Wednesday, February 29, 2012

BEN ASHAARI : BLOGLIST APRIL 2012

1st time join segmen by Abang Ben
\(^___________^)/
Nak join tak? Klik sini.

Kenapa patut pilih blog saya?
Because I would love to hear anything from you and boleh la berkenal-kenalan, 
berkongsi cerita, tips, gosip etc.

ANDA BERMINAT UNTUK MENUKAR LINK BERSAMA SAYA?
[Blog list yang telah diwujudkan akan kekal sehingga akhir April]
Tarikh tutup: 1 March, 8 malam.

[SaveAndSplurge] Chocolate Lotion.

Instead beli Chocomania Body Lotion [250ml] @ The Body Shop. RM45. 
lebih baik beli:
Vaseline Total Moisture Cocoa Glow [120ml, 250ml and 400ml]
Price range: RM7-RM20.
Currently botol yang paling besar 400ml tengah offer dekat Watson, RM14.80

Tuesday, February 28, 2012

Mee Udang & Ketam Sempoi. again!

Ok. Dah tak tahu berapa kali kami makan dekat sini since the first one.
(*______*)
Somehow, it become our favorite dinner spot walaupun nun jauh dekat Tg Rambutan sana.
 *rainbow~~~~~~!*
 Mee udang sempoi for him.
Nasi Goreng Ayam Kungpao.

How To Be A Productive Muslim

Nak share video ni dengan kawan-kawan:

\(^_______^)/

Monday, February 27, 2012

Overcoming Monday Blues.

Wear sexy lingerie. No, just kidding. Ha!
Minggu ni, aku cuti \(^_____^)/
tapi my hubby ada exam sampai hari Jumaat.
hohoho.
So to cheer him up, aku temankan dia dekat kolej dari pagi sampai pukul 4 then pergi tengok movie dekat Ipoh Parade, cerita yang dia nak tengok sangat dari hari tu.
>THIS MEANS WAR<
Lepas habis tengok wayang, dalam perjalanan balik rumah, hujan pulak.
Stranded.
[kami naik motor je]
Singgah sekejap dekat Restoran Sabar Menanti, makan burger.
Burger Daging Special, RM4.80.
A little bit overpriced, sebab kalau dekat Pasir Gudang I can get this same thing dengan harga RM2.50 w/ fries of course. Seriously. Burger siap ada cheese.
*miss home. sobsob*
Ingatkan nak balik JB, tapi budget this month tak cukup pulak.
(T_______T)"
Main game Zelda asyik tak lepas-lepas kat sekor bos nama Octorok.
(T______T)"

Sunday, February 26, 2012

Tahap Ikhlas Beribadah. Anda yang mana?

Just Sharing :)
"Zaki, aku ada bendalah nak tanya dekat kau ni?" Izat, tiba-tiba bersuara. Cuma tinggal mereka berdua sahaja di dalam study room, pelajar yang lain semua sudah masuk ke dalam bilik masing-masing.

Izat mengalihkan mukanya daripada buku 'The Romanticism' yang sudah hampir sebulan dia baca tetapi masih tidak habis-habis. "Nak tanya apa?"

"Aku teringatkan, dulu sewaktu lower form aku ada dengar yang kita ni tak boleh buat ibadah atas dasar nak dapat pahala tu sendiri, betul ke?"

Izat menalakan pandangan ke atas, berfikir. "Jap eh." Macam pernah dengar benda ni. "Aha, haritu aku ada tengok satu program televisyen ni. Nama program tu kalau aku tak silap, 30 minit bersama Ustaz Don Daniyal. Dekat situ ustaz Don Daniyal ada cerita tentang tiga tahap ikhlas. Kau ada tengok tak?"

Geleng.

"Ustaz Don cakap, menurut Imam Ghazali, ikhlas itu ada tiga iaitu tahap seorang hamba, tahap seorang pedagang dan tahap seorang kekasih. Kalau tahap seorang hamba ini, apabila kita buat sesuatu, itu kerana kita takut tuan kita marah."

"Ooo, jadi selama ini aku sembahyang sebab takut kena seksa dekat akhirat nanti, kira ikhlaslah ya?"

"Yup betullah tu. Kau ada tanya tadi, kalau kita buat ibadah sebab nak dapat pahala, itu termasuk dalam tahap yang kedua, tahap seorang pedagang. Kita buat sesuatu untuk mendapatkan ganjaran. Jadi, tak ada masalahlah kalau kau solat sebab nak dapat pahala. Itu pun dah dikira ikhlas."

