Tuesday, January 31, 2012

How's Your Day?

1. Bangun lambat hari ni. Selalunya bangun pukul 6.30 pagi, tapi terlambat sejam; 7.30 am. Memang sempat punch card before 8.30 am, tapi sarapan pagi tak sempat lah.

2. Hari ni kena buat sirap. @10am rehat, then pergi kolej sekejap, nak settlekan student registration. Lepas tu kacau my hubby buat homework dekat library.

3. Received some bad news from En. Saiful, my mentor. I'm late for subject registration blablabla. Sigh~ don't want to think about it right now. Anggap semua benda dah settle boleh tak?

4. Kembali bekerja semula until 1pm and have lunch dekat stadium. Nasi+Kuah Kari+Telur rebus= cost me RM1.80.

5. After lunch @2. Kena tukar dekat kaunter 3. Filling Rx. I love this job. Tapi ada satu masalah, ada sorang colleague aku ni frotteur. Memang la tak luak tapi being in the same place with him sangat SUPER uncomfortable. Aku dah bagitahu dekat my superior, tak nak lagi dah satu counter dengan dia. Lagi sekali dia buat macam tu, memang aku sepak je groin dia. Mulut aku dah ringan nak memaki perkataan babi. Tapi habislah segala imej sopan santun aku kan~ pffftttt!

6. My hubby text me, cakap malam ni dia still kerja. pffttt!

7. Balik pukul 5 petang, baring kejap then online, mandi and online. Ingatkan nak start buat assignment, tapi mata dah mengantuk.

8. Decided to tidy up this room, lap sana sini and vacum a bit. Looking outside the sliding door, OMG! SUPER HUGE kupu-kupu MONSTER! Freak out! Macam mana nak ambil kain lap dekat tempat sidai kain [which is outside] (o_____0)" So I start baling semua barang dekat kupu-kupu tu bagi dia terbang keluar, but it end up masuk dekat toiletteries basket. pffttt~~! Baling lagi, lagi dan lagi...finally kupu-kupu besar tu terbang~~~~~~~~~~MASUK DALAM BILIK. pfffttt~~!!!!!!!!! !!! *super freak out* Aku apa lagi, terus keluar dari bilik and tutup pintu. Agak-agak suasana dah tenang, aku masuk balik bilik. Now, aku tak nampak kupu-kupu tu dekat mana, tapi I know it's still here, inside my room. pffftt~~ terus segar biji mata, nak tidur terus tak jadi.
[google: lebih kurang macam ni lah moth tu tapi sebesar tapak tangan aku. horror.]

9. Lambat pula orang tua ni balik~

GOOD NIGHT.

P/S: My hubby takut lipas, kalau tiba-tiba ada lipas terbang. Dia orang pertama lari macam orang gila, lepas tu masuk dalam selimut sambil cakap "Selamatkan diri, Selamatkan Diri".

Monday, January 30, 2012

Babbling.

     Now ni dah masuk minggu ke 4 jadi trainee and currently still attach dekat Out Patient Dept. Assignment ada dua nak hantar next month. Plus, to make it more worst research and subject this sem punya exam sikit pun aku tak sentuh. Penyakit malas datang terlampau awal, I guess? or maybe I need some mood-lifter?

     Seriously, tak ada mood nak buat apa pun. Since balik tadi I just lay down on my bed, guling-guling, mandi and browsing blindly through internet. Otak asyik terfikir nak buat itu dan ini, tapi tak ada mood nak buat. Nak tidur, malas. Tapi mata mengantuk. Semua yang dibuat serba tak kena. Currently: typing this entry while watching NCIS @8TV yang tak menarik dan merapu.

     Semoga hari esok lagi better dari hari ni la ek?

Borang Rayuan Bantuan Rakyat 1 Malaysia (BR1M)

bantuanrakyat1malaysia Rayuan Permohonan Bantuan BR1M   Borang
Setelah keputusan permohonan bantuan BR1M diketahui mulai 15 Januari 2012, ramai juga yang gagal dalam permohonan tersebut. Namun pemohon yang gagal boleh membuat rayuan permohonan dengan mengisi borang permohonan BR1M.

