Monday, December 26, 2011

[Tutorial] iShoutbox gantikan Shoutmix!

Salam. Seperti yang semua orang tahu, pada 01/01/12 ni Shoutmix akan menamatkan perkhidmatan percumanya. So, aku terjumpa satu alternatif *credits to mialiana.com*- iShoutbox.
[ada juga yang lain macam MyShoutbox, Cbox etc. Terpulang kepada anda nak guna yang mana]
So, macam mana nak buat Kotak Shoutbox hidden macam saya?
#1
Klik sini dan create your iShoutbox
[ada 3 pilihan iShoutbox, pilih yang normal*]
*beza antara 3 iShoutbox ni adalah size. later on boleh je tukar-tukar.
#2
macam biasa, buka emel korang. Buka emel dari iShoutbox dan ikut arahan yang diberikan untuk activate account.
#3
klik link tulisan oren. [http://[nama-shoutbox-korang.ishoutbox.com] and akan keluar shoutbox korang yang telah diregister macam ni:
#4
Klik Admin Login dekat bawah Options.
Login and akan keluar skrin macam ni:
Copy Coding HTML iShoutbox korang.
#5
Dekat Layout blog korang, tambah gadget "HTML/Javascript" and copy coding kat bawah ni.
____________________________________________________
<style type="text/css">
#gb{
position:fixed;
top:100px;
z-index:+1000;
}
* html #gb{position:relative;}

.gbtab{
height:120px;
width:30px;
float:left;
cursor:pointer;
background:url('http://3.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/SzzN08B1K5I/AAAAAAAAA0U/QT4rY6-FhI8/s320/tabs.png') no-repeat;
}
.gbcontent{
float:left;
border:2px solid #666666;
background:#F5F5F5;
padding:10px;
}
</style>

<script type="text/javascript">
function showHideGB(){
var gb = document.getElementById("gb");
var w = gb.offsetWidth;
gb.opened ? moveGB(0, 30-w) : moveGB(20-w, 0);
gb.opened = !gb.opened;
}
function moveGB(x0, xf){
var gb = document.getElementById("gb");
var dx = Math.abs(x0-xf) > 10 ? 5 : 1;
var dir = xf>x0 ? 1 : -1;
var x = x0 + dx * dir;
gb.style.right = x.toString() + "px";
if(x0!=xf){setTimeout("moveGB("+x+", "+xf+")", 10);}
}
</script>
<div id="gb">
<div class="gbtab" onclick="showHideGB()">   </div>
<div class="gbcontent">
<iframe src='http://ciksuzlin.ishoutbox.com' width='175' height='520' frameborder='0' valign='middle'></iframe> 
<div style="text-align:right">
<a href="javascript:showHideGB()">
[close]
</a>
</div>
</div>
</div>
<script type="text/javascript">
var gb = document.getElementById("gb");
gb.style.right = (30-gb.offsetWidth).toString() + "px";
</script>
____________________________________________________
*gantikan tulisan merah dengan kod HTML iShoutmix korang.
#6
done!
jadi tak macam Shoutbox kat blog saya ni?
kalau tak jadi, tanya saya dekat Formspring, Facebook atau Twitter.
v(^__________^)v

7 comments:

DoRa Priscilla said...

btl ke? Thanks for the tutorial ya.. tp fkr nak buang jak shoutmix tu takkan pkai shoutmix hehe

Zinedine Zaiddin said...

Banyak nye la gambar..nak bukak kat office mmg x lepas dah blog ni. -__-




Baru update:

Bila Karipap Boleh Bercakap : Merasuah Topup Free Untuk Jawab Survey

Zinedine Zaiddin said...

Banyak nye la gambar..nak bukak kat office mmg x lepas dah blog ni. -__-




Baru update:

Bila Karipap Boleh Bercakap : Merasuah Topup Free Untuk Jawab Survey

Ejen 010 said...

saya pon dah tukar..tak guna shoutmix dah...tapi sy pakai Cbox pulak..hehe..

jobmall said...

banyak pilihan yang kita ada,, tapi ada sesetengaj tu kurang ciri-ciri keselamatan,, sampaikan admin punyer nick pun boleh kene rembat

NOOR FATIN said...

xguna dah kot shoutbox kalau dah kena delete. hehehe

Spongebob Tercekik said...

eh, yeke shoutmix da nak tutup percuma punya. kenapa spongebob x tau ni.. huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...