Saturday, September 29, 2012

Samsung Galaxy Note 10.1

Sangat jealous OK, ayah beli Samsung Galaxy Note 10.1 yang baru. Ini, sangat tak adil dan bikin panas.

Long entry.

Oh yeah, this will be long~ entry bergambar. Terpaksa buat page break. Kalau internet awak-awak lambat, feel free to wait for next next entry. Malam ni buat blogging marathon. 
[Pic tag: Caramel breakfast, Oral B exchange, KFC, Jaya Jusco Kinta city, free food, banana, Chatime, Garnier, Pesta tanglung and ubat batuk]

Teks Ucapan Bajet 2013

This will the longest text ever!
Teks Ucapan Bajet 2012 by Perdana Menteri Malaysia: Dato 'Seri Mohd Najib Abdul Razak .
Klik "Baca lagi" below for further reading. TQ. 
_________________________________________________________________________________

Friday, September 28, 2012

Don't you just love it...?

I'm a bit busy nowadays~ So here's a teaser for my upcoming post!
Guess what I got in the mail yesterday?
\(^o^)/
clue: beauty box subscription
clue: food [sweet], present from San Francisco and more beauty stuff!

Happy Jumaat everyone.

Wednesday, September 26, 2012

Wednesday | Short Note

Things to look forward this week:
  • Hari ni ada makan-makan [free food!] dekat KK [Klinik Kesihatan, where I do my internship] organize by KK staff as this week will be our last week there. [I hope so]
  • Assignment and lot of exercise. sigh~
  • Ayah datang Ipoh lagi, esok! (^_______^)
  • ...and the best part! dapat 3 or maybe 4/5 or 6 parcel within this week! yeah! I love getting mail<--- jakun.
Good morning beauties!

Tuesday, September 25, 2012

Book Review| oh, i thought i was the only one by Kopi Soh

I buy this book last month on MPH online as they having free delivery offer. Lin beli buku ni sebab baca good review on their website, so based on that I thought this is another "Chicken Soup" book which I do love and look forward to read. But, I was wrong. It's more than that. Jadi, this time Lin rasa, I should share about this books to you guys.

"We read to know we are not alone" ~C.S. Lewis
About the book: Synopsis
[source: MPHonline]
As you read through this book, you will be able to identify with some, if not all, of the true stories and issues that are highlighted in this book.
These issues are closely guarded dark secrets, little-known to even family and friends. Many people suffer alone, desperately struggling for years while keeping their secrets hidden for fear of humiliation, rejection and being ostracized by society.
The author uses light humor to help readers identify and courageously deal with such issues within themselves, as well as in their relationships with others. By reading this book, you will feel less alone in coping with your problems and daily stressors. You will be able to pursue your passion in life, find your own happiness and perhaps someday learn to smile again.
Price: RM24.90

My Review
Life didn't come with instruction. Yes, there is wrong and there is right which obviously, options that we need to choose. But sometime ada benda yang kita sendiri confuse and buat kita tertanya-tanya. What should I do? Betul ke aku buat ni? Why she/he behave like that? Kenapa aku tak sama macam orang lain? Why does this happen to me? Is it normal for me to do this or that? Why do people treat me like this? etc. Tak kisahlah mana-mana aspek pun, your own self, your relationship with family and friends, marriage etc. As all this question end up with jalan mati, this thing boleh buat kita stuck and feel alone which I believed y'all mesti ada rasa yang sama. Well, at least sometime.

So, after reading this book, honestly buat Lin berfikir panjang. It make me realize that rupa-rupanya Lin tak berseorangan, it's normal to feel this and that sebab orang lain pun feel the same way too as I am. Cuma kita je yang tak tahu, sebab most of us lebih suka keep that to ourself and bermain dengan perasaan sendiri in order to be accepted or mungkin atas sebab-sebab yang lain. I named this book "My SANITY-lifter book".

Enough said, you should buy this book. It's worth it.

My Rating
9/10
Thanks Kopi Soh sebab write this book. 