"Ooo..." Muncung mulut Izat mendengar penjelasan Zaki. "Tahap ketiga pulak?"

"Kalau tahap ketiga, tahap ikhlas yang paling tinggi, sebab kita buat atas dasar sebagai seorang kekasih. Kita buat ibadah sebab kita cinta akan Allah, sebab kita sayang hubungan kita dengan Allah."

"Ok. Aku dah faham." Sengih. "Hebatnya kau, rilek saja cerita tentang benda-benda camni."

Senyum. "Taklah, aku pun kebetulan hari itu aku tengok TV al-Hijrah saja. Kalau tak, jangan haraplah boleh jawab. Dah. Dah. Pergi buat homework kau tu, esok kalau kena marah sebab tak siap jangan nak mengadu dekat aku." Zaki dah kembali menghadap buku 'The Romanticism' tulisan Harun Yahya di tangan.

"Baik bos."

[source: iluvislam.com]

Saturday, February 25, 2012

Saturn-day.

I love Saturday. I do.
Day
Dapat sample from Esmeria Organic, for both of us.
 
Night
Went to Royal Belum World Drum Festival @Dataran MBI.

Friday, February 24, 2012

Sarapan Pagi.

Last two months, ada orang tu beli Peanut Butter, a BIG one. Aku tak suka, but he insist to buy it which end up dia pun tak suka peanut butter.
Now, peanut butter tu terbiar. Sekarang siapa nak habiskan?
To that someone:
(>_____<)"
Breakfast roti pagi ni, and tiba-tiba aku perasan ada tag kuning kat roti.
3 EXCITING, TASTY, NEW BREAD?
Then aku pergi laman sesawang Gardenia and found this:
*puking rainbows*
Nak try~

Thursday, February 23, 2012

Semalam.

Semalam pergi jumpa lecturer kejap dekat kolej, then pergi Ipoh Parade nak breakfast cheecheongfun. Kena pergi makan sorang-sorang as my ❤ ada kelas sampai pukul 1.
*Forever Alone Level: 100*
Sambil tunggu dia habis kelas, aku merayap pergi Popular baca buku free.
ngeh~
Sedar-sedar je dah pukul 1 lebih.
Then we lunch together dekat foodcourt then balik.
Before balik aku sempat menghabiskan duit pula dekat Etude House.
Eye mask, hand mask and foot mask.
Normally aku jarang beli barang dekat Etude ni, tapi bila time-time offer macam ni susahlah nak resist.
*alasan*
Petang, kami pergi ke pekan..lagi!
Makan Popia SS Ali.

Wednesday, February 22, 2012

Entri makan..lagi!

My ❤ suka sangat pergi pasar malam. So last Tuesday, kami pergi pasar malam dekat Taman Perpaduan, Ipoh.
Kami beli habuna, dengan ayam golek madu. 
Aku tak suka sangat habuna ni, my ❤ sukalah. 
Ayam golek madu ni first time aku beli. 
Half RM8. 
Tak berapa best sangat. Taknak beli lagi. 
*kaki complaint*

Cheese-baked Meatball @Pizza Hut

Daripada tahun lepas, teringin sangat nak makan Cheese-baked Meatball [CBM] dekat Pizza Hut. Tapi mahal. (*_______*)"
Rasa macam tak berbaloi bayar RM10.50 untuk 8 ketul meatball kan? So bila ada offer yang ni:
*klik untuk tumbesaran pesat*
Selasa lepas, kami terus pergi Pizza Hut dekat Giant Tambun.
[depan rumah je~]
My ❤ order 1st set Sensasi Delight, and me CBM la. 
[w/ Carbonara sauce]
Yummeh~!
Tapi serius tak kenyang. Tak puas makan.
(*__________*)"
Balik je rumah aku terus google cari resepi CBM ni, jumpa dekat Me as Aish blog.
[pic ambil dari blog beliau]
Tak boleh jadi ni, next week aku nak buatlah.
Makan puas-puas.

P/S: Pagi-pagi buat entri pasal makan. Perut pun berbunyi-bunyi.

Tuesday, February 21, 2012

Lelaki Idaman.