Pemohon boleh menghantar borang rayuan sebelum 10 Februari 2012. So, hantarlah sebelum tarikh tutup tersebut. Untuk semakan permohonan BR1M seperti yang diketahui sebelum ini, boleh hubungi talian hotline 1-800-222-500 atau 1-300-88-3010. Waktu operasi adalah 8-5 waktu bekerja.

Borang rayuan yang telah diisi boleh dihantar ke pejabat lembaga hasil dalam negeri (LHDN). Untuk dapatkan borang rayuan BR1M, boleh didapati di laman web berikut:

Sunday, January 29, 2012

Happy Birthday Sayang!

I GOT THE GIFT
It’s your birthday,
but I’m the lucky woman
who got to be with you for another year.
It’s your birthday, and the older you get,
the more wonderful you become.

It’s your birthday,
and I’m privileged to share the years with you.
It’s your birthday, and each year
I find the depth of my love for you growing.

It’s your birthday, and I look forward with joy
to each day we spend together.
It’s your birthday, and I wonder how I got along
for all the birthdays I didn’t know you.

It’s your birthday, and it’s amazing
how easy and enjoyable it is to be with you each day.
It’s your birthday, and no matter what fate has in store for us,
I know it will be a pleasure to spend life with you.

It’s your birthday, but I got the gift--
You in my life for another year.

Happy Birthday Sayang ke 20+4!
v(^_____^)v
I Love You.

me, him and his birthday.

HAPPY BELATED BIRTHDAY BRO!
Muhammad Daniel Azhar birthday's, 5
Love you~
(^_________^)

24th January 2012

Friday, January 27, 2012

FOR GIRLS: Period.

  1. After sitting down for a while, you stand up and suddenly it feels like freaking Niagara falls.
  2. You want to hit everyone in the face with a shovel.
  3. You cry so much for random stupid reasons.
  4. You crave random crap, that you don't own.
  5. When someone corrects you, you feel like shoving a wii remote down there throats.
  6. When you lose at something, you scream "SCREW THIS" and walk away really angry.
  7. You fall asleep when you're not even that TIRED.
  8. You feel like you want to just stab yourself 600 times in 'that' area.
  9. You want to just shove a freaking towel up 'that' area.
  10. NO white pants that week.
  11. Remember that cute pair of undies you got? runied. for. life.
  12. Everybody is annoying, not matter WHAT they do, or say.
  13. When you DON'T get to go to the bathroom, because your teacher says "no" you want to scream in their face, and say "I'M ON MY FREAKING PERIOD OKAY?".
  14. Boys are 10x more annoying.
  15. Those stupid- pad/tampon commercials that have all those girls who are 'HAPPY' when they get their periods, make you annoyed.
  16. Chocolate and ice cream are your best friends.
  17. The cramps you get feel like your being punched in the stomach 8 times.
  18. When you think you're finally 'done' you take off the weapons of tampons/pads.....5 minutes later you check. not done, not done at all.
  19. You don't care about anything BUT food.
  20. You wish you weren't a girl.
  21. When you wake up in the morning, and go to the bathroom, and your toilet looks like a freaking bowl of Hawaiian Punch.

Thursday, January 26, 2012

Spontaneous Thursday?

Seriously aku tak tahu nak update apa. Tak ada idea.
(*______*)"
[Minum air buah gelas besar dekat Medan Selera depan UO]
Dengan eye bag sebegini rupa, kulit sedikit berkedut dan kualitas kulit yang semakin kering.
Jelas lah bahawasanya, usia aku semakin meningkat.
Aku rasa macam baru je semalam sambut my 17th birthday.
OK fine. Nak bubuh Olay satu badan lepas tu minum collagen banyak-banyak.
wawawa~

Tuesday, January 24, 2012

Hutang.