Note
For more info, you can find this book on their website or MPH online. 
Cara lain, cari buku ni dekat kedai buku ---> [List Kedai Buku yang ada jual buku ni]
Author FB: Kopi Soh


P/S: Well, I've never reviewed about books before even I do have Goodread account [online book clubs..sort of]. So, feel free to ask me anything.

Food, food, food...everywhere!

#chicken mushroom pan mee
#dried chilli mee 
#mi bandung
#chicken chop
#big bowl of mango!
#chicken katsu don with super bomb diggity miso soup and potato salad.
#chicken clay pot rice
#Portuguese egg tart!

Makan memang sedap, tapi lagi sedap kalau ada orang belanja kan?

Saturday, September 22, 2012

Purple Magic Ointment by Lullabelle.

Salam and Hi guys~ it's been a while since I do some review on beauty stuff. So seperti yang dijanjikan, today I would like to introduce y'all to this homemade product:
PURPLE MAGIC OINTMENT
What it says? [source: Lullabelle Handmade]
  • Made with an all-natural blend of essential oils which known for their antiseptic and astringent qualities. Purple Magical ointment is benzoyl and peroxide free and is easily absorbed by the skin.
  • Purple Magical ointment is a multi-purpose herbal cream that has been specially designed to treat acne and skin blemishes without damaging the surrounding tissue of your skin.As well as treating acne and blemishes, it reduces inflammation and redness, soothes minor shaving irritations.
  • Purple Magical ointment also quickly soothes pesky bug bites; relieve pain, rashes, itchiness, reducing swelling and discomfort. Ideal to heal wounds caused by scratches, bites and sores which also reducing the chance of infection.*Purple gromwell root has been used for centuries to heal sores, cuts, wounds and even eczema.
  • Purple gromwell root contains a substance called Allantoin which accelerates the replacement of body cells. It can reduce eczema and detoxify when used externally especially for people with acnes, prickly heat, eczema and itchiness due to unknown causes, inflammation and allergic skin.
  • NO PRESERVATIVES, Not tested on animals, Fairy approved.
Price: RM10
Net weight: 12gm
Ingredients:
Purple gromwell infused olive oil, eucalyptus, beeswax, vitamin E, sweet almond oil, Shea butter, rosemary, lavender, lemon, lemongrass, peppermint essential oil.

My Extra Note: 
Ingredient
Benefit
Purple gromwell infused olive oil
Extraordinary healing and anti-inflammatory, antiseptic properties and is used for soothing and healing skin wounds
Eucalyptus
Antiviral, anti-bacterial and decongestant agent that treats sinus and throat infections, fevers and flu. It is antiseptic on wounds, bites & boils and is great for oily skin and acne.
Beeswax
Stiffening agent. An excellent emollient and support for moisturizers.
Vitamin E
Antioxidant; therapeutic agent. Natural preservative.
Sweet Almond Oil
Emollient.
Shea Butter
Emollient for moisturizing the skin, great for capillary circulation, wrinkles, stretch marks and makes a good sunscreen.
Rosemary
Stimulating slow, poor circulation, easing muscle pain and rejuvenates sluggish, tired skin, reduces fatigue, mental strain and anxiety
Lavender
Cell regenerator which prevents scarring, stretch marks, decreases wrinkles. It is also extremely healing on burns, wounds, rashes, muscle pain & skin infections. Its beautiful scent is therapeutic to headaches and useful as an insect repellent.
Lemon
Fresh scent and is stimulating, anti-bacterial and astringent.
Lemongrass
Antiseptic, bactericidal, deodorant and antifungal. Restorative effect on the nervous system, help release stress and exhaustion.
Peppermint
Uplifts and energizes, helps stimulate oil production in the skin and relieves itching from poison oak/ivy, scabies and herpes simplex. It also treats muscle spasms, inflammation, and sinus & lung congestion.


My verdict:
As stated above, this is multi purpose herbal ointment, literally. Lin sapu dekat jerawat, luka, gatal-gatal kena gigit nyamuk and the best thing is, it does help me to cope with my allergy! [Thank Patty!] It smell good and super relaxing especially bila awak-awak sakit kepala as it contain beberapa therapeutic essence oil [lihat jadual di atas] Texture? Melekit at first, but it quickly absorbed through skin. Bau? Lebih kurang minyak kapak/tiger balm, or maybe gula-gula hacks lemon/orange flavour but do expect more than that (^________^) Mana nak dapat all above herbal essential in one simple multi-purpose product, right? Well, I guess I've found another must have item in my bag!

