Friday, December 20, 2013

999 Chlorophyll Soap: The Effective Emollient Soap?

Pernah jumpa tak sabun ni?
Green in colour, wrap in paper and have strong smell. Made in Malaysia by Yoo Fung Hong soap factory in Kota Tinggi, Johor! Fuiyo~my kampung!
Tetiba rasa macam nak beli sebab tengok ingredient dia. Coconut oil? That's weird cause most of commercial bars nowadays kan guna palm oil. I guess. I use pH5.5 shower foam tekan-tekan for years. Heh. But this still literally caught my eye and nose, rasa macam homemade sabun yang orang jual online pun ya juga kan?

Ingredients: Cocos Nucifera (coconut oil), Water, Sodium Hydroxide, Camphor, Eucalyptus Globulus leaf oil, Citronella oil, Chlorophyllin-copper complex.

Dah lama mandi tak pakai sabun buku. So far I love it smell :) and cheap, cost me RM1.50 and last longer tak macam most sabun yang will be squashy-like bila terendam air. 

Awak pernah try tak?
Note:
IngredientsBenefit
Coconut OilCocos nucifera oil. Rich emollient expressed from coconuts. It is naturally converted into a soap through a saponification reaction with an alkaline salt.
CamphorCinnamomum camphora. Tonic and freshener used in small amounts in lotions and creams for its cooling and soothing effects. Has anti-inflammatory and antiseptic properties.
EucalyptusEucalyptus globulus. Essential oil with powerful antiseptic, antibacterial and antifungal properties. Used in cleansers, massage formulations and bath soaks for its cooling, soothing effect on the skin.
CitronellaCymbopogon nardus. Aromatic essential oil often used in fragrance blends. Also used as a natural insect repellent
ChlorophylColourant, I guess.

17 comments:

  1. Saya pernah cuba sabun ni! Di tempat saya ada 2 jenis, ori dan satu lagi tu ada tambahan bau macam minyak cap geliga rasanya la... So far, saya suka yang ori. Bau best!

    ReplyDelete
  2. yes saya pengguna tegar/tetap sabun ni hehehe. Saya memang kulit sensitif & acne prone. So setelah beberapa tahun la baru mak saya teringat nak recommend pakai sabun ni. Dia kata zaman dia teenagers dulu dia pakai memang elok. So saya pun pakai la, sampai skrg ni memang bagus! Jerawat pun hilang, kulit muka licin halus etc
    Cuma mula mula pakai tu dia macam hydrated skin, kulit jadi kering tapi lama lama okay dah, kulit pun tak berminyak sangat.
    So, memang bagus la sabun ni! hehe just my 2cents

    ReplyDelete
  3. pernah! and memang saya pengguna tegar/tetap sabun ni! kulit saya mmg sensitif & acne prone tapi bila pakai sabun ni jerawat semua takde hehe, kulit jadi licin halus etc tapi masa mula mula start pakai sabun ni kulit jadi kering/dehydrated tapi dah lama lama okay, kulit pun kurang berminyak.
    murah pun murah tapi agak susah nak cari la kat KL ni. kalau mak saya balik JB saya kirim kat dia suruh beli kat kedai tauke cina hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pon dah mula gunakan sabun ni... dalam 3 minggu yang lepas gitu. Kulit muka sy sgt sensitif, sampai saya jadi takut nak mencuba apa2 produk kecantikan dah.... mungkin faktor usia menyebabkan kulit semakin sensitif... so setiap kali nak beli apa2 produk kecantikan, saya akan duduk situ lama2 baca satu2 ingredients. dan bila terjumpa sabun ni, saya tengok ingredients dia yang nampak sgt2 harmless itu and decide to use it as facial cleanser jgk. alhamdulillah, setakat ni takde bad side effects. takde significant results lagi, tapi sy still meneruskan penggunaan sabun ni.
      pernah jugak guna sabun thai, sabun beras tu.. tapi lepas tu rasa sangat kering muka.. kulit yang sangat kering tak elok utk kulit sensitif (eczema) sbb akan rasa gatal teramat. tapi berbeza pakai sabun ni, tak rasa kering kulit. alhamdulillah.
      setakat ni saya senyap2 pakai sabun ni... tak bagitau sapa2. takut kene marah sbb macam main belasah guna sabun mandi utk muka?? hehehe.. tapi insyaAllah, sy tengok ingredients dia yang nampak harmless tu.. sy yakin utk teruskan.

      Delete
  4. Salam... saya pon ada masalah kulit sensitif dan rasanya semakin sensitif.
    so setiap kali beli apa2 facial product mmg sangat2 choosy.
    Sampai jumpa sabun ni, dan agak teruja tengok ingredients dia... which is nampak sangat harmless.
    so saya tawakkal guna utk cuci muka jgk.. alhamdulillah.. takde side effect. baru je amalkan so, takde nampak any significant results lagi...

    ReplyDelete
  5. Thank you for promoting this 999 soap! It is not only cheap but minimum chemical. Very good for sensitive skin and i also use it for my dog, I wish more people like you will promote this and more people will support this small local industry to keep it going. Unfortunately, we can only find this soap in some local kedai runcit. I can't find them in supermarkets because all those "big fishes" in this industry monopolised.

    ReplyDelete
  6. cari di mymaidin adaaaaa...

    ReplyDelete
  7. nak tnya..sabun ni mmg bole guna kat muka ke?bkesan ye?

    ReplyDelete
  8. nak tanya..sabun ni mmg bole guna kt jrwat muka ke?bgos ye?

    ReplyDelete
  9. respected sir

    i am daily user of your soap 999 and recommended many my friends to use the soap

    but last week i purchase 10 soap fron bedong kedah state , very horrible smell and very little froth . i again double check with many shop at sungaipettani . all are same quality , why the quality is like this , please maintain the last product quality or we never purchase your soap

    ReplyDelete
  10. Sabun ini boleh manghalang bakteria gak????aku mau tanya please beritahu

    ReplyDelete
  11. I start using it these days and kulit saya mengelupas after using it, is it natural for beginners or what? ��

    ReplyDelete
  12. im using this sosp,so far sabun ni memang elok walaupun bau agak kuat. tapi kami sekeluarga guna sabun ni, so xde lg lergic..ruam pun xde. kulut muka jd licin mulus. sebab semua bahan dia adalah semulajadi...x smua org suka sabun ni. dia nampak oldies dan x menarik, tp khasiat dia memang awesome. ni bukan sabun untuk anjing lah, mungkin kita blh try utk haiwan jg...coz bahan dia sangat elok dan baik utk smua jenis kulit. kutu pun mampus....kudis pun xde dah. percayalah! aku dah semakin ketagih ngan sabun ni...

    ReplyDelete
  13. Cuaca panas membuat kita berpeloh dan terasa gatal gatal diseluruh badan terutama kawasan yg mudah membiak kuman atau fungus. Setelah menggunakan sabun ini semua nye ok. Bau nye sungguh menyegarkan dan kulit semakin lembab tidak kering lagi. Alhamdulillah.... sesuai dgn kulit kami.

    ReplyDelete

Disclaimer

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of this blog will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...