Sunday, August 28, 2011

misi hari ini.

mlm ni balik JB.
patut kah aku cakap "yeah~~"?
best sebab dapat balik beraya dengan family tercinta.
tak best sebab tak dapat sambut hari raya pertama kami
+
tak best sebab banyak kerja sekolah and lepas cuti ni terus exam. baju bawa balik kampung sehelai dua, buku sekolah satu bagpack. penuh.
err..buku tak ilmiah pun ada bawa balik jugak.
takut boring di pagi raya.
woooo~~
(ಥ_ಥ)
...
walaupun dalam kesibukan nak bersiap pulang ke selatan tanah air
*cewah~* 
hari ni aku menyempat buat kuih raya sikit untuk mak mertua
simple2 je. hahaha.
entah suka ke tidak beliau.
*nak ambil hati ni*
Resepi Cornflake Madu

Bahan-bahan
1 kotak cornflakes – 220g
100g butter
4 sudu besar madu
5 sudu besar gula
Paper cups
Manik warna-warni (optional)

Cara-cara
Panaskan butter, madu dan gula di dalam periuk sehingga cair dan sebati.
Masukkan cornflakes dan kacau hingga sekata. Masukkan cornflakes ke dalam paper cup dan tabur manik ke atasnya.
Bakar di dalam oven selama 10 minit pada suhu 150 celsius.
[kalau nak bakar boleh, tak mau bakar pun tak apa. jadi je kuihnya]
Resepi Kuih Suji

Bahan-bahan

Gula Aising  100g
Minyak Sapi  200g
Secubit Garam
Tepung Halus  400g
Secubit Baking Powder

Cara-cara
Sieve gula aising and mix with ghee until smooth and ringan
bubuh garam n mix lg
tepung+baking powder=sieve dlm adunan ghee+gula
adun smpi bentuk doh
biarkn dlm 1/2 jam (untuk biskut lembut)
buat bulat2.
panaskan oven 160 drjh clcius.
sapu mentega kat dulang n ltk kuih.
bakar 160 drjh celcius, 30 minit kalau pakai oven besar.
kalau korang bakar pakai oven kecik, depends.
aku bakar 150 darjah celcius, 20 minit.
ini hasilnya:
sedap tau.
rajin kan menantu Encik Nasharudin and Puan Zaiton ni?
hahahaha.
*angkat bakul+minta puji+kekwat*
ok. selamat hari raya semua.
berhati-hati di jalan raya.
doakan perjalanan aku ke kampung ni selamat sampai.

entry untuk suami saya.

tahu tak ni apa?
ini resit bayar zakatlah~
first receipt
.our.
he knows what i mean
tahniah abang.
i'm proud of you.
dikesempatan ini saya menyusun sepuluh jari meminta ampun dan maaf dari hujung kaki ke hujung rambut, sememangnya saya memang ada tersilap kata, terkasar bahasa, menyentuh hati dan segala bagai~
halalkan makan minum 
minta maaf tak dapat raya bersama tahun ini
(ಥ_ಥ)
doakan perjalanan saya pergi dan balik.
i love you.
with love Suzlin Azreena Nordin.

Saturday, August 27, 2011

entry raya.

disebabkan semua orang dah post entry raya,
aku pun kalut nak post pasal raya jugak. 
so, this is it.

BAJU RAYA TAHUN INI BERTEMAKAN WARNA ?
baju raya tahun ini bertemakan kaler hitam. jubah. ala2 fazura gitu~~kelas nok~~


LOKASI PERTAMA ANDA KUNJUNGI UNTUK BERAYA ?
rumah nenek.
lokasi: Kota Tinggi, Johor.

MAKANAN KEGEMARAN ANDA DI PAGI RAYA ?
rendang daging~!

LAGU RAYA YANG PALING MENYENTUH HATI ?
Dari Jauh Kupohon Maaf
dalam dingin subuh hatiku terusik~~~syahdu
(ಥ_ಥ)

BERAPA RUMAH ANDA AKAN KUNJUNGI PADA HARI RAYA PERTAMA ?
2 je la kot. rumah sendiri, rumah nenek.

BERAPA PASANG BAJU RAYA ANDA ADA ?
satu je. jubah kaler hitam. nampak kurus sikit. wakakakakaka.
*tengah sibuk nak cari high heel ni*

ADAKAH ANDA SEORANG PERANTAU ?
ya. saya seorang perantau yang masih belajar di Ipoh, Perak.
balik naik bus~

DI PAGI RAYA,PART MANA ANDA PALING SEDIH ?
part minta maaf kat ibu ayah. kaklong banyak dosa~
(ಥ_ಥ)

MENU PAGI RAYA DIRUMAH ANDA ?
oh. biasanya ibu masak lodeh, ketupat, rendang, ayam sambal etc. nomnomnom.

