Monday, January 28, 2013

Keputusan.

     Dalam membuat keputusan sebenarnya dalam hidup ni mudah sahaja. Yelah, cuma ada dua pilihan; betul salah, halal haram, ya tidak, nak taknak etc. Yang membuatkan decision making ni satu perkara yang rumit cuma manusia sebab manusia suka menconfusekan diri sendiri, atau mungkin juga sebab external yang lain.
     So here I am, with several life changing decision to make and I guess I already make one. From now on, I will:
  1. Stop being stupidly sacrificing myself for those people.
  2. Just take yes or no as an answer.
  3. Start thinking bout myself and be a selfish creature cause I want to.
  4. Not care what other people say about me, because I do nothing wrong.
  5. Will not stand for other people which I believe will not stand up for me.
  6. Stop believing that love is free and there is no such thing. Tak exist.
  7. ..stop being too good to avoid "take it for granted" type of people. Like seriously.
  8. Start to say NO.
Banyak benda yang berlaku which hurt me so deep inside. For the last two years, I've learnt my lesson. It's time to stand for myself and my future, than ignore it and being crabby all time. Kalau kita susah, kita yang rasa.
     Honestly, Lin nak curahkan dekat sini. The most important lesson yang Lin belajar: Tak payah nak baik sangat dengan orang tak kira siapa, semua bermuka-muka. They will find a way to stab you back and tak segan silu blame other people. Avoid people yang awak tahu akan menyusahkan awak, stop being sorry and kesian bagai. Kalau diorang nak bunuh diri, lantak. Stop being too good. Stop sacrificing myself for others yang tak pernah kisah pun pasal myself. OK 2013, here I am.

Tuesday, January 22, 2013

Malaysia: My Wonderland

Samsung Galaxy Wonderland| My wonderland
samsung galaxy wonderland    
 Dah tengok Samsung Galaxy Wonderland dekat Astro Ria last week? (^______^) Korang submit tak idea korang dekat ---> SINI? Apa belum lagi? Alah, macam mana nak kongsi idea sama-sama. Huhuhu. Tak apalah, meh Lin kongsi idea Lin dulu :)
What Makes Malaysia a Wonderland? by Suzlin
     Kalau kita EXPLORE dekat site Galaxy Wonderland, kita boleh baca macam-macam submission tentang Malaysia by Malaysian. Ada yang kata Malaysia is their wonderland sebab ada air bandung, ada tapir, ada burung kenyalang, turtle, wau, KLCC and other 1001 unique things about Malaysia. Don't you guys just love Malaysia? Macam tagline dekat Astro dulu, "Macam-Macam Ada" :) Food, Place of Interest, different kaum, budaya, agama, perayaan, historical place and other place of interest etc. That makes Malaysia is the best place to stay.
     I do have my own reason too :) So here it is, my submission for Galaxy Wonderland:
Screenshot from my submission on Galaxy Wonderland
"Malaysia is my wonderland because my family live here"
Yup, with all 1001 reason why we love Malaysia so much we must not forget what is the most important part of being here; be with our family. Even if we go abroad or outstation for some reason macam study, business etc. Ask yourself : selain your mom's cooking, your father money *batuk-batuk*, have a fight with your sibling, your lazy laid back life taken care of by your mom; apa yang paling awak rindu?admit it, of course you miss your family kan? kan? So, Malaysia is my wonderland sebab my family stay and live here :)
     Now you know mine. Jom share your thoughts pula, tak sabar Lin nak tahu. Submit dekat Galaxy Wonderland sekarang and stand a chance to be 5 lucky winner to win brand new Samsung Galaxy Note II. And don't forget to watch Galazy Wonderland on Astro Ria channel 104 every Saturday at 6.30 pm. Jom tengok Yuna's journey throughout Malaysia in search of inspiration for er next music video as Yuna will be visiting different locales around the country, she will experience the suggested Wonderlands of the Malaysian people. It may be a food, a place or even a national hero. Till then, XOXO :)

Sunday, January 20, 2013

Weekly Update.