Where to get it?
Lullabelle Website, or Lullabelle Facebook Fan page!

Saturday Madness!

   Fuh~ it's been a long busy day since last week. Penat (>_____<)" Overworked. Sabar jelah tunggu Disember. InsyaAllah, by then dah boleh rehat and start one or two project with my beloved friends.
#morning walk.
#small dragonfly.
#shopping.
Stock of Baking Soda. Choclairs. Milk for Tim Tam Slam time! All-time-favourite Senbei, new product from Gardenia and of course, Kaya lah kan. Tekak melayu.
#Honey Wholemeal? Tak jumpa details about this brand new roti pun kat website Gardenia. Tapi it taste and see like normal one pun. Tak ada beza.
#swimming.
#early dinner. nasi kerabu.

I hate it when I have to work on weekend (>_____<)"

Thursday, September 20, 2012

Best Ponytail Ever!


Wow, instead posting semua gambar. I guess I should have tmblr account.
(>________<)"

Wednesday, September 19, 2012

Susu Kambing, him and me!

     Mesti awak-awak semua tahu kebaikan susu kambing kan? Kalau tak tahu boleh baca artikel yang Lin kopi dan pasta dekat entri sebelum ni. Kalau sebelum ni Lin suka minum susu kambing jenama HIGOAT, pernah makan tablet susu kambing, and pakai sabun Pearl Princess [contain goat milk] yang super duper best; suddenly Lin terasa nak minum Susu Kambing yang raw. Agak-agak apa rasanya ek? But where can I get it?
   After a few weeks of searching asking here and there, thanks to Mr.S, staf dekat KK, dia beritahu dekat Ipoh Garden ada jual [near Pejabat Hasil Ipoh]. To make a long story short, we went there and beli.

The Moment of Truth
I end up buying two bottles of goat milk, RM5.40 each.
Info Kedai
N.B.F. (Milk) Sdn. Bhd. [PS/101605-M]
No. 41, Lebuh Taman Ipoh, Taman Ipoh Selatan, Ipoh, 31400, Ipoh, Perak, 31400
05-546 8232 ‎

[Map]

My verdict
I thought susu kambing yang fresh baunya hanyir, tapi this one kalau tahap hanyir dari skor 1 to 10 [1 paling tak hanyir, 10 hanyir] I give 2/10.Taklah hanyir sangat. Terbaik! For the price, I don't know standard price for goat milk (>______<)" RM5.40 for 250ml? For me, of course la mahal. Tapi kalau nak dibandingkan dengan benefit dia, apa salahnya invest for your own health kan? 1-2 bottles per week mungkin OK. The best part? They do provide FREE DELIVERY 3 times a week! No minimum order. Overall, me: 8/10. 

So, Ipoh-ian. Why wait?

Susu Kambing a.k.a Goat Milk!


Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih dan Maha Penyayang . Segala puji bagi Allah , Tuhan Sekalian Alam. Yang memerintah hari pembalasan(akhirat). Engkau tuhan yang ku sembah dan tuhan tempat aku mohon pertolongan. Tunjukkan aku jalan yang lurus. Jalan yang telah engkau berikan kepada mereka (orang-orang yang beriman dan beramal soleh) . Dan bukan jalan orang-orang yang sesat (Kristian) dan jalan orang-orang yang engkau murkai (yahudi)... Amin
Assalamua'laikum.
Kepada para sahabatku sekelian, pada kesempatan ini ingin saya kongsikan sesuatu perkara yang mungkin sudah ramai yang telah mengetahuinya dan mungkin ada juga belum mengetahuinya iaitu khasiat susu kambing – satu sunnah yang semakin dilupakan.
Sabda Rasullah s.a.w, " Tidak ada seorang nabi pun yang tidak terkecuali terlibat di dalam pengembalaan kambing". Kemudian bertanya sabahat, apakah tuan juga pengembala kambing? jawab Rasullah, "Ya.saya juga pengembala kambing untuk penduduk Mekah "
Kenapakah kambing menjadi pilihan Allah untuk disebut didalam Al-quran. Ini adalah kerana,kesukaran mengembala kambing agar sentiasa duduk di dalam jemaah merupakan satu ujian Allah untuk melatih para nabi tentang erti kesabaran. Seperti yang anda semua tahu menternak kambing bukanlah mudah dan perlukan kesabaran yang tinggi. Oleh itu, jika seorang nabi yang bakal menjadi nabi lulus dalam ujian berkenaan, maka Baginda mampu untuk mendidik umatnya yang mempunyai pelbagai ragam.
Jika kita lihat, susu kambing sememangnya mempunyai pelbagai keistimewaan. Ia mempunyai enzim-enzim yang penting untuk manusia serta mengandungi pelbagai jenis vitamin, protein yang boleh menjadi ubat bagi penyakit-penyakit seperti allergik, radang sendi dan lain-lain malah, ia juga amat sesuai untuk diamalkan oleh warga emas. Disamping itu, susu kambing juga begitu khasiat kepada bayi yang terkena penyakit kuning dan dapat mempercepatkan proses penyembuhan dengan izin Allah.
Bagi penghidap penyakit insomnia (susah tidur malam) pula,amalan meminum segelas susu kambing panas sebelum tidur merupakan amalan Rasulullah yang menyebabkan nabi mudah tidur dan mudah juga berjaga untuk bersembahyang malam. 
Sabda Rasullah s.a.w, "Peliharalah kambing kerana padanya terdapat keberkatan". Menurut fakta sainstifik, susu kambing mempunyai khasiat yang dapat memanaskan tubuh badan. Apabila seorang kanak-kanak itu meminumnya, badannya akan menjadi suam dan toksik-toksik di dalam badannya akan keluar bersama air besar dan akan menyebabkan kanak-kanak berkenaan membesar dengan sihat.
Pada asasnya, susu berperanan memberi kekuatan tubuh badan kepada bayi dan dapat meningkat daya IQ seorang bayi. Ini adalah kerana ketika bayi berada di dalam tempoh penyusuan, otak dan minda bayi sedang berkembang dengan pesat . Ketika itulah bayi dikatakan sangat memerlukan protein dan badannya memerlukan antibodi yang banyak.
Pakar- pakar pemakanan sedunia telah bersetuju bahawa komposisi susu ibu dengan susu kambing hampir sama antara kedua-duanya. Susu kambing mengandungi 3.1% lemaknya, sama dengan peratus lemak susu ibu.  Dari segi protein nya pula susu kambing mengandungi 3.7% dan peratusan ini juga sama dengan peratusan protein yang dapat di estrak daripada susu ibu. Kerana itulah, pada zaman Nabi S.A.W, susu kambing menjadi alternatif kepada ibu ketika mana ibu tidak dapat menyusukan anak atas sebab-sebab yang tidak boleh dielakkan. Sebab itulah, amalan meminum susu kambing ini amatlah digalakkan kerana ia mempunyai hikmah yang cukup besar dan berpontesi melahirkan anak yang SUPER (yang hebat, cerdik ,cerdas, dan IQ yang tinggi). Pada zaman ini, amalan ini sudah kurang kita lakukan sebabnya kita semakin jauh meninggalkan sunnah ini.
Bagi orang dewasa, manfaat susu kambing adalah amat banyak untuk dirungkaikan. Antaranya susu kambing ini bersifat pelawas dan amat berguna untuk memudahkan proses penghadaman , ia juga dapat merawat penyakit sembelit dengan segera.
Menurut "Kitabul-alttaimah" menerusi hadis yang diriwayatkan oleh Iman Muslim, telah disebut secara jelas bahawa minuman yang paling disukai oleh Nabi Muhammad s.a.w ialah susu kambing dan menjadi sunnah bagi kita yang mencintai Rasullah s.a.w menjadikan amalan meminum susu kambing sebagai minuman harian kita yang sihat lagi berpahala (kerana mengikut sunnah).
Dalam hadis lain, Nabi Muhammad S.A W bersabda bahawa "Hendaklah kamu berpegang kepada kambing (mengambil manfaat daripada kambing: iaitu daging, bulu, kulit dan susunya) kerana itu ialah kenderaan mu didalam syurga". Dalam sepotong hadis yang lain ada menyatakan Nabi Muhammad s.a.w sangat suka meminum susu kambing yang mentah (belum dimasak).
Dalam al-quran ada disebut "Dif'un Mamanafiq" yang bermaksud memanaskan. Sebab itulah molekul-molekul susu kambing ini tidak akan hilang walaupun kita menyejukkannya kerana ia mengandungi kalori yang tinggi. Apabila kalorinya tinggi, ia dapat membekalkan tenaga yang banyak kepada badan serta memanaskan darah. Sebab itulah Nabi s.a.w sangat suka meminum susu kambing kerana Baginda tahu akan kelebihannya.
Disamping itu, susu kambing juga membekalkan kekuatan tenaga batin kepada kaum lelaki dan kaum perempuan. Mungkin ini dapat menyelesaikan masalah mereka yang belum mempunyai anak atau bagi mereka yang berhasrat untuk meramaikan lagi bilangan anak. InsyaAllah dengan mengamalkan amalan meminum susu kambing, kita akan peroleh kesejahteraan, selain melahirkan zuriat-zuriat yang baik , cerdik dan pintar.
Jika sesuatu itu merupakan sunnah Nabi, pasti ada hikmat disebaliknya, seperti digambarkan bahawa, Nabi tidak bercakap mengikut hawa nafsu nya tetapi baginda sentiasa melakukan sesuatu berlandaskan kepada wahyu allah semata-mata.
Itulah keindahan Islam. Cuma sekadar susu kambing yang biasa namun mempunyai banyak manfaat dan kebaikan yang dapat diperolehi daripadanya, itulah kuasa Allah s.w.t, Yang Maha menjadikan sesuatu penuh dengan hikmah dan tidak pernah terlintas di akal fikiran. Wallahualam.
[Article source: iLuvIslamSusu Kambing: Adakah anda tahu?]