KAMPUNG IBU/AYAH ANDA RAYA TAHUN INI ANDA AKAN BALIK ?
kampung ayah je. kampung ibu jauh sangat kot. 
wooo~~rindu.

di kesempatan ini saya nak minta maaf dekat semua orang dan haiwan-haiwan yang tertindas secara, sengaja atau tidak, nampak atau tidak.
Selamat Hari Raya Aidilfitri.
Berhati-hati di jalan raya~~!
TQ.

dari pagi tadi blogwalking,sempat pula terjumpa blog zoeyzauyah. cool habis~ cantik tau tuan punya blog. blog dia most of it about makeup.
(^____^) jeles~
dah. aku nak sambung tengok semua video tutorial zoeyzauyah ni.

[review-ing] D'Puteri Detoxifying Foot Patch


Harga: RM1.50/pcs [D'NUR HEALTHY & BEAUTY ONLINE]

Product Details *based on flyer kat produk*

Faedah dan Manfaat Menggunakan Foot Detox Patch
Dgn menggunakan Detox Foot Patch ini, anda akan dpt mengurangkan toksin yg berada dalam badan anda tanpa mengambil sebarang ubat utk dimakan.
- membuang toksin dlm badan, air berlebihan, & cegah bau kaki
- membuat badan lebih bertenaga
- membuabg angin dlm badan
- mengurangkan alergic, sakit sendi
- mengurangkan sakit kepala, migrain atau tekanan kerja
- menormalkan tekanan dan aliran darah
- menguatkan sistem immune badan
- melegakan sakit tumit dan tapak kaki
- mengurangkan sembelit, kembung perut
- membantu masalah jerawat/ resdung
- mengurangkan diabetes, kegemukan
- mengatasi masalah sukar tidur
- berpanjangan penggunaan ubat
- bekerja dgn bahan kimia seperti cat, larutan pemersih dll.
- menyegarkan ketika bangun tidur
mengurangkan sakit gout, sendi, juga utk perokok

Bahan-Bahan
++ Bamboo Vinegar ++ Loquat Leaf ++ Tourmaline
++ Wood Vinegar ++ Vitamin ++ Cornstarch
++ Chitosan ++ Vegetable fiber ++ Dokudami

Cara Penggunaan
1) buka pelekat
2) lekatkan bahagian yg bertulis di pelekat
3) pastikan bahagian yg berherba menghadap tapak kaki
4) anda perlu memakai patch ini 5 hingga 8 jam


Result *Kalau Geli tak payah tengok*

Friday, August 26, 2011

santai~

Puasa ke-26.
berbuka nasi kerabu dan air bliss.
lagi 3 hari nak beraya~!

Thursday, August 25, 2011

last day class sebelum cuti raya!

"seriously. seminggu nak raya ni otak aku dah tak ada kat study dah, fikir nak balik kampung beraya je ni"
Cik Suzlin Azreena Nordin@FB

ok. fine. lagi seminggu nak raya, masa tu lah ada quiz, OSPE lab bagai kan~
otak dah advance sampai JB dah.
(X___X) 
kelas start with Pharm Service Lab buat documentation TPN yang complicated. Followed by pre-OSPE for Dispensing Lab yang boleh buat aku rasa nak mati bunuh diri.
serius.
masalahnya memang 
aku boleh buat,
cuma..
aku ni ada penyakit lemah semangat sikit banyak
*sila ambil Potassium dan cucuk kat jantung*
(¬_¬)
OK. memang senang bunyinya 1 preparation for 5 minute.
ada dua preparation.

[1]
Rx Syrup Paracetamol 120mg/3ml tds x 1/57
Given: 500mg/10ml
calculation: 
mitte: 3ml x 3 x 7 = 63ml
Active Ingredient: 120 x 3 x 7 = 2520mg~3000mg*
if 2520mg in 63ml
then, 3000mg in ___ml?
3000/2520 x 63 = 75ml
500mg in 10ml
3000mg in ___ml?
3000/500 x 10 = 60ml.
So, take 50ml of Syrup Paracetamol top up with Syrup BP until it reach 75ml.