     Untuk isi masa yang terluang, after lunch, my hubby and I went to Taman DR, again! Lepak-lepak sambil baca buku yang kami beli kelmarin. Aku start dengan buku Life's Little Detours: 50 Lesson to Find and Hold onto Happiness by Regina Brett. Love it. 
      Bila aku reach kat Lesson 5: Pay off your credits card every month, ada persoalan yang timbul dalam kepala ni. Well, this part normally tell us how to differentiate between wants and needs and pay cash and jangan berhutang etc. Cuma aku terfikir [sebagai orang yang tak lahir dengan golden spoon in my mouth], kita orang biasa boleh ke lari dari hutang? sigh~
     Bila sambung belajar, kita kena berhutang dengan PTPTN/MARA etc. Pada yang bijak pandai dan bernasib baik, dapatlah JPA atau tajaan sebagainya, tapi still tak boleh lari dari hutang. Kenapa? *persoalan* Sebab after kerja mesti nak beli rumah, kereta dan segala macam keperluan, betul tak? Tak dapat bayar cash, kena berhutang juga. So, dalam apa-apa keadaan pun, nak atau tidak, mahu atau tidak, kita tetap kena berhutang.
     Solusi? Well, I guess kita kena start menabung dari sekarang. Kalau bukan untuk kita, untuk anak kita nanti in the future. Plus, rasanya my whole family including my future son and daughter kena ada ASB account bila diorang lahir.

Note: Macam mana kaum bukan bumiputera di Malaysia boleh survive without subsidi and study loan macam MARA?

Monday, January 23, 2012

Kedai Rakyat 1Malaysia!

Last week, my colleague ada cakap pasal Kedai Rakyat 1Malaysia [KR1M] yang baru buka dekat area rumah dia, Manjoi. Kebetulan semalam kami pergi Manjoi, so kami jalan-jalan la dekat area tu cari KR1M.
Then suddenly, tada~
*of course lah I teruja ok*
Sebenarnya tak banyak barang lagi.
Tapi memang barangan yang berjenama 1Malaysia tu murah seperti yang digembar-gemburkan. Jimat sikit lah.
We end up buying this:
RM2.99.
Sedap juga.
v(^_____^)v
*mission accomplished* 

How I Spend My 1Malaysia Book Voucher?

Semalam:
We start our day with breakfast; @Tanjung Rambutan Railway Station.
Decided to spend our book voucher, at last!
As my hubby pun dapat baucer buku RM200 tu, so kami buat keputusan RM100 untuk beli BNF and another RM300 [which is mine] beli la buku apa-apa.
First round, RM100@MPH:
Beli Chicken Soup for the Soul; Berfikiran Postif, Life's Little Detours by Regina Brett and Chicken Soup for the Soul; Happily Ever After.
And dapat free this cute eco cup.
Hari ni:
Brunch dekat JJ. and have this nasi claypot. Kumpul tenaga untuk 
2nd round @Popular which I spend RM50 cukup-cukup.
ngeh~
Stationery set tu untuk adik ipar yang bongsu, hadiah baru masuk tadika this year and yang buku  latihan banyak-banyak tu untuk my little brother, Aliff. 
Hmm, tinggal RM150 lagi.
I guess we have to stay tuned kat Part 2 pulak kan?
(^_______^)
My Wishlist:
Maybe nak beli buku ni,
[tak jumpa lagi dekat MPH/Popular, tapi dekat Bookcafe ada]
atau ni,
77 Tip Melembutkan Hati Lelaki
[dah pegang tadi, tapi letak balik la pulak]
atau mungkin yang ini,
[..my hubby love this]
atau
BABY JOURNAL.
Not for me lah, tapi untuk kakak ipar saya yang gorgeous, soon to be mommy next month:
(^______^)
can't wait for Baby Medina, I guess.

Thursday, January 19, 2012

Depression? Deal with it, like me!