Tiba-tiba teringat masa form 4 dulu tau [tak pasal-pasal]. I really love this song, like seriously ingat sampai sekarang lirik dia.
"...Hello there, the angel from my nightmare,
The shadow in the background of the morgue,
The unsuspecting victim of darkness in the valley
We can live like Jack and Sally if we want
Where you can always find me
And we'll have Halloween on Christmas
And in the night we'll wish this never ends
We'll wish this never ends~..."
Nampak tak ayat yang aku bold kat atas ni? Well, ni lah sebab aku suka lagu tu. Hahaha. Dulu masa form 4 kan, I really wish I can find someone that can always be with me, in our own world. Tak peduli orang lain. Hahaha. Create our own event together, just two of us, like "Jalan Kaki Day" which we jalan kaki all day, "Makan day" which we makan all day long~ "Lepak-ing day" obviously. etc. Live a life to the fullest.
Well, I guess I've found the "one".
*if you still don't know*
and hope it will last forever.

First day @Total Parenteral Nutrition [TPN] Dept.

      Minggu ni aku dah start attach dekat TPN. Nama Local Preceptor nya, Mr Tan. A nice and talkative Chinese man who always membebel pasal kenapa generasi sekarang kena bersyukur dengan kemudahan yang ada, blablabla. Hahaha.
     On my 1st day, nothing much to do. Early morning cuma swab here and there, this and that plus dengar my friend, Olerato membebel juga bout so many thing. Malas nak expand. Gila boring. Hahaha. In the afternoon, we have to swab some Morphine; well a lot actually. First time kot, tengok Morphine LIVE di tangan. [Ok fine, a lil bit jakun]
     Masa Lunch semalam, pergi jumpa Puan Santibuana, my supervisor, bincang pasal tajuk research. Alhamdulillah, tajuk yang aku nak buat tu dah lulus.[ANTIBACTERIAL ACTIVITY OF PROPOLIS AGAINST S. AUREUS [Gram +] AND E.COLI [Gram -] Simple je, tak ambil masa yang lama, a week or so, dah siap. Cool.
     Semoga hari-hari mendatang lebih baik dari semalam :'>

Mari Belajar Tanda Berhenti Dalam Al-Quran.

Jom Belajar Bersama ♥

Monday, February 20, 2012

[review-ing] Mee Udang & Ketam Sempoi.

Kalau korang ada dekat area Ipoh, jangan lupa singgah:
MEE UDANG & KETAM SEMPOIII...
Lokasi: Dalam 1km sebelum Tanjung Rambutan, belakang stesen minyak Petronas. Dari jalan raya pun dah boleh nampak kedai makan ni.
This is our 2nd time here. Makanan memang sedap! And of course la special menunya Mee Udang Sempoi kan.Udang memang besar and banyak. Tak percaya? Tengok ni:
[RM8]
Ada makanan-makanan lain juga, Nasi Goreng Ayam Kungpao [is it?], Mee Udang Galah, Mee Ketam etc.
Tapi setakat ni kami baru rasa Mee Udang, Nasi Goreng Kung Pao and Mee Ayam.
Harga? Acceptable. 8 fresh and super big prawn in one plate? OK, berbaloi.
Menu lain, normal price la. Sama macam kedai lain juga.
Saya bagi 8/10 markah!
yeah~
Kalau ayah datang Ipoh nanti, nak belanja ayah makan dekat sini.
v(^_______^)v


p/s: TQ Kak Yati sebab recommend kedai ni kat saya, huhuhu.

How I Spend My 1Malaysia Book Voucher? Part II.

Click HERE to go to my earlier post of How I Spend My 1Malaysia Book Voucher?
-------
Semalam kami habiskan lagi RM50 baucer buku 1Malaysia.
(>______<)"
This is what we buy:
Jumbo Colour Pencil, for me of course.
another stationary
Buku 77 tip Melembutkan Hati Lelaki by Zamri Mohamad
and 
Baby Books!
Naaaa.. not for me. It's for my kakak ipar yang will due this week!
yeah~!
Altogether this cost me RM51.80.
Still have RM50 left~ 

p/s: bila la nak ada anak sendiri kan?

Wonderful Sunday. Part II

Lepas Jaya Jusco Kinta City, kami pergi Ipoh Parade [IP] pula. Popular dekat IP besar sikit, tapi hampa je. Tak ada buku yang berkenan di hati.
Lepas penat cari buku, kami pergi beli tiket movie "Ghost Rider".
Hohoho.
Disebabkan masa tu jam baru pukul 2, so kami mengisi waktu lapang dengan
MAKAN...lagi!
Chee Chong Fun! Sedap tau.
See..kami makan sampai licin.
(*_______*)"
Kesimpulannya, cerita Ghost Rider tak best.
*tiba-tiba*

Wonderful Sunday.