[2]
Given Cetrimide 50mg, dilute to 1:500 
1:500 means
1g of Cetrimide in 500ml
0.05g of Cetrimide in ___ml?
*convert 50mg to g [50mg/1000=0.05]
0.05/1 x 500 = 25ml
So, 50mg of Cetrimide dilute + Distilled H20 until 25ml

ya. tatkala ini aku tidak memegang kertas soalan dan jawapan diatas ditaip tanpa merujuk mana-mana. it's been on my mind since siang tadi. damn! (>.<)
 marking will be like this, 1 question will be given 5 marks. 3 marks for right calculation and another 2 marks will be for the right preparation.
Q1 aku dapat 3m 
Q2 aku dapat 5m
= 8/10
memang senang giler punya soalan. orang tak amik course farmasi pun boleh jawab.
alasan
kenapa Q1 tak dapat fullmark? sebab:
masa kat bench pertama dimana sepatutnya aku buat Syrup PCM, aku pergi buat Soalan Cetrimide [Q2]. Bila aku dah siap calculation and nak buat drug preparation. 
"Eh, kenapa Syrup BP? Mana Serbuk Cetrimide?"
damn! aku salah soalan!
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
*emosi*
apa lagi. dengan kalut aku buat calculation for another Question.
TING!
bunyi loceng. dah tamat 5 minit.
aku tak sempat buat Syrup PCM. tahniah!
then bench 2nd, kan cetrimide dah buat calculation. so aku tinggal buat preparation la. <1 minute dah siap. then Madam Ma suruh aku buat calculation soalan awal tadi.
Q2 berjalan dengan jayanya.
Q1 like sh*t.
pelajaran yang aku dapat hari ni, sebelum jawab soalan, sila pastikan anda mendapat soalan yang betul.
ya. entri kali ini sangat panjang dan sangat emosi.
ini kerana aku dah bersengkang mata jawab 1001 soalan latihan semata mata nak lepas kan 2 soalan ni je.
and sebab ni juga aku tak masuk kelas Pharm Chem tadi.
*alasan*

Wednesday, August 24, 2011

(ಥ_ಥ)

semalam~
seriously exhausted. boleh mati.
*drama*
sampai je rumah tepat jam 4.50 petang terus tidur.
sedar-sedar je dah pukul 9.30 malam.
(>.<)
hari ni, lab dispensing ada extemporaneous practice ok~!
serius. aku blur. kalut. pusing.
tak dapat jawab.
(ಥ_ಥ)
nasib baik practice sahaja.
tapi..tapi..tapi..
esok ada pre-OSPE extemporaneous. ambil markah untuk final.
dem. tak tidur la aku malam ni semata-mata nak jawab 2 soalan dalam 10 minit.
...
i'm craving. moon cake.
*craving memanjang, kalah orang pregnant*
masa rehat tengah hari tadi my ❤ belikan moon cake green tea and pandan dekat Cosway.
nomnomnomnom.
...
conclusion: seriously. seminggu nak raya ni otak aku dah tak ada kat study dah, fikir nak balik kampung beraya je ni.
ah. pening~
dah. nak study. kang fail plak lab esok. nasib baik esok last class.

Monday, August 22, 2011

[mood swing]

oh. hari ni ada TEST mandarin, bukan KUIZ okay!
what a surprise kan~
dem.
(U__U)
malas lah nak cakap pasal ni.
...
hari ni berbuka baki kek semalam dengan air soya je
tak ada selera.
gedik gila walhal semalam tak macam guling-guling pulak tahan lapar.
semua ni sebab aku TERgoogle benda ni~
Diet Calculator
[click picture]
celah mana aku nak turunkan 3kg lagi
(ಥ_ಥ)
tak apalah, lagipun aku large frame
kurang BANYAK okay nak dapat risiko osteoporosis
*sedapkan hati*
tetiba rasa lapar yang teramat sangat kan.
tengok my ❤ bawa balik apa?
KFC.
makin bertambah la lemak-lemak sedia ada.
tapi aku makan jugak sampai licin.
(>.<)
...
puasa tinggal seminggu.
next week 28hb dah nak balik JB.
.alone.
sedihnya, rasa macam tak nak balik pulak. 
tapi rindu dengan baby sipot. 
mungkin raya ke-4 dah balik Ipoh kot.
sebab lepas tu nak beraya kat Sungai Petani pulak.
(*____*)

Sunday, August 21, 2011

(¬_¬) esok ada kuiz mandarin!!

berbuka ayam percik dengan air soya hari ni.
tapi, tapi, tapi,
sekarang still rasa lapar lagi, walhal dah dua kotak air soya aku teguk. hari ni lebih lapar daripada biasalah.
entah kenapa.
tak ada buat apa-apa pun hari ni. cuma
online. online. online dan online lagi. tu je.
(>.<)
lapar.lapar.lapar.
...
call ibu, esok atuk dengan nenek dah nak balik kampung.
dah lama kami satu family tak balik kampung belah ibu.
kesian ibu.
...
lelangit aku inflammation.
entah kenapa pulak kan. macam-macam lah.
...
esok presentation Applied Pharmacology on Alternative Tx for drug abuse, n test mandarin.
(ಥ_ಥ)
*nangis*
serius. aku tak ada idea nak jawab apa test esok.
*finger crossed*
...
semua assignment dah siap. yeah!
esok dah boleh hantar.
...
oh. aku terlupa aku ada kek vanilla yang belum dimakan.
nomnomnom.