Weekly Status Update:

Isnin
Still in Sungai Petani. 
Selasa
Balik JB. Tak ada buat apa pun. Makan piza domino 7wonder yang too cheezy and tidur sepanjang hari.
Rabu
Pergi Kolej Komuniti Pasir Gudang daftar short course, pergi pusat bandar beli buku SPM, beli jus tok guru perisa strawberi, and menikmati setiap suapan nasi ayam. Motif merayap adalah untuk menghabiskan waktu yang sangat lapang tapi apakan daya cuma 2 jam saja yang terisi. Aktiviti diteruskan dengan ke tasik layang-layang. Sambil duduk-duduk terasa forever alone bila tengok orang bercouple berjalan sana sini. Then, balik tidur  lagi.
Khamis
Terfikir nak join pertukaran belia, tapi ayah tak bagi pula. Sedih betul. OK, sambung tidur lagi. Petang, pergi makan petang dengan kawan-kawan sampai Marghrib. Then malam pergi tengok movie pastu balik tidur.
Jumaat
Tidur lagi, tengok Raja Lawak. Rasanya macam sepatutnya Shiro no 2 then Jambu no 3 sebab Shiro lagi lawak.Tidur lagi.
Sabtu
Join short course 2 hari dekat kolej komuniti, web development. Pening kepala belajar coding. Petang teringin nak makan putu piring dekat pasar malam, tapi malas nak pergi sebab tak ada orang nak temankan (T_____T) *kempunan*
Ahad
Last day short course, sampai pukul 12 je. Perut lapar, McD kejap beli double cheese burger, sundae and apple pie. Beli kat drive through bukan nak makan kat rumah pun. Malas nak duduk and makan sorang-sorang kat McD tu, nanti orang pandang-pandang.HAHAHAHA. bajet artis. Parking kereta dekat tasik, and picnic skejap. Oh, terasa forever alone lagi gue.

Thursday, January 17, 2013

Samsung Wonderland


Hi guys.Dalam post Lin yang lepas Lin ada bagitahu pasal why Malaysia is my wonderland kan.Hari ni Lin nak cerita pasal program tv terbaru iaitu Samsung Wonderland di saluran Astro Ria (Channel 104).Rancangan berkisarkan tentang dua orang host yang mengembara keseluruh Malaysia dan melawati tempat-tempat menarik disepangjang perjalanan mereka untuk mencari inpirasi kepada pembikinan klip video terbaru penyanyi Yuna.Rancangan ini sangat menarik sebab  ianya dapat memberi info kepada kita tentang tempat-tempat menarik yang ada di negara tercinta kita ini.So,kalau anda semua yang sebelum ni tak tahu nak berjalan-jalan dekat mana, Lin cadangkan korang tontonlah rancangan ini. Confirm lepas tengok rancangan ini anda dah tak konfius lagi.Dalam episode yang pertama haritu mereka telah pergi melawati Fraser Hill dan beberapa tempat di negeri perak seperti di Ipoh dan Batu Gajah.Rancangan yang sangat menarik ini keudara pada setiap hari sabtu jam 6.30 petang.So kenapa Malaysia ialah wonderland Lin?Ini adalah sebab-sebabnye:

Pulau-pulau yang memukau

Gunung-ganang yang indah

Makanan yang lazat

                             
Oleh itu,macam yang Lin pernah cakap dalam post yang lepas,marilah beramai-ramai kita joint segment galaxy wonderland.Galaxy Note II sedang menunggu 5 pemenang bertuah :)






Wednesday, January 9, 2013

Wordless Wednesday?


Teringin nak ada Samsung Galaxy Note II?

Samsung: Galaxy Wonderland| Yuna's Journey: #galaxywonderland
[link]
   Currently Lin tengah perah idea-idea bernas nak share dekat Galaxy Wonderland ni. Maklumlah, excited nak menang Samsung Galaxy Note II yang power tu. Nak beli sendiri sampai Samsung Galaxy Note yang ke-sepuluh pun belum tentu dapat dengan current status sebagai penganggur terhormat ni. Jom lah join sekali? cuma share kenapa kenaa Malaysia ni our wonderland, and 5 best submission will be choose by Yuna herself to win Samsung Galaxy Note II. Tak kisahlah nak bubuh gambar ke, nak lukis ke or just a simple text; yang penting awak boleh share apa-apa je reason, lagi banyak lagi bagus and berpeluang menjadi pemenang. Senang kan? So, for more info awak klik dekat sini > Galaxy Wonderland. :)

Flashback: Resolution 2012.

