Saturday, November 30, 2013

Dilema jadi ibu muda?!

OK, here I am after a long hiatus mengupdate blog  sambil dengar lagu Mariah Carey. Sebenarnya sejak bergelar “IBU” ni memang susah betul nak mengupdate blog kan. Semakin Baby Adam besar, semakin susah Ibu nak curi masa update blog. Itulah hipotesisnya. Kesimpulan eksperimen, hipotesis disokong berdasarkan bukti over past deadline entry, kurang update blog, and continuously update status dekat twitter and facebook nak update blog tapi tak update-update juga. I guess I should manage my time better, being a mom, being a blogger and of course bibik, housewife, teacher, researcher, writer etc. Semua benda nak jadi kan, amik ko. Tak cukup tangan nak handle. GO GO GO GO SUPERMOM!

     Well, Adam sekarang dah almost 5 months old and weight 6kg. Yup, 6kg or more sebab last time timbang pun masa monthly checkup last month. Jangan tanyalah patah ke tak pinggang ibu dia melayan kerenah Adam yang asyik nak berdukung 24/7, literally. Taknak bubuh dalam baby sling, baby carrier, stroller etc. He want me to carry him all the time with my bare hands! Ah, amik ko. However, I’m glad and super bersyukur sangat as Baby Adam semakin hari semakin tembam dan hensem macam ibu dia. ULANG. Baby Adam hensem macam IBU dia. 

     Currently, Adam sangat super aktif pusing-pusing. Kalau letak dekat playmat, then playmat kemana and dia ntah kemana. Rumah bersepah dengan mainan dia saje, sekali tengok macam taska pun ada dah rumah ni. Still, Baby Adam exclusively BF and tak sabar nak suap his first solid food next month! 

     I just can't stop cerita pasal Adam over and over again. I'm a happy mom, remember? :P OK berhenti bebel. Back to topik entri ni yang sebenar. Sebenarnya saya dalam dilema. Cewah ayat skema. Next month Baby Adam dah 6 months, and saya berkira-kira nak have a real job. You know, real job pergi pukul 8 balik pukul 5. Half of my heart gila punya nak bekerja, dah beli breastpump etc in order to prepare nak kerja. But the problem with my other half of heart; bolehkah Ibu tinggal Adam? Like seriously, tinggalkan dia masa weekend for 5 teaching hours pun a bit sedih, risau semualah apetah lagi 8 to 5 kan. Ish, MACAM tak boleh lah. And macam-macam persoalan lagi.

     Kalau hantar taska, penjaga tu jaga betul-betul ke anak kita? Bagi anak kita minum BM yang kita bagi or nanti dia campur dengan air masak tak? Boleh percaya ke diorang ni semua? Adam ni kuat nangis kalau ibu dia tak ada, boleh ke taska handle? Selain tu, Adam sendiri pun macam tak bersedia je nak kena tinggal. Dia tak nak minum pakai botol susu, pacifier. Hari-hari ajar pun tetap taknak, sanggup lapar tunggu ibu balik baru dia minum. This baby memang betul-betul persistent, keras kepala macam ibu dia. (^_______^)” So, takkan nak bagi minum pakai sudu pulak dekat taska nanti :’( 

     Last week ada survey taska-taska near my house, yang jadi penjaga mostly budak-budak baru habis SPM. Adoi, macam mana nak jaga anak orang kalau tak ada pengalaman or pendidikan extra sikit kan. Selain tu ada juga tanya-tanya my neighbours taska mana yang bagus, diorang pun tak pasti sebab most of them semua hantar dekat orang. Which itu pun Lin dah survey, kebanyakan orang jaga anak 2-3 orang at least, kalau dah jaga anak orang pun ramai takkan Lin nak hantar juga sebab takut nanti Adam tak dapat perhatian yang secukupnya kan?

Tapi bila fikir-fikir balik, setakat ni my part time salary+blogging pun cukup kalau setakat nak hidup la; nak lebih-lebih macam nak beli tab seketol or nak saving ratus-riban every month memang tak dapatlah. My hubby dah bagi se hint dua, macam: 
“...kalau duduk rumah jual Shaklee etc. through online pun OK,” 
“...apa kata awak duduk rumah buat ebook and then kita jual?'
TAPI, macam mana dengan my 10 years financial planning? As I reach 35 y.o. Lin nak, runaway from capitalism, LIVE FREE without debt, have a small cottage dekat kampung and tak nak kerja 8 to 5, nak buat kebun, jaga kambing lembu ayam etc.?  Kalau bekerja guna kelulusan yang ada, cepat sikit capai tu semua. Adoi~ pening. 

Ish, tak boleh. Kena kerja juga, apa guna belajar tinggi tapi duduk rumah je kan? Adam? Adam will be alright as he strong as his mom? Kan? Kan? (>______<)” If Adam kena tiggal dekat taska, I don’t care how much I have to pay as long as Adam selamat and terjaga and blablabla. Or maybe I should left him with my mom?

OR..OR..OR.. I wish, I work at company yang ada daycare so I can see Adam whenever I want. Orang kata dekat Columbia Hospital Nusajaya ada daycare, tapi entahlah. I wish..I wish..


Walaubagaimanapun, baik juga Nuffnang bagi CPUV ;) Terima kasih ye abang Nuffnang, sayang U lebih. Nak pujuk I lah tu~

2 comments:

  1. Salam, kita pun mcam awak gak. Hehehe..kalau g keje tu mmg tak bole nk focus sbb igt ank je. Tp now kita berhenti kerja utk sethn sbb nk jaga baby. My baby now age 3 month..hehe

    ReplyDelete
  2. Betul kata ur husband tu.. With Shaklee, kita boleh berjaya macam orang lain jugak.. Tapi tak ramai yang tau sebab tak nak tanya & tak nak amik tau.. Hehe.. Kita boleh berpencen dengan Shaklee di usia muda kalau sungguh nak berjaya dengan Shaklee.. Paling utama, untuk jangkamasa panjang, perniagaan kita akan diwarisi oleh anak2 kita.. Buktinya, dah ramai master2 yang pada awalnya hanya buat part time jual Shaklee, hari ni dah boleh duduk goyang kaki & melancong sana sini.. Mieza sendiri mula2 macam kurang konfiden dengan biz ni.. Tapi after 4 months, alhamdulillah I deserve 4 figures income & alhamdulillah juga dah berjaya naik pangkat jadi supervisor.. Kalau Suzlin boleh bgtau, kerja kat company mana yg boleh naik pangkat dalam masa 4 bulan? Ada tak agak2? Semuanya makan tahun betul tak? =)

    Kalau nak tau lebih lanjut, boleh contact Mieza anytime.. Whatsapp pun boleh.. =)
    http://miezashaklee.blogspot.com

    ReplyDelete

Disclaimer

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of this blog will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...