Sunday, March 31, 2013

KENAPA MESTI JADI AFFILIATE MR.LENS?


[link]
Last year, Lin ada review tentang well-establishe e-commerce site yang jual pelbagai jenis branded lens: Mr Lens Malaysia. [Click HERE to go back to previous MrLens entry] So now, Lin nak ajak semua orang jadi affiliate MrLens Malaysia sekaligus menambah pendapatan kite melalui blog.
Apa keistimewaan jadi affiliate MrLens ni?
Dengan menjadi affiliate partnet MrLens, anda-anda semua dapat earn some money via website, blog or emel. If siapa-siapa yang beli melalui link/banner affiliate korang, korang boleh dapat 10% reimbursement of advertising cost! Tak ke menarik tu? Untuk info lanjut boleh klik SINI.
Macam mana nak jadi affiliate partner MrLens?
*Tutorial Pic credit to: PluSizeKitten*
Isikan semua details yang sepatutnya lah. Submit then tunggu confirmation emel dari  MrLens and done! Bila dah daftar, sekarang tinggal tampal iklan dekat your website/blog and collect money~yeah! v(^________^)v 
And lagi satu, bila dah siap semua MrLens Malaysia do have some good news for uols. MrLens Malaysia nak bagi 2 kotak Freshlook Colorblends [Bernilai RM180] kepada blogger yang jadi affiliate partner and blog about it. 
  • Cuma register and letak banner dekat blog for a month
  • Blog tentang "MrLens Affiliate Program"
  • Submit link blog dekat sini!
  • Redemption Code akan diberikan kemudian
  • ...dan diakhir kempen ini nanti, anda berpeluang take part dalam lucky draw!
So, apa tunggu lagi? Tarikh tamat hari ni; 31st March 2013 tau, so kiranya [as entri ni di publish] korang ada masa lagi 12 jam 12 minit. Hehehe. Sorry lambat inform. Tapi tak apa, ada masa lagi ni. Jom join cepat-cepat! ^_^ 


Jangan lupa submit link blog dekat LINK ni ya! Harap-harap boleh menang kamera, semangat sikit nak berblog kan? ;)

PLUSIZEKITTEN EASTER SURPRISE GIVEAWAY

Don't you just love GIVEAWAY?
Click HERE for more info!

Ends: 8th April 2013
^_^

Friday, March 29, 2013

RUQYAH SYARIAH

Definasi Ruqyah secara terminologi adalah al-‘udzah (sebuah perlindungan) yang digunakan untuk melindungi orang yang terkena penyakit, seperti panas karena disengat binatang, kesurupan, dan yang lainnya. (Lihat An-Nihayah fi Gharibil Hadits karya Ibnul Atsir rahimahullahu 3/254)

Secara terminologi, ruqyah terkadang disebut pula dengan ‘azimah. Al-Fairuz Abadi berkata: “Yang dimaksud ‘azimah-‘azimah adalah ruqyah-ruqyah. Sedangkan ruqyah yaitu ayat-ayat Al-Qur`an yang dibacakan terhadap orang-orang yang terkena berbagai penyakit dengan mengharap kesembuhan.” (Lihat Al-Qamus Al-Muhith pada materi).

Adapun makna ruqyah secara etimologi syariat adalah doa dan bacaan-bacaan yang mengandung permintaan tolong dan perlindungan kepada Allah Subhanahu wa Ta’ala untuk mencegah atau mengangkat bala/penyakit. Terkadang doa atau bacaan itu disertai dengan sebuah tiupan dari mulut ke kedua telapak tangan atau anggota tubuh orang yang meruqyah atau yang diruqyah. (Lihat transkrip ceramah Asy-Syaikh Shalih bin ‘Abdul ‘Aziz Alus-Syaikh yang berjudul Ar-Ruqa wa Ahkamuha oleh Salim Al-Jaza`iri, hal. 4)

Tentunya ruqyah yang paling utama adalah doa dan bacaan yang bersumber dari Al-Qur`an dan As-Sunnah. (Ibid, hal. 5)
(Sumber asysyariah)

Caranya:
Dengarkan MP3 RUQYAH SYARIAH hingga tamat menggunakan HEADPHONE dengan volume yang kuat.