#1 Have more "ME" time. Learn to relax and give myself a break.
Tak banyak juga "ME" time, sibuk final year.

#2 Organize, Organize, Organize.
Improved.

#3 Jadi Muslimah yang lebih baik dari semalam untuk family, masyarakat, agama dan negara. 
Baik dari semalam.

#4 Jaga kesihatan. Watch what you eat and more exercise!
Sentiasa jaga makan even kadang-kadang tak cukup duit.

#5 Increase OPTIMISM level.
Rasanya part ni sangat memberansangkan, ngeh~

#6 Study+Read more, more and MORE books.
OK, sebab outcome nya dean list ;)

#7..lastly, increase tahap kerajinan untuk berblog! 
Done.

Alhamdulillah, so far so good. Lin belum fikir lagi resolusi 2013 (^_______^)" So why don't you share yours first?

Hectic.

   OK. Sejak bergelar penganggur ni hidup sangat errr..bosan? It's like I don't have any direction or hala tuju, don't know what to do, where to start, tak sihat, tak ada selera makan and berat dramatically turun 9kg etc. macam orang depression for the last 1 and a half month. I do hang out with my friends, jalan-jalan a bit, memancing and of course majority of my time I can't help myself from sleeping all day long and being crabby.         
    OK, my mistake my fault. Of course, I can do something well at least for me kan, something productive. Tapi entahlah, as I said earlier, terasa macam depress macam ada something yang hilang, or maybe cuti ni tak macam as I expected. Talking bout something that I expect, kalau ikut plan; rasa macam nak rehat setahun. Bila cakap pasal rehat, I really mean it. How I miss my old life in Ipoh like hell, well, minus the student life la. Penuh ketenangan like real ketenangan, privacy, tak perlu rushing, cuaca tak panas, no expectation etc, which the main thing is I can be alone all by myself, anytime anywhere I want.
   OK. Alhamdulillah, at least for the last 3 days I feel much better; minus dengan allergy penuh satu badan tak boleh makan ubat tahan gatal or anti histamine due to my condition sekarang ni so kena tahan je la duduk dpn kipas, tekak yang sentiasa nak muntah, perut yang sentiasa lapar. 
Hey at least I still dapat ketenangan tu kan?

Friday, January 4, 2013

Why Malaysia is My Wonderland?

Samsung: Galaxy Wonderland| Yuna's Journey: #galaxywonderland
   It's been awhile since my last update as I just got back from our family holiday; cuti di Kelantan, Terengganu and Pahang ketika musim tengkujuh so and so. But Alhamdulillah, cuaca sangat menyebelahi kami, tak perlu harung banjir, still boleh hanging out dekat Pantai and kalau hujan pun sekejap je :)
   Well, when it comes to the reason why I love Malaysia so much, of course lah sebab pelbagai makanan yang sedap. Macam dekat Kelantan, I look forward to delicious Nasi Kerabu [which cost me RM1 only!] and budu. Bila dekat Terengganu, I will look forward to thousand kinds of keropok; keropok losong/lekor, keropok sira etc. I really love Malaysian food. Even kalau holiday dekat luar than Malaysia, dalam happy seronok berjimba, I still miss my mom's sambal tumis, sambal belacan and sambal ketok. Lin tak dapat cari sambal belacan dekat Bangkok, and kalau buat sambal belacan dekat Indonesia pun; still can't beat sambal belacan Malaysia.
   Beside that, why I love Malaysia so much? It is because we can get almost everything here; food of course, cuti every Raya, CNY, Deepavali etc, wonderful beach, indescribable amazing rainforest etc. you name it. So, why Malaysia is your Wonderland? Remember last time Lin ada post about tentang Yuna dan Galaxy Wonderland? Boleh klik dekat that entry for more info OR just go to Galaxy Wonderland Website and submit your stories and guess what? 5  Note II are given to lucky winners if their ideas are selected by Yuna herself! So, why wait? :)
[link]
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...