Macam biasa, format cerita bergambar:
Semalam, genap sebulan aku tak makan KFC. So, aku rasa memang patut aku celebrate kejayaan tu dengan KFC. ngeh~
Semalam pergi klinik kulit kejap, pergi check mole a.k.a. tahi lalat dekat kelopak mata kiri 
*perlu ke spesifickan locationnya?*
yang makin membesar. 
Dr suruh buang and refer aku kat plastic surgery. Sampai hari ni, asyik tak sempat je nak pergi. *nanges*
This week will be my last week dekat integration store. yippi~
I will miss this place. kot. hah!
and of course, miss juga pemandangan dekat sini.
Ambil gambar pemandangan perjalanan dari stor ke main building hospital.
Lately, I'm a little bit depress.
Normally, I will cry like hell to let everything out.
*tiba-tiba bahasa omputih kan bedah~* 
If it doesn't work, aku beli biskut baby Rusk dan kemam sampai cair dalam mulut. Like seriously~ sangat-sangat membantu.
Kalau tak relieve juga, aku pergi Secret Recipe and buy and eat a lot of cake sampai muntah!
Tengah hari tadi makan Chocolate Indulgence, Pecan Butterscoth and Creme Brulee!
rasa nak makan creme brulee lagi (*_______*)
Last but not least, Alhamdulillah, siang tadi my ❤ dah claim baucer Bantuan Rakyat 1Malaysia.
Nak simpan untuk future. 
Oh man, tak sabar nak shopping buku dekat Popular and MPH Sabtu ni.

Monday, January 16, 2012

This is for you| Set Fire to the Rain by Adele

I let it fall, my heart,
And as it fell you rose to claim it.
It was dark and I was over,
Until you kissed my lips and you saved me.
My hands they were strong, but my knees were far too weak,
To stand in your arms without falling to your feet,
But there's a side to you that I never knew, never knew.
All the things you'd say, they were never true, never true,
And the games you'd play, you would always win, always win.

Chorus:
But I set fire to the rain,
Watched it pour as I touched your face,
Well it burn while I cried,
Cause I heard it screaming out your name, your name!

When I lay with you I could stay there,
Close my eyes, feel you here forever,
You and me together, nothing gets better!
Cause there's a side to you that I never, never knew,
All the things you'd say they were never true, never true,
And the games you'd play, you would always win, always win.

Chorus:
But I set fire to the rain,
Watched it pour as I touched your face,
Well it burn while I cried,
Cause I heard it screaming out your name, your name!
I set fire to the rain
And I threw us into the flames
When I felt something died,
Cause I knew that that was the last time, the last time!

Sometimes I wake up by the door,
That heart you caught must be waiting for you.
Even now when we're already over
I can't help myself from looking for you.

Chorus:
I set fire to the rain,
Watched it pour as I touched your face,
Well it burned while I cried,
Cause I heard it screaming out your name, your name
I set fire to the rain,
And I threw us into the flames
When I felt something died
Cause I knew that that was the last time,
The last time, oh, oh!
Let it burn! (x3)

p/s: ...lately suka lagu Adele.

Permohonan Bantuan Rakyat 1Malaysia. Lulus!

Dapat surat ni pagi tadi:
As stated dalam entry saya sebelum ini yang semua pemohon BR1M akan dimaklumkan mengenai keputusan permohonan melalui pos.
So, untuk sesiapa yang belum dapat lagi dan mahu mendapatkan keterangan lanjut tentang status permohonan Bantuan Rakyat 1Malaysia. Boleh hubungi:
 1-800-222-500/ 1-300-88-3010 dari pukul 9 pagi hingga 5 petang.

Monday Blues?

