Thursday, August 25, 2011

last day class sebelum cuti raya!

"seriously. seminggu nak raya ni otak aku dah tak ada kat study dah, fikir nak balik kampung beraya je ni"
Cik Suzlin Azreena Nordin@FB

ok. fine. lagi seminggu nak raya, masa tu lah ada quiz, OSPE lab bagai kan~
otak dah advance sampai JB dah.
(X___X) 
kelas start with Pharm Service Lab buat documentation TPN yang complicated. Followed by pre-OSPE for Dispensing Lab yang boleh buat aku rasa nak mati bunuh diri.
serius.
masalahnya memang 
aku boleh buat,
cuma..
aku ni ada penyakit lemah semangat sikit banyak
*sila ambil Potassium dan cucuk kat jantung*
(¬_¬)
OK. memang senang bunyinya 1 preparation for 5 minute.
ada dua preparation.

[1]
Rx Syrup Paracetamol 120mg/3ml tds x 1/57
Given: 500mg/10ml
calculation: 
mitte: 3ml x 3 x 7 = 63ml
Active Ingredient: 120 x 3 x 7 = 2520mg~3000mg*
if 2520mg in 63ml
then, 3000mg in ___ml?
3000/2520 x 63 = 75ml
500mg in 10ml
3000mg in ___ml?
3000/500 x 10 = 60ml.
So, take 50ml of Syrup Paracetamol top up with Syrup BP until it reach 75ml.

[2]
Given Cetrimide 50mg, dilute to 1:500 
1:500 means
1g of Cetrimide in 500ml
0.05g of Cetrimide in ___ml?
*convert 50mg to g [50mg/1000=0.05]
0.05/1 x 500 = 25ml
So, 50mg of Cetrimide dilute + Distilled H20 until 25ml

ya. tatkala ini aku tidak memegang kertas soalan dan jawapan diatas ditaip tanpa merujuk mana-mana. it's been on my mind since siang tadi. damn! (>.<)
 marking will be like this, 1 question will be given 5 marks. 3 marks for right calculation and another 2 marks will be for the right preparation.
Q1 aku dapat 3m 
Q2 aku dapat 5m
= 8/10
memang senang giler punya soalan. orang tak amik course farmasi pun boleh jawab.
alasan
kenapa Q1 tak dapat fullmark? sebab:
masa kat bench pertama dimana sepatutnya aku buat Syrup PCM, aku pergi buat Soalan Cetrimide [Q2]. Bila aku dah siap calculation and nak buat drug preparation. 
"Eh, kenapa Syrup BP? Mana Serbuk Cetrimide?"
damn! aku salah soalan!
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
*emosi*
apa lagi. dengan kalut aku buat calculation for another Question.
TING!
bunyi loceng. dah tamat 5 minit.
aku tak sempat buat Syrup PCM. tahniah!
then bench 2nd, kan cetrimide dah buat calculation. so aku tinggal buat preparation la. <1 minute dah siap. then Madam Ma suruh aku buat calculation soalan awal tadi.
Q2 berjalan dengan jayanya.
Q1 like sh*t.
pelajaran yang aku dapat hari ni, sebelum jawab soalan, sila pastikan anda mendapat soalan yang betul.
ya. entri kali ini sangat panjang dan sangat emosi.
ini kerana aku dah bersengkang mata jawab 1001 soalan latihan semata mata nak lepas kan 2 soalan ni je.
and sebab ni juga aku tak masuk kelas Pharm Chem tadi.
*alasan*

0 comments:

Post a Comment

Disclaimer

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of this blog will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...