Thursday, December 12, 2013

Resepi: Stew Ayam

Most of the time, I would cook simple dish for my family and me. Simple dish bermaksud, lauk yang dah cukup vitamin and protein in one pot. Tak perlu masak lauk berasingan. Just simply-simply cook dish macam tomyam campur, sup ayam etc with a lot of sayur OR kalau separate protein+vitamin dish sekalipun, another dish mesti ulam. Kalau lagi nak cepat, buat bubur lambuk pun OK. Save time, save energy. Hahaha.
     So today, I want to share this simple recipe: Stew Ayam. Senang je buat, campak-campak and siap. Sodap bertambah-tambah orang rumah makan sampai habis satu periuk.

Bahan-bahan A:
1/2 kg ayam [Potong kecil]
1 tangkai daun bawang
1 biji tomato potong 4
1 batang carrot potong sesuka hati anda
Bahan B: [Sila bancuh siap-siap dengan 1/2 cawan air]
1 sudu teh tepung jagung 
1 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu teh minyak bijan *optional
4 sudu besar Sos Tiram
Bahan C: [Sila hiris]
3 inci halia
3 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
3 biji cili merah

Garam 
[Normally I don't put garam in my dish sebab dah ada bubuh sos tiram, Lin tak kuat masin. Tapi terpulanglah kan kat anda]
Minyak untuk menumis

Cara membuat:
1. Panaskan minyak and tumis bahan yang dihiris sampai naik bau.
2. Masukkan ayam dan kacau rata. Masuk sedikit air.
3. Masak ayam sampai masak.
4. Masukkan air bancuhan tadi, biar sampai kuah pekat.
5. Masuk tomato and daun bawang kemudian kacau sikit-sikit.
6. Siap.

Try tau. Sayur boleh bubuh macam-macam, lobak, kobis, kobis bunga, sawi etc. Jimat, cepat, and paling penting sekali: sihat. OK? Till then, Salam.

5 comments:

  1. wah sedapnyaaaa dan terasa macam nak jer...tapi tahan jer lah, sebab dalam pantang...

    ReplyDelete
  2. xde pun dalam resepi suzlin kena bubuh sos tiram tp dekat tengah2 tu suzlin tulis suzlin letak sos tiram.....

    ReplyDelete
  3. blogwalking blog u sebab google pasal resepi stew ayam ni...thx for sharing

    ReplyDelete

Disclaimer

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of this blog will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...