje, sekali tengok macam taska pun ada dah rumah ni. Still, Baby Adam exclusively BF and tak sabar nak suap his first solid food next month! 

     I just can't stop cerita pasal Adam over and over again. I'm a happy mom, remember? :P OK berhenti bebel. Back to topik entri ni yang sebenar. Sebenarnya saya dalam dilema. Cewah ayat skema. Next month Baby Adam dah 6 months, and saya berkira-kira nak have a real job. You know, real job pergi pukul 8 balik pukul 5. Half of my heart gila punya nak bekerja, dah beli breastpump etc in order to prepare nak kerja. But the problem with my other half of heart; bolehkah Ibu tinggal Adam? Like seriously, tinggalkan dia masa weekend for 5 teaching hours pun a bit sedih, risau semualah apetah lagi 8 to 5 kan. Ish, MACAM tak boleh lah. And macam-macam persoalan lagi.

     Kalau hantar taska, penjaga tu jaga betul-betul ke anak kita? Bagi anak kita minum BM yang kita bagi or nanti dia campur dengan air masak tak? Boleh percaya ke diorang ni semua? Adam ni kuat nangis kalau ibu dia tak ada, boleh ke taska handle? Selain tu, Adam sendiri pun macam tak bersedia je nak kena tinggal. Dia tak nak minum pakai botol susu, pacifier. Hari-hari ajar pun tetap taknak, sanggup lapar tunggu ibu balik baru dia minum. This baby memang betul-betul persistent, keras kepala macam ibu dia. (^_______^)” So, takkan nak bagi minum pakai sudu pulak dekat taska nanti :’( 

     Last week ada survey taska-taska near my house, yang jadi penjaga mostly budak-budak baru habis SPM. Adoi, macam mana nak jaga anak orang kalau tak ada pengalaman or pendidikan extra sikit kan. Selain tu ada juga tanya-tanya my neighbours taska mana yang bagus, diorang pun tak pasti sebab most of them semua hantar dekat orang. Which itu pun Lin dah survey, kebanyakan orang jaga anak 2-3 orang at least, kalau dah jaga anak orang pun ramai takkan Lin nak hantar juga sebab takut nanti Adam tak dapat perhatian yang secukupnya kan?

Tapi bila fikir-fikir balik, setakat ni my part time salary+blogging pun cukup kalau setakat nak hidup la; nak lebih-lebih macam nak beli tab seketol or nak saving ratus-riban every month memang tak dapatlah. My hubby dah bagi se hint dua, macam: 
“...kalau duduk rumah jual Shaklee etc. through online pun OK,” 
“...apa kata awak duduk rumah buat ebook and then kita jual?'
TAPI, macam mana dengan my 10 years financial planning? As I reach 35 y.o. Lin nak, runaway from capitalism, LIVE FREE without debt, have a small cottage dekat kampung and tak nak kerja 8 to 5, nak buat kebun, jaga kambing lembu ayam etc.?  Kalau bekerja guna kelulusan yang ada, cepat sikit capai tu semua. Adoi~ pening. 

Ish, tak boleh. Kena kerja juga, apa guna belajar tinggi tapi duduk rumah je kan? Adam? Adam will be alright as he strong as his mom? Kan? Kan? (>______<)” If Adam kena tiggal dekat taska, I don’t care how much I have to pay as long as Adam selamat and terjaga and blablabla. Or maybe I should left him with my mom?

OR..OR..OR.. I wish, I work at company yang ada daycare so I can see Adam whenever I want. Orang kata dekat Columbia Hospital Nusajaya ada daycare, tapi entahlah. I wish..I wish..


Walaubagaimanapun, baik juga Nuffnang bagi CPUV ;) Terima kasih ye abang Nuffnang, sayang U lebih. Nak pujuk I lah tu~

Dear Santa Hermo,

Dear Santa Hermo, I Hope you are in the pink of health. This year I only wish to have this for Christmas ;) so I can stay cute and flawless.
Actually, in return I already prepared milk and cookie for you, but my monkey took it. Bad monkey. Sorry.
Hope it's OK with you to forgive him and er, still grant my wish.

Love,
Suzlin.