Pejamkan mata dan jangan ikut bacaan ayat-ayat ini baik dimulut atau dihati.

Perhatikan setelah selesai :
* denyutan jantung makin kencang
* badan bertek kencang
* ada benda bergerak-gerak bawah kulit
* mengantuk/menguap
* batuk
* gelisah
* panas di tengkuk

Jika ada mengalami kejadian di atas, kemungkinan besar ada jin yg menghuni tubuh anda. MP3 RUQYAH SYARIAH amat bagus diperdengarkan 3 kali sehari bagi mereka yg mengalami gangguan jin, kerana fadhilat ayat-ayat tersebut amat mustajab bagi mengusir jin-jin jahat/sihir serta memagar diri kita.

Selain itu orang yang sakit juga boleh membaca berulang-kali didalam hati tanpa mengira masa dan tempat untuk mengamalkan zikir ‘THO HA’ (Surah Taha, ayat 1)

Kesannya selepas membaca zikir itu adalah kita akan sendawa.Itu menunjukkan jin-jin didalam badan pesakit akan merasa sakit dan kepanasan..Dengan mendengar MP3 ruqyah ini, insya Allah ianya mampu untuk menyembohkan penyaki-penyakit seperti berikut:

* Jiwa gelisah/khayalan
* Penghapus Sihir
* Memagar Rumah (Pengusir Jin dan Syaitan)
* Ketenangan Rumah Tangga
* Anak-anak menangis ditengah malam
* Penambat kasih sayang antara anak/ibubapa
* Pendarahan berpanjangan bagi wanita (istihadah)
* Menguatkan ingatan dan hafalan dalam pembelajaran.

Cara Menggunakan MP3 Ruqyah:
* Bagi kesihatan diri dan keluarga, mainkan mp3 ini didalam rumah atau tempat kerja 3 kali sehari atau mainkan dari malam sampai pagi (auto repeat).
* Bagi penderita sakit gangguan jin, dilarang memainkan di dalam kereta.
Bagi anak-anak yang menangis diwaktu malam, anda perlu memainkan dengan kuat, insyaAllah jin/syaitan akan lari dari mengganggu anak-anak anda.
* Untuk histeria, sihir, dan lambat jodoh, sediakan 3 botol besar air mineral,buka penutupnya dan mainkan mp3 ruqyah ini 3 kali sebelah air tadi (kira-kira 1jam 20minit). Air tadi dibuat minum seteguk untuk 3 kali sehari dan lakukan pada hari-hari berikutnya sehingga air tadi habis diminum.Setiap kali selepas solat perlu dibaca Ayatul Qursy 3 kali dan Al Insyirah 3 kali secara istiqomah. Kemudian malam besoknya, mp3 ruqyah ini hendaklah dimainkan dari malam sampai kepagi selama sebulan.
* Bagi memulihkan rumah/tempat kerja yang bermasalah,cuma mainkan 3 kali sehari untuk 3 hari berturut-turut.
* Jika kita sering mengalami masalah malas dan badan terasa berat, perdengarkan mp3 ruqyah ini 3 kali sehari, insyaAllah kita akan rajin dan kembali bersemangat.