     Aku mulakan hari Isnin dengan breakfast Chicken Muffin @McD as usual then pergi kerja. Still have another week dekat stor, next week dekat Out Patient Dept. [OPD] pula. Huhuhu. Can't wait. Dalam pukul 8.30 am aku pergi kolej sebab nak collect Baucer Buku 1Malaysia. [Untunglah hospital sebelah kolej je kan] Hahaha. Lama kena tunggu, kebetulan hari ni pelajar junior mendaftar masuk kolej at the same time.
     Penuh satu hall, tapi nasi baik HEM kami baik hati sebab mendahulukan pelajar-pelajar praktikal macam kami. Terima kasih En. Hilal (^o^) Jasamu dikenang~ Dalam pukul 10.30 pagi baru semua urusan selesai. Then kenalah balik ke Stor Integrasi semula. Tiba-tiba Cik Lin [Pharmacist in Charge] cakap aku kena jadi reliever dekat OPD sekejap dari pukul 12 sampai pukul 2 petang sahaja. As jam baru pukul 11 pagi, Cik Lin suruh aku pergi makan. Rehat lagi sejam. ngeh~
Nasi lauk daging? [lupa nama], telur sambal and kerabu. RM3.50. Sedap juga makan dekat kafe hospital. Sampai menjilat sudu. Kerabu dia superb. Penuh kasih sayang orang kata.
     10 minit sebelum pukul 12 aku dah dekat OPD. Awal-awal dulu mungkin aku rasa OPD tak best. Tapi sejak kebelakangan ni, I look forward to go to OPD walaupun department ni lah yang paling busy sekali. Bergelumangan dengan ubat-ubat and prepare drugs for patient somehow give me satisfation. Rasa macam berbakti gittew~~wawawa. Pukul 2 aku rehat lagi! Hari ni banyak rehat, but wait until you finish reading this entry!
     Lunch hari ni special sikit. Makan lagi. (+_____+)" Tak ada motif pun, cuma nak treat my busuk. Hari ni 1st day kelas for this sem kan? (^_____^)ノ
Starter, vol-au-vent for both of us. Him: Nasi+Chicken Chop with fries. Me: Fish Pie! Love! Then pukul 3 aku pulang semula ke stor. To my surprise, gila banyak kerja nak buat dekat stor! Jadi buruh kasar petang ni. Angkat kotak ubat-ubat yang beribu, kira lagi, nak issue lagi. Ingatkan lagi 2 jam nak balik dah settle semua benda. *nanges guling-guling* tu pun pukul 5 still ada 4 helai lagi list drug nak kena issue. Sambung esok. (T_____T)"
     
p/s: psst.. nak tengok baucer buku 1Malaysia aku? hahaha
nak jugak tayang, kan?

Saturday, January 14, 2012

It's Saturn-day!

Pagi-pagi kami pergo Tesco, beli barang sikit and breakfast.
..and we have pasta bolognese for lunch.
Overcooked pasta yang digaul dengan gravy and a lot of chicken. 
Macam yang kami suka. 
Italian dish with a twist of Malay. duh~
Another highlight:
Kami terjumpa a lot of magazine near tong sampah block kami.
(*.....*)"
So, kami bawa lah balik.
Elok lagi kan? Bukan kutip dalam tong sampah pun, tak kotor. 
Esok nak makan nasi+sambal tempe and malam esok nak makan kerang bakar.
Yeah~!
[eat.eat.eat.]