Tuesday, September 18, 2012

Ada Kerja Kosong Tak?

   Kalau awak rasa awak student and feel distressed bout your student budget selalu tak cukup, sila angkat tangan. I believe, majority of you student feel the same way as I am. Ini baru student, belum lagi bekerja which I don't want to think about yet. It's not that kami boros berbelanja dan bukan kami tak tahu bezakan between NEEDS and WANTS tau. In the other hand, Lin rasa orang yang dah berkerja pun ada problem yang sama, kan?
   For me, I do have certain things in mind when it comes to budget which related to myself. As for me, every month, I need to buy my personal care product [termasuklah pencuci muka, sabun, makeup if neccessary etc], detergent, cleaning stuff etc. and of course, food. Berapa banyak awak budget untuk food sebulan? 
Contoh Budget Student Sebulan:
Personal Care RM75
Washing/Cleaning Stuff RM20
Minyak motor RM75 [RM2.50/day]
Makan RM300 [RM10/day 3x makan]
Rumah [Including Electric, water bill and Internet] RM250
TOTAL: RM720
Tidak termasuk lagi dengan:
BIL TELEFON, Photostat buku, simpanan, beli buku, stationary, motor rosak, tayar pancit, duit bayar persatuan, duit lawatan, baju koyak, dan segala macam itu dan ini lah.
   So how? Maybe yang dapat MARA, kalau di Ipoh dapat dalam RM500+ kalau di JB dapat RM600+.  Kalau PTPTN RM2500/sem untuk diploma, kiranya RM400+ sebulan, tu belum tolak yuran kut [Betulkan Lin kalau Lin salah]. Apa-apa pun still ada kurang seratus dua pulak tu. Kalau parent yang berada sikit, tak apalah. Itu lain cerita. So guys, macam mana korang survive? Pinjam kawan? Puasa memanjang? Minta duit dengan parent ek? Sedihnya~ to be truth, Lin pun sama macam korang~ (>_____<)"
     Alternatif? Kalau Lin, kalau dah tak ada duit sangat [which actually I face this probs every month though] Lin akan googled alternative lain. Maksud Lin dekat sini, kalau dishwasher habis, I use shower foam instead. Kalau ubat gigi habis, I use sodium bicarbonate, garam and tea tree oil/propolis instead. Well of course, for "minty" feeling Lin beli gula-gula mint [which is so irony~gogok gigi dan makan gula-gula] Plus, I would buy something yang Lin memang guna setiap hari in bulk. Macam pencuci muka Lin yang biasanya will cost me RM12+, sometime kalau ada sale and harga dia murah sampai RM7+ Lin akan beli banyak. So bulan kemudiannya, Lin dah dapat save dekat situ dan macam-macam lagilah Lin buat termasuklah "chase freebies". Awak-awak buat macam mana?
   OK. Berbalik kepada tajuk entri ni. Sebenarnya Lin nak cari kerja sambilan yang Lin boleh buat dari rumah. As siang Lin akan berada di hospital from 8 to 5 [sabtu ahad pun kena kerja], kalau ada kerja part time dari rumah syok juga. Boleh Lin buat sebelah malam. Tak kisahlah kerja menaip ke, buat surat ke, yang penting bukan program affiliate yang merepek-repek approach orang sana-sini. So, ada kerja kosong tak?