*UNTUK MENDAPATKAN KESEMBUHAN YANG MAKSIMUM,SILA PEJAMKAN MATA ANDA APABILA MENDENGAR MP3 RUQYAH INI DAN DENGARKANLAH SEHINGGA TAMAT TANPA MENGIKUTI BACAANNYA DIMULUT MAHU PUN DIHATI*

No Dan Nama Turutan Surah:
1 Al-Fatihah 1 Seluruhnya

2 Al-Baqarah 1 1-5

3 Al-Baqarah 1 102

4 Al-Baqarah 2 163-164

5 Al-Baqarah (Ayatul Kursi) 3 255

6 Al-Baqarah 3 285-286

7 Ali-Imran 3 18-19

8 Al-’Araf 8 54-56

9 Al-’Araf 9 117-122

10 Yunus 11 81-82

11 Toha 16 69

12 Al-Mukminun 18 115-118

13 As-Soffaat 23 1-10

14 Al-Ahqaaf 26 29-32

15 Ar-Rahman 27 33-36

16 Al-Hasyr 28 21-24

17 Al-Jin 29 1-9

18 Al-Ikhlas 30 Seluruhnya

19 Al-Falaq 30 Seluruhnya

20 An-Naas 30 Seluruhnya

Hanya ALLAH yang berkuasa untuk menyembuhkan segala penyakit kita dan manusia hanya boleh berusaha dan berdoa untuk memohon kesembuhan kepada-NYA. Semoga ALLAH memberi kesembuhan pada kita semua. AMIN

-=DOWNLOAD MP3 RUQYAH SYARIAH=-

-=DOWNLOAD PDF RUQYAH SYARIAH=-


Morning ^_^


Have a nice Friday and Happy weekend!
^_^

Thursday, March 28, 2013

Kleenex Share The Softness

Click HERE please and share it with your love one ;)

Pengalaman Berbelanja di Zalora?

Salam, Hi! Hari ni Lin nak share tentang experience berbelanja di Zalora ^_^. Hope y'all love it. OK. Here it goes~ On 26th March [Last 2 days] Lin claim voucher from Zalora and decided to get my own experience la beli barang dekat Zalora. When it comes to online shopping kan, benda yang paling penting bagi Lin ialah:
Masa Penghantaran:
Kalau claim boleh sampai 2-3 hari, pastikan barang sampai within that period.
Ketepatan Pesanan: 
[is it even a proper phrase? entahlah~]
Tak payahlah nak return balik barang kalau seller cuai hantar salah barang etc. Satu kerja pula nak pergi pejabat pos bagai kan. Baik beli kat kedai.
Keadaan barang semasa sampai:
[especially fragile item]
Paling menyampah kalau order makeup then bila sampai dia dah rosak or pecah-pecah. You know, without proper packaging of courselah rosak~

     OK fine cerewet, but I do believe other people pun want the same thing too kan? Berbalik pada cerita Zalora, Lin order Rimmel Colour Rush Quad Eyeshadow 013 Sweet Smoulder for my mom and Shoebidoobar Quilted Ballet Flats with Ribbon Detail for me. Harga barang RM55.90 + RM5 Flat rate shipping so total RM60.90. [Deduct Zalora RM50 voucher, Lin cuma bayar RM10.90 upon delivery nantilah]
     Nah~ I don't even bother to pay it online sebab Zalora ada provide COD [Cash on delivery]. According to order confirmation email yang Lin dapat, barang sampai dalam 1-3 hari bekerja so Lin expect paling lambat pun 29th baru sampai. BUT...
Yup, here it is! on 27th March. Baru order on 26th, but less than 24 hours dah sampai. How fast is that?! So, item condition macam mana pula kan? Let The Picture Speak For Itself:
Untuk packaging luar guna kotak Zalora yang keras, kasut of course lah dalam kotak kasut macam dekat kedai tu and eyeshadow bungkus dalam plastik penuh udara macam kat atas ni. Jadi seperti yang dilihat, tak adalah sebarang kesilapan order dan kerosakan barang yang berlaku disini.
Inilah barang yang Lin beli. Hohoho~ safely arrived!
#Masa Penghantaran. PASS!
#Ketepatan Pesanan. PASS!
#Item condition. PASS!
So conclusion nya Lin tak ada problem nak berbelanja dekat Zalora lepas ni.
*sambil scrolling baju on sale dekat Zalora ;)*

Thanks Zalora!