Ads: Hermo.my | Want to find something for your loved one? Visit Hermo.my now ;)

Tuesday, November 26, 2013

Ephyra Serlahkan Kejelitaan Sebenar Anda

Ephyra Serlahkan Kejelitaan Sebenar Anda
Kulit Lebih Gebu Dan Flawless Dalam 14 Hari

Sana sini orang ramai heboh perkatakan kehebatan Ephyra. Ramai blogger yang sudah mencuba Ephyra dan rasa sangat berpuas hati dengan hasil bagus produk ini. Ephyra semakin dikenali dan diyakini oleh ribuan pengguna.

Tetapi apakah itu Ephyra? Ada yang bertanya, krim ke? Pil ke? Ephyra adalah produk minuman supplemen tambahan yang sangat sedap untuk  kecantikan dan kesihatan tubuh badan yang bermula dari dalam. Ephyra didatangkan dalam bentuk serbuk sachet yang dihasilkan daripada gabungan mantap rumusan terunggul alam semulajadi di seluruh dunia, kolagen terhidrolisis ikan laut dalam, L-Glutathione, Astaxanthin, Acai Berri, Acerolla Ceri, Marigold Flower Extract, Acacia Gum, Superberi dan Serbuk Tomato yang merawat, memperbaharui dan seterusnya menyerlahkan lagi keserian dan kesihatan dalaman dan luaran.

Dengan ribuan testimoni yang meyakinkan, telah menambat hati ramai pengguna Ephyra. Mengapa Ephyra sangat berkesan? Sudah tentu kerana formula hebatnya yang mengandungi 9 bahan alam semulajadi berkualiti tinggi bergred super AAA. Ephyra bukan hanya produk kolagen semata-mata, tetapi Ephyra adalah formulasi rumusan minuman antioksida yang terbaik untuk kecantikan dan kesihatan anda. Sesuai untuk semua peringkat umur, untuk lelaki  juga wanita semestinya. Ephyra disahkan selamat dan berkesan serta mendapat kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia beserta disahkan Halal oleh JAKIM.

Testimoni boleh dicipta, pengalaman boleh direka, gambar boleh diubah dan pelbagai lagi. Tetapi testimoni dari pengguna setia Ephyra memang tidak boleh disangkal lagi. Kalau anda google "testimoni ephyra" atau "review ephyra", anda akan lihat banyak review hebat perkongsian dari ribuan pengguna Ephyra.

Jika anda ada masalah kulit kusam, kedutan, jerawat, jeragat, sakit sendi, tumit merekah, kulit kering, rambut gugur dan sebagainya, jangan ketinggalan untuk dapatkan penyelesaian anda dengan Ephyra. Jom lihat apakah kelebihannya...
  1. Membantu menjadikan kulit kita lebih anjal, halus dan cerah berseri.
  2. Merangsang penghasilan kolagen yang diperlukan oleh tubuh badan kita.
  3. Membantu memulihkan wajah yang bermasalah seperti jerawat dan jeragat. 
  4. Membantu memulihkan masalah kulit ekzema (kegatalan dan kemerahan).
  5. Mengurangkan kedutan dan garis-garis halus di wajah.
  6. Menghindari kita daripada penyakit barah, tekanan darah tinggi, diabetes dan masalah kulit kerana ianya mengandungi supplemen anti oksidan Astaxanthin.
  7. Menguatkan rambut dan melambatkan uban.
  8. Menjadikan rambut lebih sihat, lembut dan bersinar.
  9. Melancarkan sistem pencernaan dalam  badan, menurunkan berat badan dan mengawal nafsu makan.
  10. Mengurangkan kadar kolesterol dan menjauhkan kita daripada risiko mendapat sakit jantung.
  11. Membantu seimbangkan tekanan darah.
  12. Meningkatkan tenaga dan daya ingatan.
  13. Meningkatkan sistem ketahanan badan.
  14. Melindungi retina dan mencegah penyakit mata akibat kerosakan termasuk faktor usia.
  15. Melegakan kesakitan sendi dan arthritis.
  16. Melegakan kesakitan pedih ulu hati dan gastrik.
Untuk maklumat yang lebih lanjut, sila klik Flyer, Website dan Fanpage.