Yang penting halal~

Monday, September 17, 2012

Here and There.

     Alhamdulillah, sampai Ipoh petang tadi. Do you know how I miss my beloved laptop and comfy bed? Dari petang sampai sebentar tadi tak berhenti-henti buat kerja [termasuk mengemas rumah etc.<---bajet rajin] and currently dah siap 3 big task, so I guess I need a rest sekejap and boleh update blog! but still, I have one last important task to do tonight. Hope I still have time to read some notes for tomorrow exam (+______+)" *sigh~* Sila layan gambar berikut:

#Random.picture:
Like seriously, bila Lin tengok papan iklan/billboard near Mydin Meru; at first I thought it was a joke!..turned out to be real. This is funny, at least to both of us. Taste? Livita/Redbull is better la.
Pisang Montel. Dulu masa I was a kid yang baru pandai berlari-lari anak, my parents always buy this kind of pisang. It's been a loooooooonng~~~ time till yesterday when I saw same exact kind of this Pisang Montel at Tesco. But sadly, it's so small compared to pisang that I eat 20 years ago. Why oh why?
This is weird. Tok Wan En. Qushaiey tanam pokok anggur, in Kedah! Surprisingly, pokok anggurnya berbuah. Yup, you heard me right. Pokok anggur~

Sebenarnya, banyak benda Lin nak update dekat blog ni [8 entry in draft folder termasuk resepi cheese cake mudah yang Lin nak share] but I guess we have to wait until this Thursday la kot as currently my brain being occupied by so many thing. (>_____<)" Oh please, bila la saya nak bergoyang kaki ala mak datin without anything yang mengusutkan di dalam kepala.

Oh, can't wait for my 1st beauty box ever!