Pencarian Bloglist Fizgraphic Bulan April

Kenapa nak masuk dalam bloglist Fizgraphic?
Sebab nak tambahkan kenalan, nak tambah list blogwalking, and sekaligus meng'UP'kan traffic.
Hohoho~(^______^)
Kekuatan blog?
Blog saya ni perempuan-perempuan suka. Cerita pasal lifestyle, beauty stuff, mengedik dan merapu sambil  kongsi-kongsi pengalaman kehidupan seharian.
Berapa kali update dalam sehari?
Depends pada masa, idea dan tahap kerajinan. Kadang-kadang boleh cecah 9-10 enrty sehari~

Kalau sesiapa nak join segmen ni, klik SINI. Sangat dialu-alukan. TQ.

MALAYSIA'S NEXT TOP LUCKY BLOGGER by Mak Dara

Lin join MALAYSIA'S NEXT TOP LUCKY BLOGGER by Mak Dara (^______^)
Lin nak tag:

SENARAI PENAJA

Satu Giveaway, 30 Penaja, 56 Hadiah, Siapakah Yang Bertuah?
MALAYSIA'S NEXT TOP LUCKY BLOGGER by Mak Dara

Tamat pada 31hb Mac 2013

Happy Thursday!

Currently I'm listening to this 90's song: Kau Yang Satu by WOW; over and over again and yeah you can download this song from HERE [4Shared]. Dedicate :)
Kau Yang Satu by WOW lirik:

Tanpamu
Akulah yang rindu
Tanpa dirimu
Hilanglah manjaku
Kasihmu
Kata naluriku
Cintamu
Hanya di hatiku...

Izinkan aku
Selami hatimu
Izinkan aku
Bisikkan cintaku
Janjiku
Pada kau yang satu
Diriku
Hanyalah untukmu...

[Chorus]
Engkaulah yang satu
Pujaan hatiku
Sucinya cintaku padamu
Sayangku
Hanya kau yang satu
Kasih dan rinduku
Milikmu...

[Chorus]
Engkaulah yang satu
Pujaan hatiku
Sucinya cintaku padamu
Sayangku
Hanya kau yang satu
Kasih dan rinduku
Milikmu...

[Chorus]
Engkaulah yang satu
Pujaan hatiku
Sucinya cintaku padamu
Sayangku
Hanya kau yang satu
Kasih dan rinduku
Milikmu...

Saturday, March 23, 2013

Kopi dan Pasta: About Men by Oprah Winfrey


HEAR WHAT OPRAH WINFREY HAD TO SAY ABOUT MEN :
If a man wants you, nothing can keep him away. 
If he doesn't want you, nothing can make him stay. Stop making excuses for a man and his behavior. Allow your intuition (or spirit) to save you from heartache.

Stop trying to change yourself for a relationship that's not meant to be. Slower is better. Never live your life for a man before you find what makes you truly happy. If a relationship ends because the man was not treating you as you deserve then heck no, you can't "be friends". A friend wouldn't mistreat a friend. 

Don't settle. If you feel like he is stringing you along, then he probably is. Don't stay because you think "it will get better." You'll be mad at yourself a year later for staying when things are not better. The only person you can control in a relationship is you. Avoid men who have a bunch of children by a bunch of different women. He didn't marry them when he got them pregnant, why would he treat you any differently? Always have your own set of friends separate from his. Maintain boundaries in how a guy treats you. If something bothers you, speak up. Never let a man know everything. He will use it against you later. 

You cannot change a man's behavior. Change comes from within. Don't EVER make him feel he is more important than you are. Even if he has has more education or in a better job. Do not make him into a quasi-god. He is a man, nothing more nothing less. 

Never let a man define who you are. Never borrow someone else's man. If he cheated with you, he'll cheat on you. A man will only treat you the way you ALLOW him to treat you. All men are NOT dogs.