Get Married

alt
"Us? Getting married? You have got to be kidding me. Why so sudden, after all?"
"But, everyone here does that . And I do feel lonely, deprieved and I need you. The Islamic society here supports early marriages, as to prevent social problems among students, and they even funded it. I have been waiting for ages."
"Honey, chill up. People do not get married just like that. There are tons of problems awaiting, conflicts and stigmas to go through.
It always seems that the chances of we getting married, now, is near to nil. Getting married , here, is harder than doing any sin. Think about it, honey.
We are studying after all , and, ugh, I cannot get it.
I am too busy after all, doing everything from course works, internship, tutor classes, clubs, things that reach infinity. I merely have time for myself, now. Why cannot it be later? After graduation, perhaps?"
"T_T Crying."
"What? Wait, do not cry, my love. I really do not mean that. Deep in my heart, I want to marry you, I promised that since ages, but, why now? I do not see the neccessity for the issue to be brought up at this time.
Look. I am studying economics, and so, here I present to you a cost-benefit analysis of getting married. Firstly, the externalities that I found are rather terrifying, and this is a total nightmare. Let me explain the negative ones first, so be patient and understanding.
The main issue is about consent. Consent, to be married, is an horror today, it is an unavoidable bad luck. Your folks will bring up lame stories of failed marriages among teenagers, lack of responsibility among us, and our preparations. Prepare to understand that our parents still consider us as toddlers, if you want to know, because they love us too much. They will opt for us to continue studying, as marriage is considered a distraction, and our marriage can tarnish their names.
The second issue is about our age. Me myself sees marriage as a chance to increase productivity, through the increase of human capital, and of course, better specialisation in daily chores. You will make my life better organized by three hundred percent. That is a fact. But others-all people, ceteris paribus- consider marriage at this age as a disaster.
It will halt the process of education, although that is mainly an assumption, statistics prove the opposite. Young married people, they will say, cannot participate in societies and leadership activites compared to singles. Heck, we will do everything together, will not we? Furthermore, marriage at this age is controversial- people are born with stigmas. Rumours will spread that we married because I made you pregnant, ugh, that is the nature of people, although the rationality is none. That is just a single example.
As we can see, the issue of the age matters about maturity. Although we see ourselves as matured enough, others do not. We are raging children with overdosed adrenaline and spirits. They assume that if we do marry, it will end quickly, as this 'puppy love' is temporary and volatile. All these are people's assumptions that we cannot afford to ignore, as we are living in a community, we are not Tarzan and Jane in the jungle of Amazon.
The third issue is the monetary cost. Let me divide cost into two, premarriage cost and post-marriage cost. Premarriage costs include costs during engagement, planning and the wedding ceremony. All three events involves transportation cost of family members involved. Engagement requires an engagement ring, a ceremony, which involves cost for food at the day.
Planning is a process before the wedding, while the wedding itself, this and that, amounting to a total cost of RM 30000, and that is just basic. I have not considered if the marriage is made at a grand scale, or do you prefer a a budget wedding, just the wedding 'uniform', and some food?
The post-marriage costs involves all possible issues that rise while building a family. You do not even want to think about that, trust me. And as a student, I do not see any possible way to find that amount of money in such a single time, unless you consider robbing a bank, or an afternoon with the loansharks. Yes, it sucks to be a pessimist.
Yeah, there are extremely good benefits of this early marriage thing, but, if the side effects are far greater, how do we decide then? Let us be patient and considerate. Then, what about assimilation? We need to adapt ourselves, if we do marry, to the external surroundings, and to our own selves, and yet we are still students. What if the time is not enough for us to keep this marriage even look as a marriage?
Other issues may rise, such as family planning-birth control, stress management and various other perspectives.
We can go as far as saying that if we marry, we can produce more, and contribute more to the society, and to Islam as a whole, but how much of that rhetoric is true? The main reason, you think, is to protect ourselves from hedonism, social problems, etcetera, etcetera. But heck, please, that is not the main objective of a marriage. It is such a sick marriage, if it is motivated by that sole purpose alone. Cannot we get hold of ourselves? We are good Muslims, are not we?
A marriage should be based on family, happiness, and it must be planned thoroughly. Wait, what is that bright light over there? Please, who is that? Stop pointing light at people, you."
...An eternity later.
"Assalamualaikum! We are from the Islamic Department of Seremban. What are you two doing here, alone, in the dark?"
"Erkuhmem, this is my sister. No, erm, we are getting married anyway. We did nothing, um, really."
"Please follow us, the two of you. Get into the car."
-STOP ILLEGAL LOVE. GET MARRIED.-
-What is the sign of a serious man on your relationship? He will put efforts to marry you. Fast.-

[source]

Pembayaran Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M)