Bagi memudahkan anda semua, jom kita klik link di bawah, antara testimoni Ephyra yang dipilih dari kalangan blogger.
  1. Masalah kulit muka dan jerawat - klik SINI, SINI, SINI, SINI, SINI, SINI, SINI, SINI dan SINI
  2. Masalah period / haid - klik SINI dan SINI
  3. Masalah tumit / tapak kaki - klik SINI dan SINI
  4. Testimoni kuku dan rambut - klik SINI, SINI dan SINI
  5. Testimoni lelaki - klik SINI
  6. Testimoni menyusukan anak - klik SINI
  7. Pelbagai masalah lain - klik SINI
Kulit yang sempurna. Wajah yang jelita. Keyakinan tiada tandingan. Hasil yang nyata. Semuanya lengkap dalam satu produk kecantikan dan kesihatan. Ephyra terbukti berkesan. 


Jom dapatkannya sekarang...

Official Websitewww.oceanlife2u.com
Instagram : ephyra2u
Telefon : 03 4141 7889
SMS : 019 3999 238
Emel : info@oceanlife2u.com


Giveaway ini dianjurkan oleh mialiana.com dan ditaja sepenuhnya oleh OceanLife2u.com dengan hadiah berupa wang tunai dan produk Ephyra bernilai RM 2,387.00. Sila klik SINI untuk join Giveaway ini.

Tuesday, November 19, 2013

Unboxing: Wonderbox Beauty Box October 2013

Previous Post on Wonderbox Beauty Box:
PRODUCT LIST
Neutrogena Ageless Anti Wrinkle Essence
An age-fighting powerhouse essence - featuring breakthrough technology that penetrates deeply thorough skin layers, smoothing, appearance of wrinkles and firming cellular structure to revive and illuminate skin youthful vibrancy day after day. Diminishing wrinkle from within.
An age-fighting powerhouse essence – featuring breakthrough technology that penetrates deeply through skin layers, smoothing appearance of wrinkles and firming cellular structures to revive and illuminate skin for youthful vibrancy day after day.
- Contains botanical formula of Dill and Blackberry combo
- Clinically proven to help penetrate and strengthen different skin layers to fill and firm skin, helps restore elastin, diminishing wrinkles from within
- From the first use, skin immediately feels smoother, firmer and illuminates with a youthful vibrant glow
- Dermatologist Tested. Scientifically Tested. Non-comedogenic

Bio Essence Nouishing Foamy Cleanser with ATP and Royal Jelly
Soap Free Formula That Gently Cleanses And Nourishes Skin
Benefits:
1. Gentle formula yet cleanses skin effectively 
2. Fine foaming molecules to disintegrate dirt and oil trapped in pores to deeply cleanse skin 
3. Nourishes skin while cleansing to leave skin fresh, clean and smooth with no tight feeling after wash

Bio-essence Face Lifting Cream with Royal Jelly & ATP
Shape V Face Look Younger Royal Jelly Creates Feminine Charm 
8 Marvelous Benefits:
1. Lifts facial contours
2. Firms sagging skin
3. Reduces double skin
4. Contracts pores & refines skin
5. Reduces appearance of ageing line
6. Deeply nourishes & moisturizes skin
7. Reduces visible fine lines & wrinkles
8. Shapes V face, enhancing feminine charm

Bio-essence Radiant Youth Essence With ATP & Royal Jelly
Contains 95% Green Tea extract which provides superior anti-oxidant property to protect skin against signs of ageing, it intensively nourishes skin and locks in moisture, keeping skin smooth and supple.
Product Efficacies: 
1. Rapidly absorbed into skin to intensively moisturizes and nourishes skin to make skin soft and smooth Hydrates skin and locks in moisture to prevent dryness and keep skin supple and hydrated
2. Rich in anti-oxidant property to protect skin against harmful free radicals
3. Reduces signs of skin aging
4. Ideal to be applied in cold weather where the air is very dry 