You should not be the one doing all the bending... Compromise is two way street. You need time to heal between relationships. There is nothing cute about baggage... Deal with your issues before pursuing a new relationship. You should never look for someone to COMPLETE you. A relationship consists of two WHOLE individuals. Look for someone complimentary...not supplementary. 

Dating is fun... Even if he doesn't turn out to be Mr. Right. Make him miss you sometimes... When a man always know where you are, and you're always readily available to him ~ he takes it for granted. Never move into his mother's house. Never co-sign for a man. Don't fully commit to a man who doesn't give you everything that you need. Keep him in your radar but get to know others. 

Scared of being alone is what makes a lot of women stay in relationships that are abusive or hurtful: Dr. Phil says... You should know that: You're the best thing that could ever happen to anyone and if a man mistreats you, he'll miss out on a good thing. If he was attracted to you in the 1st place, just know that he's not the only one. They're all watching you, so you have a lot of choices. Make the right one. Ladies take care of your own hearts... ❤

[source]

Giveaway Naili Shoppe Di Mialiana.com



NAILI SHOPPE : Kedai Online Termurah Di Pasaran

Naili Shoppe merupakan pemborong, pengedar dan penjual pelbagai produk kecantikan, kesihatan, tudung (bawal, labuh, ratu), stoking buluh, shawls serta pelbagai jenis aksesori bagi Putrajaya, Bangi, Sepang, Salak Tinggi, Puchong, Kajang, Seri Kembangan dan kawasan sekitarnya.

Antara produk kesihatan dan kecantikan yang dijual di Naili Shoppe ini ialah D’Herbs, Anugerah, V’Asia, Jamu Ratu Malaya, Nurbeautyline, Fellina, Megah Perawan, CocoaCollagen, Avail, Pamoga - Vida Beauty, Beauty Umairah, Tropica Bioherbs, Jamu Jelita, Hijrah, Smartherbs, Pompure, D’Qistee, Produk Sunnah, Jerslin, Jamu Ratu Dara dan banyak lagi.

PEMBELIAN SECARA ONLINE AMAT DIALU-ALUKAN

Untuk keterangan lanjut sila hubungi :-
Puan Naili : 013-3913 349
Emel  : nailishoppe@gmail.com

Alamat Premis :
Naili Shoppe
T00-UF2, Blok C
Pangsapuri Putra Damai
Jalan P11E Presint 11
Putrajaya

Business Hours :
Isnin – Jumaat ( 10 pagi – 9 malam )
Sabtu – Ahad ( 10 pagi – 8 malam )


Syarat Penyertaan Giveaway
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Like Fanpage NailiShoppe dan Add To Circle Google+ Naili S
  3. Like Fanpage Keledek Pedas dan Add To Circle Google+ Dennis Zill
  4. Buat entri bertajuk Giveaway Naili Shoppe Di Mialiana.com
  5. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  6. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen entri INI.
  7. Pemenang akan ditentukan melalui cabutan bertuah secara manual.
  8. Giveaway ini akan berlangsung dari 12.01 pagi 23/3/2013 sehingga 11.59 malam 7/4/2013

Hadiah Giveaway - Wang Tunai Berjumlah RM 200.00
  • Pertama : RM 40 X 1 orang
  • Kedua : RM 30 X 2 orang
  • Ketiga : RM 20 X 2 orang
  • Keempat : RM 10 X 6 orang

Marilah join beramai-ramai. Giveaway ini dianjurkan oleh Naili Shoppe dan Mykeledek dengan kerjasama Mialiana.com

Wednesday, March 20, 2013

Pemanggang Ikan Ajaib!

My mom buy this new so-called kitchen gadget. 
Dah boleh start barbecue 24/7 ni ;)

First timer: Pavlova and Red Velvet

OK fine, memang sangat ketinggalan, semua orang pun dah muak makan benda-benda ni kan?
Tapi Lin nak cakap juga:
Excited betul dapat makan pavlova dengan red velvet hari ni!
Just nice, not too sweet :) sesuai betul dengan tastebud ni.
\(^________^)/
So, dah boleh tanda 2 tempat kat food wishlist *wink*
Sekarang tinggal nak makan kunafa, baklava and turkish delight je
+and er coklat daim, again!~
yeah!