Fakta yang korang perlu tahu berkaitan Pembayaran Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) ini ialah:
  1. Pembayaran akan bermula pada 15 Januari 2012 
  2. Tempoh penyerahan baucar akan berjalan selama dua bulan, iaitu sehingga 15 Mac 2012
  3. Tempoh sah laku baucar adalah sehingga 15 April 2012.
  4. Pembayaran BR1M akan diberikan dalam bentuk baucar tunai
  5. Penyerahan baucar BR1M kepada pemohon yang berjaya akan diadakan secara berperingkat di seluruh Negara. 
  6. Semua pemohon BR1M akan dimaklumkan mengenai keputusan permohonan melalui pos. 
  7. Setiap pemohon yang berjaya akan menerima surat pemakluman masing-masing secara berperingkat, dengan disertakan tarikh dan tempat majlis penyerahan baucar diadakan.
  8. Baucar-baucar boleh ditunaikan di mana-mana cawangan Bank Simpanan Nasional, CIMB dan Maybank diseluruh negara. 
  9. Kerajaan juga akan menyediakan kaunter-kaunter bergerak Bank Simpanan Nasional, CIMB dan Maybank pada majlis-majlis penyerahan tersebut. ( Bagi memudahkan urusan orang ramai di kawasan luar bandar menunaikan baucar BR1M)
  10. Pemohon boleh menyemak status permohonan mereka dengan menelefon talian hotline 1-800-222-500/ 1-300-88-3010 mulai 16 Januari 2012. Talian ini beroperasi dari jam 9 pagi hingga 5 petang setiap hari bekerja.
Lain-lain fakta berkaitan Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) :
  • Sebanyak 4,123,713 borang BR1M telah diterima dari seluruh Negara ( Sehingga 10 Januari 2012 )
  •  3,850,668 borang telah dimasukkan ke dalam sistem data bagi tujuan pengesahan.
  • Sebanyak 3,102,054 permohonan yang telah diluluskan   ( Sehingga 10 Januari 2012 )
  • Baki permohonan sedang melalui proses pengesahan dan dijangka selesai pada 13 Januari 2012.  
  • Tempoh penerimaan borang BR1M dilanjutkan selama satu bulan, iaitu sehingga 10 Febuari 2012.
  • Orang ramai masih boleh menghantar borang-borang permohonan BR1M di pejabat cawangan Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDNM) dan agensi-agensi Kerajaan yang berkaitan, sehingga tarikh tersebut.
Note : Bagi pemohon yang gagal, rayuan semula boleh dibuat. Kementerian Kewangan telah menyediakan format khas untuk rayuan BR1M yang boleh di dapati di:
  1. Pejabat cawangan LHDN dan agensi-agensi Kerajaan yang berkaitan, 
  2. Muat turun daripada laman web Kementerian Kewangan (www.treasury.gov.my).
[souce: anamarza]

Friday, January 13, 2012

Energy Booster.

[gambar tak ada kena mengena dengan entri]
Asal balik kerja je, mesti terus melepek tak ada tenaga. Nak update blog pun malas, nak online pun malas, apa lagi nak mengemas rumah kan. Penat.
So, I decided to buy 21st Century Vitamin B-Complex with Lipotropics Wheat Germ and Lecithin. Ambil sebiji selepas sarapan together with my Ginkgo and Calcium Supplement. So far OK, sebab kalau tak OK, tak adalah blog ni berupdate kan dan diwaktu macam ni mesti aku tidur tak sedarkan diri.
Sejak dari semalam, kelopak atas mata belah kiri asyik bergerak. Kerap. This morning I call ibu, dia kata, ayah dengan ibu pun sama. Orang-orang tua kata kalau kelopak mata kiri bergerak maknanya nak jumpa orang jauh. Mungkin juga, sebab kalau tak ada apa-apa hal, 27hb aku balik kampung sekejap kat Kota Tinggi. Kakak saudara aku kahwin. So, mestilah jumpa orang or saudara-mara yang lama tak jumpa. Ye tak?
Penat juga Dari Ipoh ke JB 27hb [Jumaat] then sampai sana mestilah hari 28hb [Sabtu]. Then disebabkan hari Isnin aku tak dapat cuti, malam 28hb dah kena balik Ipoh. 29hb [Ahad] boleh lah berehat before masuk kerja hari Isnin. *nanges*
Ingatkan mula-mula nak tak nak balik sebab tak dapat cuti, tapi ayah paksa balik. 
(*_____*)"
Ish, tak sabar nak tunggu Isnin depan nak claim Voucher Buku 1 Malaysia.
Selain nak beli new version of BNF [British Nasional Formulary], aku nak beli buku ni:
Sweet. Lepas tu tak payahlah mengulang Popular, MPH semata-mata nak habiskan baca buku ni. ngeh~
*hantu buku*

