Monday, December 26, 2011

[Tutorial] iShoutbox gantikan Shoutmix!

Salam. Seperti yang semua orang tahu, pada 01/01/12 ni Shoutmix akan menamatkan perkhidmatan percumanya. So, aku terjumpa satu alternatif *credits to mialiana.com*- iShoutbox.
[ada juga yang lain macam MyShoutbox, Cbox etc. Terpulang kepada anda nak guna yang mana]
So, macam mana nak buat Kotak Shoutbox hidden macam saya?
#1
Klik sini dan create your iShoutbox
[ada 3 pilihan iShoutbox, pilih yang normal*]
*beza antara 3 iShoutbox ni adalah size. later on boleh je tukar-tukar.
#2
macam biasa, buka emel korang. Buka emel dari iShoutbox dan ikut arahan yang diberikan untuk activate account.
#3
klik link tulisan oren. [http://[nama-shoutbox-korang.ishoutbox.com] and akan keluar shoutbox korang yang telah diregister macam ni:
#4
Klik Admin Login dekat bawah Options.
Login and akan keluar skrin macam ni:
Copy Coding HTML iShoutbox korang.
#5
Dekat Layout blog korang, tambah gadget "HTML/Javascript" and copy coding kat bawah ni.
____________________________________________________
<style type="text/css">
#gb{
position:fixed;
top:100px;
z-index:+1000;
}
* html #gb{position:relative;}

.gbtab{
height:120px;
width:30px;
float:left;
cursor:pointer;
background:url('http://3.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/SzzN08B1K5I/AAAAAAAAA0U/QT4rY6-FhI8/s320/tabs.png') no-repeat;
}
.gbcontent{
float:left;
border:2px solid #666666;
background:#F5F5F5;
padding:10px;
}
</style>

<script type="text/javascript">
function showHideGB(){
var gb = document.getElementById("gb");
var w = gb.offsetWidth;
gb.opened ? moveGB(0, 30-w) : moveGB(20-w, 0);
gb.opened = !gb.opened;
}
function moveGB(x0, xf){
var gb = document.getElementById("gb");
var dx = Math.abs(x0-xf) > 10 ? 5 : 1;
var dir = xf>x0 ? 1 : -1;
var x = x0 + dx * dir;
gb.style.right = x.toString() + "px";
if(x0!=xf){setTimeout("moveGB("+x+", "+xf+")", 10);}
}
</script>
<div id="gb">
<div class="gbtab" onclick="showHideGB()">   </div>
<div class="gbcontent">
<iframe src='http://ciksuzlin.ishoutbox.com' width='175' height='520' frameborder='0' valign='middle'></iframe> 
<div style="text-align:right">
<a href="javascript:showHideGB()">
[close]
</a>
</div>
</div>
</div>
<script type="text/javascript">
var gb = document.getElementById("gb");
gb.style.right = (30-gb.offsetWidth).toString() + "px";
</script>
____________________________________________________
*gantikan tulisan merah dengan kod HTML iShoutmix korang.
#6
done!
jadi tak macam Shoutbox kat blog saya ni?
kalau tak jadi, tanya saya dekat Formspring, Facebook atau Twitter.
v(^__________^)v

7 comments:

  1. btl ke? Thanks for the tutorial ya.. tp fkr nak buang jak shoutmix tu takkan pkai shoutmix hehe

    ReplyDelete
  2. Banyak nye la gambar..nak bukak kat office mmg x lepas dah blog ni. -__-




    Baru update:

    Bila Karipap Boleh Bercakap : Merasuah Topup Free Untuk Jawab Survey

    ReplyDelete
  3. Banyak nye la gambar..nak bukak kat office mmg x lepas dah blog ni. -__-




    Baru update:

    Bila Karipap Boleh Bercakap : Merasuah Topup Free Untuk Jawab Survey

    ReplyDelete
  4. saya pon dah tukar..tak guna shoutmix dah...tapi sy pakai Cbox pulak..hehe..

    ReplyDelete
  5. banyak pilihan yang kita ada,, tapi ada sesetengaj tu kurang ciri-ciri keselamatan,, sampaikan admin punyer nick pun boleh kene rembat

    ReplyDelete
  6. xguna dah kot shoutbox kalau dah kena delete. hehehe

    ReplyDelete
  7. eh, yeke shoutmix da nak tutup percuma punya. kenapa spongebob x tau ni.. huhu

    ReplyDelete

Disclaimer

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of this blog will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...