Don't you just love sweet treats~

Tuesday, March 19, 2013

Monday, March 18, 2013

Alternatif untuk Google Reader.

As you all know Google Reader akan diberhentikan pada 1st July 2013 ni kan? On the same day Lin post pasal Google Reader last week, nuffnang send emel ni:

"Today, Google announced that they will be shutting down Google Reader on July 1st, 2013. Some of us in the team are Google reader fans too, and we’re sad to see it shut down. But here’s an alternative: if you’re worried you won’t be able to keep up with your reading, we at NuffnangX are here to help.
You can import all your Google Reader subscriptions into your NuffnangX in four simple steps! Read our blog post here for a step-by-step tutorial.
Until then, stay tuned for more updates from us. We have new features coming up and we can’t wait to share them with you! For any questions or assistance, feel free to submit a ticket at our helpdesk or tweet at us @nuffnangx."
- The NuffnangX Team -

Got it? Use nuffnangX as altrnetive instead. Mudah kan? Lin dah import my blog subscription from Google Reader. How? You can click: HERE for a step-by-step tutorial :) OK. Buat sekarang so you won't miss anything!

Don't forget to follow me on NuffnangX! by clicking HERE ;)

Friday, March 15, 2013

Mind and Art Class

Have to keep my mind fully occupied sebelum jadi gila with all this thing in life.
Trust me, being a young adult with full of expectation working 9 to 5 is the last thing what I do want right now. Tapi apa boleh buat. Redha jelah~  Rasa macam nak study balik pun ada, ambil course "ringan-ringan" tak beban kepala sangat then enjoy life as a student, again (>_______<)" or maybe jadi suri rumah sepenuh masa dan goyang kaki. Can a~? Somehow I think, there's gotta be more to life.
...
Oh, tampal pic sushi kat sini. Semalam ayah belanja sushi.
\(^______^)/
#nyumnyumnyum
*makan sampai muntah*

Bila dah jadi adult, tidur malam pun fikir benda untuk esok; literally. Can I just live for "now"?

Thursday, March 14, 2013

Google Reader akan Diberhentikan!

     Everytime kita follow someone on blogger, all updates akan keluar dekat Google Readers ni. Every morning Lin akan blogwalking guna Google Reader. Lebih cepat, tak payah buka full blog page, baca entri sahaja and jimat kuota broadband. I believe some of you pun the same thing kan? Now I do have some bad new for y'all. Google Reader will not be available after July 1, 2013. Sedihnya (T_______T) So, now how? Ada alternative tak?

Wednesday, March 13, 2013

SERTAI SOCIAL ENFORCEMENT FOR NATIONAL YOUTH AWARENESS PROGRAM 2.0 (SENYAP AFK)


Information Technology Youth Movement dengan Kerjasama Virtual Youth Resource Center (VYREC) membawakan anda Social Enforcement For National Youth Awareness Program 2.0 Away From Keyboard Pada 16 Mac 2013 Sabtu, Bertempat Di Pusat Belia Antarabangsa Cheras.
Program kali ini adalah program perkongsian ilmu dan lebih kepada program suai kenal antara Blogger, Fotografer,Vlogger dan Videografer dan Facebooker untuk disatukan menjadi kumpulan-kumpulan kecil yang akan dibahagikan untuk membantu VYREC CYBER VOLUNTEER untuk menghadapi Festival Belia Putrajaya yang akan datang pada 23-26 May 2013.
Syarat Penyertaan adalah seperti berikut : Berusia 16 – 25 tahun Warganegara Malaysia. Program ini Hanya akan menerima 100 orang peserta dengan pembahagian kriteria seperti berikut:
  • 20 Fotografer ( Sila Bawa DSLR anda) 20 Videografer/Vlogger (Sila bawa Videocam/HDcam anda) 
  • 20 Facebooker ( Facebooker Fan Page Sahaja ) 
  • 20 Blogger 
  • 20 Vyrec Cyber Volunteer 
*Penganjur akan meletakkan anda dalam kategori setelah permohonan diterima dan diproses sebelum 08 Mac 2013 Jam 12am.
Sila lengkap kan borang  dan sah kan RSVP anda di Social media dari vyrec di capaian dibawah:
RSVP
Peserta yang terpilih juga akan ditawarkan untuk mengikuti sambungan program ini dimasa hadapan selama 2 kali untuk persiapan menghadapi Festival Belia Putrajaya yang akan dianjurkan pada 23-26 May 2013 tidak lama lagi.