Senarai Peserta Cik Suzlin's FIRST Giveaway!

 
Alhamdulillah. Terima kasih sebab sudi join GA pertama saya. Berikut ialah senarai nama peserta. Minta tolong check ya:
10.Celio
11.sakura
13.Nida
15.atien
20.Anna
21.qeyhah
28.dean
35. tunz

STATUS PERMOHONAN BANTUAN RAKYAT RM500

STATUS PERMOHONAN BANTUAN RAKYAT RM500 | Pembayaran Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) kepada pemohon yang berjaya akan dibuat dalam bentuk baucer tunai, bermula Ahad ini. Pembayaran secara berperingkat itu dijangka mengambil masa dua bulan sehingga 15 Mac depan.
Baucer itu boleh ditunaikan di cawangan Bank Simpanan Nasional (BSN), CIMB dan Maybank di seluruh negara. Pemohon boleh menghubungi talian hotline 1800222500 atau 1300883010 mulai Isnin ini antara jam 9 pagi hingga jam 5 petang untuk memeriksa status permohonan. Atau anda boleh mula menghantar pertanyaan email ke belanjawan2012@treasury.gov.my. Insyallah anda akan dapat serta merta status permohonan anda.
Sehingga Selasa lalu, sebanyak 4.12 juta borang BR1M diterima dari seluruh negara dan daripada jumlah itu, 3.1 juta diluluskan. Baki permohonan sedang diproses dan dijangka selesai esok.
Tempoh penyerahan borang BR1M itu dilanjutkan selama satu bulan lagi sehingga 10 Februari depan.
Bagi pemohon yang gagal, rayuan boleh dibuat dengan menggunakan borang khas yang boleh diperoleh di pejabat LHDN, agensi kerajaan berkaitan atau dimuat turun menerusi laman web www.treasury.gov.my

Thursday, January 12, 2012

Bebel.

     Sepatutnya minggu ni dan minggu depan aku attachment dekat Stor Ubat. Tapi masuk hari ni, dah hari kedua aku kena hantar pergi Out Patient Department [OPD] sebab kekurangan staf dekat sana. Benci. Banyak benda aku nak kena belajar dekat stor, tapi kalau asyik kena pergi OPD. Apa yang aku dapat? Dahlah dekat stor 2 minggu je. Kalau esok pun kena pergi OPD juga, aku tak tahulah nak cakap apa lagi. Benci.
     Lagi 4 minggu 2 hari, our 1st anniversary. Seriously, can't wait though. Tak tahu nak beli apa untuk my ❤. Ada dua, tiga idea tapi macam normal sangat. Ada cadangan out of norm tak? (^o^)"

Wednesday, January 11, 2012

Bukan Wordless Wednesday.

Hari ini kami dah bersama selama 11 bulan.
Lagi sebulan nak genap setahun. Can't wait.
Seriously, aku beli baju baby ni last 3 years. This is for my future baby boy/girl.
Yup, I know. I'm a weirdo. 
But semua perempuan nak jadi ibu juga satu hari nanti,
kan?
I guess, better habiskan masa "berdua" 4,5 tahun dulu kan?
Ya, right.




p/s: entry sedih ke ni?