Friday, September 14, 2012

The Best Clay Mask Ever: Clay Mineral Mask by Zanox

     Salam gorgeous, it's gonna be another loong~ weekend. yeah! Kalau awak-awak baca entri Lin sebelum-sebelum ni, Lin ada bagitahu yang since last month ni Lin ada cuba try homemade mask. So hari ni Lin nak share my verdict about homemade mask yang Lin beli dari Homemade by Zanox:
[As kulit Lin jenis combination, Lin try Yellow Clay Mask for normal skin type]
[Pic source: Variation of Clay Mineral Mask by Zanox]
Product Info:
Clay mineral mask - 100% made of kaolin clay and French clay without any other additives.
3 variations:
Green clay mask for oily and acne prone skin. Helps to reduce acne and blemishes as well as significantly reduces oily skin.
Pink clay mask for dry and sensitive skin. Helps to retain moisture while exfoliating dead skin cell to reveal fresher look.
Yellow clay mask for normal skin types.
Direction of us: Mix 1 teaspoon of clay mask with distilled water. Mix until it forms a mud-like paste. Apply all over face and wait for 20 minutes. DO NOT wait until mask dried. Use ONLY ONCE a week.
Ingredients: Kaolin clay, French green clay, French pink clay, French yellow clay. 
Price: RM5 for Mini pack and RM25 for Jumbo pack
My verdict:
I guess I've found another favourite! It does help in improving my skin texture, exfoliate, get rid of oil and clean stubborn dirt on my pores. The best part? This is Natural product which is good; It doesn't dry your skin [as long as y'all ikut instruction la], tak ada irritation dan gatal-gatal, redness and breakout afterwards plus jimat [especially for a girl with student budget like me] My skin love it! surely gona buy some more. Huhuhu~
Amacam? Teruja tak? So, if awak-awak semua would like to give it a try. You can buy it from Homemade by Zanox FB page. In addition, Homemade by Zanox ada juga jual face and body scrub, cleanser, eye cream and homemade product yang lain. Kalau in doubt, you can even buy the sample size dulu OK? Lin pun ada beli sample Back beauty soap and eye cream dia and currently masih dalam tempoh trial, belum boleh review lagi, yang tu kita cerita dekat entri lain la ya. Huhuhu. 
     Nanti dah guna, share your thought dengan Lin juga tau. Boleh kongsi-kongsi experience. So, why wait? Check them out k dear (^_______^)

From Malaysian to Malaysian. Happy 16th September!

Lunch at Restoran New Hollywood, Ipoh [HALAL]

Last Monday we went to Restoran New Hollywood, Ipoh. Again. This is our first time having lunch here. Biasanya kami datang pagi je for breakfast.
Ramai betul orang (>_____<)" Nasib baik ada satu meja kosong time kami sampai.
We're having this, <---- Dah lupa apa nama.
Chilli noodle, I guess? Flat noodle with chilli and ketchup plus super crispy anchovies.
Cha kue. RM0.70 each. Crispy on the outside, soft on the inside. 
Super must have if you come to Ipoh. For Ipoh-ian, why wait? give it a go!

Free Delivery Offer, again! with MPH Online Book Stores.

Don't have time to browse and buy books at the book stores?
For the last whole month, MPH Online Book Stores offer free delivery to their customer right?
Did you missed it?
Now is your second chance to find your books, and no need to pay for those delivery!
From 13th Sept - 30th September 2012.
"To celebrate Malaysia Day, we're offering FREE Delivery within Malaysia when you buy at MPH Online. There are lots of other offers too so do take advantage of this opportunity!"-MPH Click
How good is that? So what you waiting for?
Click HERE to go to MPH Online Book stores!
v(^___________^)v

Note: Dah macam duta MPH.

Thursday, September 13, 2012

Prize from Method Malaysia!

Last time, Lin ada cakap Lin menang kuiz dekat Method Malaysia kan?kan?Yeah~ finally parcel yang ditunggu-tunggu dah sampai! Lin dapat:
1. All-Purpose cleaner with powergreen technology [Cucumber]-Love it smell. Bila sampai je hadiah ni. Lin terus lap cermin. berkilat. Huhuhu~
2. Gel hand wash [Mimosa Sun]-En Qushaiey cakap this smell like oranges campur seaweed.

But yang paling penting, it really helps me out.  Gonna find this some more dekat Tesco. Huhuhu.

About Method Malaysia
We're people against dirty and we’re here to make products that work, for you and for the planet, ones that are as easy on the eyes as they are on the nose. It’s a tall order but we wouldn’t want to do anything else.
Mission
to inspire a happy, healthy home revolution.
Company Overview
we’re in business to change business. our challenge is to make sure that every product we send out into the world is a little agent of environmental change, using safe and sustainable materials, manufactured responsibly. and that also means no animal testing.
when it comes down to it, we're here to make products that work, for you and for the planet. ones that are as easy on the eyes as they are on the nose. it's a tall order, but we wouldn't want to do anything else. 
General Information
method was founded in 2000—incidentally, in the dirtiest apartment in san francisco—by adam lowry and eric ryan, its proud brain-parents and the very first people against dirty™. since then, method has been working to design the smartest, greenest and best-looking cleaning products on the market.