Aturcara Program
  • 0830 – 0900 : Pendaftaran
  • 0900 – 0930 : Minum Pagi
  • 0930 – 1000 : Majlis Perasmian Oleh: Ketua Pengarah Eksekutif (IPPBM) Dr. Wasitah Hj Mohd Yusof
  • 1000 – 1015 : Sesi Bergambar bersama KPE
  • 1015 – 1200 : Vyrec & Festival Belia Putrajaya
  • 1200 – 1300 : Taklimat & Pembahagian Kumpulan
  • 1300 – 1400 : ISOMA 1400 – 1500 : Sesi Bergambar Kumpulan
  • 1500 – 1600 : Sesi Rakaman Video Kumpulan
  • 1600 – 1700 : Pembentangan Tema Kumpulan.

Tuesday, March 12, 2013

Resepi Bubur Ayam.

I'm a fan of bubur ayam. So hari ni Lin buat bubur ayam for brunch. Easy to make, versatile and of course; nutritious. Plus, tak ada unsur-unsur subhah atau keraguan. So here it is:

Resepi Bubur Ayam Suzlin~ 3-4 hidangan

Bahan-bahan:
1 ulas bawang putih
2 ulas bawang kecil
5cm halia potong keping besar; nanti senang nak buang masa makan.
Sayur- any vege yag keras dan tak mudah hancur will do [Lin suka letak carrot]
Isi ayam potong kecil-kecil
1 sudu kecil sesame oil
1 pot beras dan air secukupnya
Cili and Spring onion for garnishing if you like [Lin tak suka dan tak bubuh pun]
Serbuk White Pepper and garam secukup rasa

Caranya:
1. Tumis bawang sampai wangi dan masukkan ayam. Kacau sikit-sikit, tak perlu sampai ayam masak.
2. Masukkan beras dan air serta halia biarkan mereneh sampai jadi bubur.
3. Bila dah siap, hidangkan dengan spring onion, white pepper and sesame oil. Sedia untuk dimakan.

Result: Honestly rasa dia sejibik macam bubur ayam McD. Try it yourself :)

Monday, March 11, 2013

SEMAK KEPUTUSAN SPM 2012 SECARA ONLINE

Bagi calon SPM 2012, anda boleh buat semakan keputusan SPM anda menerusi online pada tarikh 20 Mac 2013 ini. Selain itu, slip keputusan Ujian 1, peperiksaan setengah dan akhir tahun serta peperiksaan percubaan SPM juga boleh disemak dan dimuat turun.

Cara semak keputusan SPM 2012 secara online :

1. Login ke Sistem Analisis Peperiksaan
2. Masukkan No. Kad Pengenalan atau Surat Beranak
3. Klik pada ruangan yang di sediakan pada "SEKOLAH MENENGAH"
4. Masukkan tahun peperikasaan (2012)
5. Klik pada butang " Semak Laporan"

Semakan keputusan SPM 2012 ini boleh juga di buat menerusi SMS (Sistem Pesanan Ringkas )
Caranya ialah :

SPM <jarak> No Kad Pengenalan <jarak> Nombor Angka Giliran dan hantar ke15888.
contoh : SPM 9503210158XX JF001A026 hantar ke 15888.