Saturday, August 20, 2011

no.i don't have a gun.


berbuka baked cheezy wedges hari ini. 
(^____~) 
versi jimat minyak. bakar dalam oven je. crispy jugak.
sgt seronok ya disitu
*kenyang*
hari ni bersantai-santai saja 
tak ada apa yang menarik, lagi seminggu nak balik JB! 
(>___<) 
lepas cuti terus mid sem exam. 
oh. seronoknya~ 
...
*kegedikan melanda*
nampak tak mata I tu? nampak ke?
tadi main makeup2 mata,
saje je try pallet eye-shadow yang aku beli kat avon.
oh. agak kepoyoan disitu.
aku bukan minah makeup pun. 
bukan apa, aku teruja dekat youtuber destinygodley ni.
cantik giler tau~
so, aku try la makeup2 mata sket. jakun kan.
gold gitu~ 
bajet makeup raya~ then i show my mata to my ❤, he said OK.
he ask, kenapa tak pakai makeup pergi kelas.
then i said,
"kang kalau saya berhias bagai, ada orang lelaki ngorat, awak marah pulak"
ni je yang ada. itupun aku rasa aku beli benda ni zaman tok kaduk dulu. tak habis2. membazir je.
(U___U) 
orang nak beli, kita pun nak beli. bukan guna pun.
sangat propa.
orang sibuk2 nak bare skin sekarang, kita sibuk belajar makeup bagai. ah. tak faham.
tutorial shawl pulak dapat kat >sini<
MasyaAllah.
cantik tau youtubers ni. nama dia Mayya.
cantik.cantik.cantik.
aku memang suka perempuan cantik-cantik ni.
Maria Elena pun cantik jugak.
dah lah. nak baca buku.
*nerd*

come as you are.


“Come As You Are”

Come as you are, as you were
As I want you to be
As a friend, as a friend
As an old enemy

Take your time, hurry up
The choice is yours, don’t be late
Take a rest as a friend
As an old

Memoria, memoria
Memoria, memoria

Come doused in mud, soaked in bleach
As I want you to be
As a trend, as a friend
As an old

Memoria, memoria
Memoria, memoria

And I swear that I don’t have a gun
No I don’t have a gun
No I don’t have a gun

Memoria, memoria
Memoria, memoria
(No I don’t have a gun)

And I swear that I don’t have a gun

No I don’t have a gun
No I don’t have a gun
No I don’t have a gun
No I don’t have a gun

Memoria, memoria

Friday, August 19, 2011

berbuka dengan nesVita. puasa ke 19. d(^____^)b

je?
hari ni ingatkan nak buka cheezy wedges
*homemade ok~*
tapi, 
my ❤ dok ralit main PS sampai tak ingat dunia,
dia terlupa nak beli kentang
silap aku juga, lupa nak ingatkan banyak.banyak kali
*sarcasm*
eh. aku tengok cermin macam dah kurus sikit la.
hah~!
(.__.)
oh. ini nesvita free.
kalau nak, kena register dekat FB Nesvita.
...
tertidur masa tengah tengok my  main game onimusha
game apa entah. macam boring je, seronok tengok dia main god of war lagi. 
This week macam tak ada homework ye, cuma tinggal nak buat video untuk assignment mandarin.
pagi tadi ada kuiz Rheumatoid Arthritis.
tersalah 1 soalan. soalan MTX dose. aku tak terbaca Methotrexate,MTX kena makan 1 kali je seminggu. aku bubuh Sulfasalazine, SFZ.
Madam Ma [lecturer] tanya aku time collect paper,
"Suzlin can aswer a?"
tak sempat lagi aku nak jawab, dia dah potong. 
"sure la Suzlin can, she study"
aiyo. dia tanya, dia jawab sendiri.
 aku baru nak jawab,
"cannot la Madam Ma, i study but i kept forgotting la"
dengan muka sengal aku, aku pendam je.
*there it goes, my manglish*
aku student kesayangan Madam Ma kut
*perasan*
monolog: cis, aku hafal penat2 drug interaction, patho, juvenile RA segala bagai, yang keluar cuma soalan simple2 kan. seronok betul.
*fire fire fire*
...
*abaikan. buang tebiat. hah~*
...
[fuiyo. kak ijan singgah blog aku~ terharu (^___^)]

(¬_¬) rheumatoid arthritis. cause i think this will help me pass my exam.