bloop Amazing Nail Strips
Get stuck on amazing nail strips this season for a new spin on perfected polish for fall. The creative designs simply stick and press on to your natural nail for a simple and effortless way to wear nail art this fall. Whether you’re artistically inclined or not, you can sweep these 5 amazing nail strips across your talons with style and ease.
 1. Lace
Romantic and feminine, lace offers a sweet touch to your talons this fall. Black lace details are subtle enough for office wear or sultry enough for a sexy evening out.
2. Polka Dots
Polka dots have been popping up everywhere this season. Found on blouses, shoes and accessories, your nails can get in on all the dotty action this fall. The chic mix of a playful print with a neutral palette makes a polka dot nail strip classic while still remaining fun and flirty. 
3. Leopard
Receive your call to the wild and season by adding some leopard print into your look for fall. Even if worn in a small way like a nail art strip, leopard print still makes a bold statement that screams I am a fierce feline, hear me roar! 
4. Metallic
Sparkle and shine this season in a way embrace your animalistic side this unlike any other with ombré metallic glitter nail strips. Try glittery nail strips for your best evening occasions this season and standout from the crowd. 
5. Jewels
Three-dimensional designs and gem-dotted tips are being showcased on nail beds everywhere for talons that radiate sparkle and truly command attention. Beautifully jewelled and embellished nail strips are a playful way to make a true style statement this season with your nails.
Be polished from head to toe this season with this new manicure craze sweeping its way across the nation and onto nail beds everywhere. From cool and textured to patterned and playful, these artistic designs create amazing nail & toe strips you need to try this fall. Nail it with bloop now and have fun with our LATEST NAIL & TOE STRIPS designs from funky to elegant which suits your fashion needs this fall. 

RA8 Renewal Skin Crème
The Renewal Skin Crème is a rich and gentle non-greasy crème enriched with UV filters protects the skin against harsh environmental conditions while promoting the generation of cells through the propriety aquamarine extract. This unique formula will moisturize and clarify skin tone for a fairer, luminous and more even complexion.

Suzlin's say: The only thing I love in this month box is Bloop Nail Strips. I give Neutrogena Essence to my mom and I stash the sample in my travel kit. As Wonderbox skip their September product, they promise to give us 2 additional full-size products in our October 2013 WonderBox edition (Neutrogena Ageless Essence- RM89.90 & bloop’s new nail strip kit) Well, there it goes my excitement (>______<)" I wonder if one doesn't subscribe to Sept box, do they only get Bio Essence and RA8 samples for October box? That would be a huge disappointment kan? After all, I get this for free as I redeem my Wonderpoints. So, tak rugi sangat; thanks to it Wonderpoint Programs ;) Apa-apa pun I hope Wonderbox will improve their service better in the future.

To find out more about Wonderbox, click ----> HERE.
How to get it for free with Wonderpoints Program, click ----> HERE.

Sunday, November 3, 2013

The Blacklist

Kalau dulu Hannibal, sekarang kita tengok The Blacklist pulak.
Kalau dulu Dr. Hannibal Lecter, sekarang kita tengok Raymond Reddington pulak.
Setiap Rabu, 10 pm dekat AXN. OK?

Friday, November 1, 2013

Family is ______;

Family is not about blood;
It's about who is willing to hold your hand when you need it the most #justsaying

Belikan this Baby Bather for Baby Adam as sekarang sangat susah nak hold dia masa mandi as beliau sangat happy moving here and there serta berenang-berenang, literally; bila bath time.
Currently tengah cari tablet yang laju but cheapest for both of us, sebab sekarang sangat susah nak online while one hand holding buai and one hand dekat lappy; if you know what I mean. Nak update blog pun susah, ada sapa-sapa nak jual tak? bagi terus pun tak apa :P and of course, I save some money to buy present for Pak Su Daniel yang dapat jadi tokoh murid.

We eat pancake this morning at 5 am for breakfast. We wake up early. I

My shoulder hurt like hell for 3 days now.

I wrote everything down which come directly from my blurry brain. Would you mind?

My husband ask me to troll my neighbours.

My husband and Baby Adam love to troll me.

Anyway, happy sayyidul ayyam everyone! it's friday. Semoga hari ini lebih baik dari semalam dan esok lebih baik dari hari ini.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...