Setiap SMS akan di cas sebanyak RM 0.35.


Jalan-jalan \(^______^)/

After a few months berhibernasi, last week we went to have some fun; literally. 
Tengok wayang - Rock Ooo! Rimba Bara Kembali
Memang excited nak tengok cerita ni since tengok trailer dia awal-awal dulu. Plus we do love Mamat Khalid movie and of course, who can't resist old school rock song movie right?

Eat, obviously: Food Lover Part I
The best part bila dah stay in JB ni, just fikir je nak makan apa, semua ada :) Heaven! Tapi masalahnya bila ada banyak sangat options, kita jadi rambang mata. We end up breakfast lontong, lunch nasi ayam, tea, mille crepe and dinner BBQ and steamboat. Wait, did I say mille crepe?
First time dapat makan mille crepe. Beli dekat Lavender JJ Tebrau. RM5+. Not bad (^______^) and love it.

Eat, obviously: Food Lover Part II
Someone, who mengalahkan orang mengidam asyik cakap teringin nak makan Steamboat dekat Rawa [Steamboat and Grill restaurant dekat Taman Gaya] . So, sebab dah janji kenalah bawa juga. Sanggup tu tunggu Rawa buka dari pukul 5 petang. Bila dah pukul 6 nampaknya Rawa tak buka juga. Tak pastilah kenapa, mungkin Rawa dah memang tutup kot? Last time kami makan pun last year. Last-last kami makan steamboat and bbq dekat area situ juga: Restoran Lagi Best.
     Service not bad, lebih kurang Rawa. Mungkin pilihan makanan kurang sikit, tapi tak banyak beza. Ada fresh seafood, rojak, bubur, nasi grg etc. and dua options of kuah untuk steamboat with various of dipping sauce. Per person cost RM19.50. Boleh makan sampai kenyang and meletop perot. Hohoho~

Makan lebih seronok ramai-ramai~

Just Give Me A Reason by Pink (feat. Nate Ruess)

Happy Monday! Dedicate this new song :)

Right from the start
You were a thief
You stole my heart
And I, your willing victim

I let you see the parts of me
That weren't all that pretty
And with every touch you fixed them

Now you've been talking in your sleep
Oh, oh, things you never say to me
Oh, oh, tell me that you've had enough
Of our love, our love

Just give me a reason
Just a little bit's enough
Just a second
We're not broken just bent
And we can learn to love again

It's in the stars
It's been written in the scars on our hearts
We're not broken just bent
And we can learn to love again

I'm sorry I don't understand
Where all of this is coming from
I thought that we were fine
(Oh, we had everything)

Your head is running wild again
My dear, we still have everythin'
And it's all in your mind
(Yeah, but this is happenin')

You've been havin' real bad dreams
Oh, oh, you used to lie so close to me
Oh, oh, there's nothing more than empty sheets
Between our love, our love
Oh, our love, our love

Just give me a reason
Just a little bit's enough
Just a second
We're not broken just bent
And we can learn to love again

I never stopped
You're still written in the scars on my heart
You're not broken just bent
And we can learn to love again

Oh, tear ducts and rust
I'll fix it for us
We're collecting dust
But our love's enough

You're holding it in
You're pouring a drink
No, nothing is as bad as it seems
We'll come clean

Just give me a reason
Just a little bit's enough
Just a second
We're not broken just bent
And we can learn to love again

It's in the stars
It's been written in the scars on our hearts
We're not broken just bent
And we can learn to love again

Just give me a reason
Just a little bit's enough
Just a second
We're not broken just bent
And we can learn to love again

It's in the stars
It's been written in the scars on our hearts
We're not broken just bent
And we can learn to love again

Oh, oh, we can learn to love again
Oh, oh, we can learn to love again
Oh, oh, that we're not broken just bent
And we can learn to love again

[source]
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...