Tuesday, November 22, 2011

Main Gameboy Advance dekat PC/Laptop!

Korang tahu kan GameBoy? Korang pernah main tak?
Lately, disebabkan cuti panjang yang er.. panjang;
aku sebagai pelajar suri rumah yang efficient memang tak ada kerja.
*konon. walhal pemalas*
Tiba-tiba aku teringat dulu masa kecik aku pernah main GameBoy kat PC tapi aku serious terlupa macam mana nak install benda alah ni kat desktop aku.
Then, aku Google. Thank God Mr Google, you remind me of something I completely forgot.

Rupa-rupanya aku download Emulator nye. So, kalau korang pun nak main. Ni stepnya:
[1]
DOWNLOAD EMULATOR GAMEBOY ADVANCE
[Emulator ni software that allow you to run games Gameboy kat PC]
[2]
Siap. Tak perlu Install bagai. Tahniah! korang dah ada Gameboy! virtually~
[3]
Sekarang nak download Gamenya pulak. 
Ada beberapa pilihan laman sesawang yang anda boleh upload game ni.
Contohnya:
Coolrom dengan Doperoms
ada banyak gila game, boleh main game macam-macam sampai gila.
atau anda boleh Google je.
[4]
Emulator dah download. ROM file [game] dah download.
Finally macam mana pula nak main kan?
Drag je Game korang Tu kat VisualBoy Advance. Nanti dia buka sendiri la.
Berjaya!
Ni game Pokemon Sapphire.
Basic Control:
Z = Select
X = Cancel
Enter = Menu
*Control berbeza ikut Game. OK?
Got the idea?
Faham ke ni? Aku tak tahu nak explain bahasa IT. aku ni noob je.
(>___<)
kalau tak faham. boleh tanya aku dekat Facebook or Formspring. OK?
Nak request Cheat Code game pun boleh.
hehehe.

3 comments:

  1. best2.... dulu ada banyak gak game emulator kat pc, tapi sebab dah banyak kali format sampai hard disk kong, game suma dah ilang. siap main street fighter lagi. console tape punya game Nintendo tu hihihi

    info yang best

    ReplyDelete

Disclaimer

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of this blog will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...