Disebabkan baucer buku 1Malaysia kami ada berbaki lagi RM100, so kami decide nak menghabiskannya hari ni.
Start with makan, of course. 
Him, nasi claypot and me, nasi claypot too. Tapi bungkus sebab tak suka mangkuk claypot tu. Boleh macam tu? Hahaha.
Lepas tu pergi MPH then Popular, then MPH again pastu Popular..again.
*back and forth*
Can't decided which books to buy. duh.
Nak cari buku Kompilasi Sherlock Holmes, PTS Publication yang Malay version, tapi tak ada pula. Lepas tu ternampak buku ni, nampak macam interesting:
But it cost RM60++, mahal tu~
Duh. Mesti korang kata aku merepek kan? Belum ada baby pun, dah kalut nak beli buku macam ni. Aku suka beli buku-buku macam ni as persediaan. Persediaan tu kan penting. Hahahaha. But I didn't buy it, maybe next time.
Finally we spend RM50 dekat MPH. Still got balance RM50.
(*_______*)"
Nak tahu aku beli apa? Stay tune kat entry seterusnya.
Hohoho.

Saturday, February 18, 2012

Piece of Advice.

‎"So here's a piece of advice: let go when you're hurting too much. Give up when love isn't enough. And move on when things aren't like before. And it's certain there's someone out there who will love you even more. "
When we deal with the relationships we are willing participants of in our lives, we sometimes continue to hold on to relationships that hurt us way too much, way too often. There is a time for everything, and when love isn't enough to hold a relationship together anymore chances are it might be time to move on. 
It is important not to leave a relationship in hopes of finding a similar one that may be seen as a bit better than the last as soon as possible, it is instead better for a person to find themselves again when stepping out of a relationship, because relationships can take so much out of us. 
What is certainly true is that there is someone out there who will love you even more than you have been loved before if you were continuously subjected to dealing with immense pain in your previous relationships, stay faithful, and always keep your head up! 

One Week Update.

#Last Saturday
Our 1st Anniversary. Start with this, and ends with this. My ❤, sakit kepala the whole day. Hampa. There it goes my anniversary plan~ (T_____T)"
#Last Sunday
I went to Mary Kay Makeup Workshop @Hillcity Hotel. Try produk kecantikan and makeup dia. Sorry, tak banyak gambar. My head went crazy halfway through! Sakit kepala. dang!

Then dalam pukul 3 petang, lunch dengan ayah dekat Restoran Simpang 3. Ayah belanja. Nomnomnom.
Malam, pergi JJ [Jaya Jusco] makan aiskrim Baskin Robbins.
Percuma je, guna voucher Baskin Robbins yang aku menang Disember lepas.

 
#Monday
Petang pergi rumah Syamsiah [my friend] discuss pasal Group assignment.
#Tuesday
Interview patient [w/ lymphoma] dekat ward. Kesian dia [patient], dahlah ada asthma and diabetis juga.
#Wednesday to Friday 
This week asyik kena kerja dekat kaunter 8 je. [The most busiest counter, I think] sebab tak akan sempat duduk 2 minit pun, tak macam counter lain *nanges* Tak apa. This week last dekat OPD. Next week kat TDM pulak. Petang, since dari hari Isnin kena pergi Mini Pharmacy. Seronok juga. (^_____^)
Jumpa baby cradle Fify ni. RM10 je. Nak beli ke tak ek? untuk baby Medina :)
*update*
Dapat 2 Tiket Wayang free dari Papermate and free sample Safi Rania!
#Now what?
Saturday. Hari yang paling aku suka.
Hari ni nak 2nd round guna baucer buku 1 Malaysia.
yeah~!

Tuesday, February 14, 2012

SUPER BANYAK!

Banyak benda nak update tapi kebelakangan ni tak sempat nak update blog sebab busy yang teramat. 
Assignment ada 3, kena buat research sorang-sorang lagi. 
*nanges*
Hope within this week boleh siap dua assignment lepas tu boleh focused dekat paper and research.
Yang paling sedih, time-time macam ni lah semua penyakit nak datang.
*stress*
kepala sakit, tekak sakit, kaki sakit. 
*nanges*
nak telan propolis satu botol lepas ni.

[note: random]

Saturday, February 11, 2012

Happy Anniversary Sayang! :)

Seriously, its been a year (^______^)"
...and it just like yesterday.
[i'm speechless macam dulu juga]
cuma nak wish
HAPPY 
[-our first-]
ANNIVERSARY!
Dah, jom pergi makan sampai meletup perut!
[note: remember our penguin collection? I've found this]
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...