Rheumatoid Arthritis
40-60's woman are prone to have this. more RA pt get Osteoporosis. shorter life span. 
sometimes happen in children below 16 y.o.
called juvenile rheumatoid arthritis.
[symptom: inflammation of the joint for >6weeks. complication:eye inflammation. pauciarticular, affect 4 joint; polyarticular, affect 5 joint; systemic JRA, affect all body]
an autoimmune disease. unknown cause. happens when immune system consider your joint as foreign substance. so it will send WBC to to attack your joint [knee,ankle,hand and wrist] -synovium will become thicken called pannus as WBC release protein [prostaglandin,cytokines] to that site and cause this symptom:
joint inflammation
joint pain
joint tender to touch
morning stiffness 
fatigue
fever 
decrease in body weight
as the years by, this will destruct your bone, ligament and cartilage.
diagnosis:
RF [Rheumatoid Factor] 
ACPA's [Anti-Citrullinated Peptides]
*both AB
Excessice Erythrocyte Sedimentation Rate [ESR]
and
Radiological Changes [MRI]
Goals of theraphy:
Prevent/Slow Joint deformation
Increase pain/symptom
preserve quality of life
[Tx]:
1st Line - NSAID and Corticosteroid
2nd Line - DMARD [Disease Modifying Anti-Rhematoid Drugs]

NSAID
MOA: inhibit prostaglandin synthesis by blocking COX 1 and COX 2
COX 1 found everywhere in the body
COX 2 found in the site of inflammation
there is 2 types of NSAID which is
Non Selective COX 1 and COX 2 
[mefenamic acid, piroxicam, indomethacin, ibuprofen]
Selective COX 2 Inhibitor
[meloxicam, etoricoxib, diclofenac]
S/E
renal impairment 
bleeding problem
stomach irritation
increase HPT
[*as this link to prostaglandin inhibition]
*COX 2 have a safer GI profile than Non Selective
Pharmacokinetic DI
absorption: sucralfate - coated stomach acid, low A
antacid - low A of NSAID
*high stomach PH, more ionised drug, less absorbtion
protein binding: warfarin, digoxin and aspirin [WDA]
NSAID are more protein bound, concentration WDA will increase in blood plasma
metabolism: Fluconazole - enzyme inhibitor
increase NSAID in blood cause no metabolism
Rifampicin - Liver Enzyme Inducer
Warfarin - low metabolize of warfarin, warfarin increase in blood, increase bleeding
excretion: probenecid - increase reabsorbtion of NSAID
Pharmacodynamic DI
increase bleeding: salycylic acid, anticoagulant, antidepressant
nephrotoxicity: aminoglycoside, MTX, cyclosporin
Pro and [Cons]:
reduce pain+inflammation, reduce swelling, increase mobility and quality of life and low cost
[CVS Toxicity, Renal Impairment, GI Toxicity, Hepatic dis(fx) and doesn't affect RA progreesion]

Corticosteroid
oral, iv, im and intramuscular [methyprednisolone]
1st high dose and need to tapered slowly
*to avoid worsening of RA and SE
S/E: cushion syndrom [buffalo hump, moon face, redness, puffy]
supress immune system, prone to infection
decrease bone mass
muscle wasting 
increase BP
pro: fast onset, reduce inflammation and overactive body system immune, can be inject to IA
cons: lower bone mass, tapering discontinue not successful, S/E, does not affect RA progression.

DMARD [Disease Modifyying Anti-Rheumatoid Drug]
moa: supress body immune/inflammatory system
*pt often get infection cough, sakit tekak etc
MHSCLAPAIMG
*Mohd Hazwan Suka Cari LA PAI MaGgi*
Methotrexate - cause lung damage
Hydrochloroquine - retina damage
Sulfasalazine - sweat, urine, tears orange
Cyclosporin
Leflunomide
Azathioprine
Penicillamine
intramuscular gold
combination of drug
MTX+SFZ+HCQ
MTX+LEFLUNOMIDE
MTX+CYCLOSPORIN
why combine?
decrease toxicity level
long term use are more favorable
better than using one type of DMARD

ini yang aku hafal, keluar soalan lain. memang hancus la.
(>.<)


*update on the same day, 12:31pm
dem. aku salah 1 soalan. MTX ambik seminggu sekali OK?!
aku tak tahu and tak terbaca.