For more info, you can find Method Malaysia on FB and their website v(^________^)v

Love it. Totally bomb diggity! Thank you Method Malaysia!

Saya tak sihat, cikgu.

Dua tiga minggu ni Lin tak tahu kenapa setiap hari Lin sakit kepala. Taklah teruk sangat sampai nak pengsan, tapi dia macam "lingering" tau, stress. Last week ada jumpa doktor, tapi doktor kata tak ada apa-apa and dia kata mungkin Lin stress and need some rest. Still sampai sekarang, Lin sakit kepala. Ditambah lagi dengan since petang kelmarin I have severe diarrhoea, tiba-tiba je. Tak larat asyik "bercinta" dengan En. Tan Das. Mungkin sebab Lin salah makan, tapi tersalah makan apa? Bertambah-tambah pening kepala Lin.
     Benda yang paling malas Lin nak buat bila time sakit ni kan, pergi ambil MC slip (*________*) Kepala dan perut kita dah la sakit. Tapi kalau tak ambil MC slip nanti susah pula nak bagitahu ketua Lin kat tempat kerja. Rules kan, kalau cuti kena bagi MC. Nak tak nak, gagahkan diri juga pergi pagi tadi. Lin pergi klinik kesihatan Tanjung Rambutan, dekat sikit dengan rumah. 
     Kemudian petang masa dinner, En. Qushaiey cakap mungkin sebab power spec Lin dah naik kut. BAM! Kenapalah Lin tak terfikir tentang ni walhal dah bertahun Lin pakai spec. Lepas makan kami terus pergi Focus Point dekat Giant Tambun untuk check mata. To my surprise, power mata Lin dah turun, almost half! wow~ ini pertama kali. Is it even possible? Patutlah Lin sakit kepala. Power spec dah tak sesuai. OK, akhir bulan ni Lin dapat elaun, Lin nak tukar cermin. 

note: 4 hari blog kosong.

Monday, September 10, 2012

Nuffnang, Y U No?

Mengapakah?..never ever kah?

Innit: Featured Post

[Click picture for larger view]
Terharu Lin my post: Daiso Charcoal Face Mask and Me, for the first time being featured on innit.
Ni yang buat Lin lebih semangat nak berblog ni. Huhuhu~

Sunday, September 9, 2012

Random Post.

#1 Smelly-No-More Natural Crystal Roll on Deodorant Stone
1: Baru dapat tadi
2: Yang pecah dulu. Simpan lagi.
3: Currently I'm using this one.
Sebenarnya Lin memang guna deodorant ni, nak jimat sikit sebab Nivea mahal. Lin guna Nivea waktu siang and yang ni waktu malam. Kenapa Lin pakai waktu malam? Actually this stuff works [at least for me] tapi Lin kurang gemar sikit. Sebab walaupun tak berbau, tapi dia tak antiperspirant. Siang-siang armpit berpeluh~ [OK. Too much info] So far dah bertahun pakai still OK. Apa-apa pun, deodorant ni jimat. Yang no. 3 tu, Lin dah guna 6 bulan tak habis-habis. Tak tahulah tahun bila nak habis. Nasib baik expired date dia bertahun lagi. psst..yang pecah tu sayanglah. Kalau Lin triturate then tambah distilled water then guna semula agaknya still berkesan tak? [Info Produk]

#2 Purple Magical Ointment by Lullabelle
Purple Magic Ointment ni paling best and Lin sangat-sangat syorkan. Nantilah Lin story ek apa bendanya PMO ni? For more info, anda-anda semua boleh check THIS out dulu. 

#3 Cheap sushi dekat Tesco!
Don't you just like cheap stuff? Lin suka pergi Tesco dengan Giant or maybe JJ last-last minute masa mereka-mereka ni nak tutup kedai. Why? sebab diorang jual murah, mark down harga. Termasuklah sayur-sayur, ayam etc. Tapi pandai-pandai lah pilih ek?

#4 Green Tea Nude Cover and Rosehip Beauty Sol. Advanced Formula III.
OK. Sorry, yang ni negative comment tapi at least Lin jujur. This stuff doesn't work for me. Mungkin berkesan dekat orang lain.